Tiur tar helt av

Som en rakett kom tiuren opp av snøen, og tilbake sto to sjokkerte naturentusiaster som hadde fått sitt livs naturopplevelse. Nå har mer enn 300.000 sett videoen.

FLAKS: Den store fuglen lå under snøen da kompisene kom brått på. Se videoen av den

Videoen av den spenstige tiuren har gått som en farsott på nett og i sosiale medier, etter at de to kameratene Thomas Mørch (32) og Daniel Gundersen (27) la ut filmsnutten på Facebook-profilene sine.

Fugl i dokk

Det var da de var på vei til en tiurleik ved Nesbyen i Hallingdal forrige fredag de fikk den storslåtte naturopplevelsen. I snøen rett foran dem hadde en tiur gått i dokk. Hønsefugl som tiur, orrfugl og rype lar seg gjerne snø ned når det er uvær eller kulde. Snøen luner og gir beskyttelse.

Oftest er det ikke mulig å se disse fuglene i det hele tatt, men nå fikk de to øye på tiurspor som sluttet i snøen, der det ikke var spor etter vingeslag.

Mistenkelig

– Det så mistenkelig ut, og da Thomas lette litt rundt så han plutselig noe som lignet på en fugl gjemt under snøen, Jeg fant frem kameraet mens Thomas snek seg frem mot stedet, Da han stakk hånda ned i snøen eksploderte det, sier Daniel.

På en halvmeters hold, mellom de to kameratene braste den tunge fuglen opp så snøføyka sto.

– Det var helt vanvittig. Den var så nær og virket enorm på så kort hold. Det var nok en gammel og storvokst tiur. Jeg har opplevd litt av hvert i naturen, men dette overgår det meste, sier han.

300.000 visninger

De to kameratene la ut videoen på sin private Facebook-konto.

– Vi la egentlig ut dette for at vennene våre skulle se det, men så begynte snøballen å rulle. Det var vi overhodet ikke forberedt på, fastslår 27-åringen.

Etter at den ble delt av mange hundre på nett, og enkelte medier plukket opp saken, har mer enn 300.000 sett videoen.

Tiur

SPORET: De to vennene var på vei til tiurleik da de fikk den spesielle naturopplevelsen.

Foto: Linda Grønstad

De får mye skryt, men enkelte mener det er ufint å forstyrre fuglen.

– Alle som går på tur opplever å skremme opp fugl som ligger og trykker, og dette er ikke annerledes. Vi hadde planer om å ha med hund, og da kunne det gått verre. Den hadde nok oppdaget fuglen lenge før oss, sier Daniel.

Nå har de to guttene sendt inn videoen til NRKs naturredaksjon, og er de heldige kan de komme til topps i konkurransen om beste seervideo. Da vil det vanke hederlig omtale og fine premier.

– Vi får inn mange flotte og artige seervideoer fra hele landet. Så må vi bare vente og se mot slutten av året hvordan den gjør det når årets seervideo skal kåres. Nivået er høyt, sier Anders Ekanger i NRKs naturredaksjon.

Har du en flott naturvideo? Send inn seervideo