Flere kommuner kjemper om Røkketårnet: – Vi er Norges mest sexy knutepunkt

Stor kamp om verdenshavenes hovedkvarter etter at Bærum takket nei. Nå kaster Ullensaker seg inn i kampen.

Røkke skyskraper

NI KOMMUNER: Flere kommuner kniver om å få verdenshavenes hovedkontor. Blant dem er innlandskommunen Ullensaker.

Etter at Bærum kommune vraket planen om å bygge skyskraperen «Store Blå» på Fornebu har flere kommuner kastet seg inn kampen for å få verdenshavenes hovedkvarter.

Marianne Stigset

KAMPEN OM TÅRNET: Marianne Stigset, kommunikasjonsjef for Verdenshavets hovedkontor, er glad for at flere kommuner er interesserte i prosjektet.

Foto: Knut Neerland / Knut Neerland

Sandnes, Porsgrunn, Haugesund, Sarpsborg, Askøy, Ullensaker, Os, Kristiansand og Lier er kommunene som kniver om å få bygget.

– Vi synes det er gledelig at vi opplever så stort engasjement. Vi har hatt flere møter med fremoverlente politikere som er genuint interessert i å få lansert prosjektet vårt, sier Marianne Stigset, kommunikasjonssjef for Verdenshavets hovedkontor.

Nå kaster Ullensaker kommune og ordfører Tom Staahle (Frp) seg inn i kampen.

– Ullensaker er Norges største og mest sexy knutepunkt. Vi ønsker å legge til rette for kompetansearbeidsplasser og skaper innovative miljøer. Derfor tror jeg vi er en «match made in heaven».

Tom Staahle

FREMTIDSRETTET: Ordfører i Ullensaker, Tom Staahle, mener hans kommune er det perfekte alternative for Røkketårnet.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Vi får bygge et hav

Men uten umiddelbar nærhet til havet, kan man lure på om Ullensaker kanskje er en unaturlig plassering for et verdenshavenes hovedkontor. Det mener ikke Staahle.

– Da får vi bygget et hav. Men jeg tror det er viktigere at hovedkvarteret ligger i nærheten av det som er Norges kanskje beste knutepunkt, enn at det ligger ved havet.

Marianne Stigset i Revocean ser heller ingen grunn til at hovedkvarteret må ligge ved sjøen.

– Det viktigste for oss er at bygget ligger i nærheten av relevante kompetanse- og fagmiljøer, sier hun.

Hun understreker at det viktigste er at stedet har attraktive, urbane kvaliteter, med nærhet til knutepunkt og gode kollektive forbindelser. Men viktigste av alt; vilje til å redde verdenshavene.

– Derfor er det altså ikke vårt viktigste kriterium at hovedkvarteret skal ligge ved havet. Slik som vi opplever Ullensaker, så er det vilje til å løse miljøproblemene i havet og skape nye muligheter, sier Stigset.

Ullensaker skal snart ha møter med initiativtakerne til verdenshavenes hovedkontor, men det er mange om beinet.

– Konkurranse er bra. Så må den beste vinne, og den beste er Ullensaker, slår Staahle fast.

Røkkes blå hus

TILBAKE TIL START: Reocean og Røkke er fremdeles i startfasen i utvelgingen av et nytt sted for verdenshavenes hovedkvarter.

Foto: FP Eiendom

Flere interesserte kommuner

Den blå skyskraperen var planlagt på en flat tomt rett ved Fornebuporten i Bærum. NRK har tidligere fortalt at skyskraperen ville kaste skygger over store deler av området rundt.

I mars sa Bærumspolitikerne nei til skyskraperen, på grunn av byggets planlagte høyde.

– Vi hadde satt pris på å kunne sette bygget på Fornebu. «Det store blå» som skulle bli et ikonisk bygg var blitt tegnet spesifikt for den tomten, men slik ble det ikke, sier Marianne Stigset.

Foreløpig har ikke Røkke og Revocean pekt ut en ny førstekandidat for plasseringen av hovedkvarteret.

– Vi er fremdeles helt i startfasen. Det er ikke lenge siden vi tok en avgjørelse på å ikke legge bygget til Fornebu. Da hadde vi brukt omlag 18 måneder på utvikle prosjektet der. Vi skal derfor ta oss på god tid på å ta en grundig vurdering av de alternativene vi har.

Haugesund er blant kommunene som ønsker skyskraperen. Haugesund-ordfører Arne-Christian Mohn (Ap) lar seg ikke skremme av høyden.

– Det er ikke sikkert det er noe problem for en by som Haugesund å ha et veldig høyt hus. Hadde det vært mange, hadde det vært helt uaktuelt. Men ett tårn tåler vi, mener ordføreren.