Hopp til innhold

Her går tiuren til angrep på bilene

Den aggressive storfuglen lot seg slett ikke skremme av alle kjøretøyene.

Her går tiuren til angrep på bilene som passerer rett ved Nordseter. Videoen er filmet av Tore Engesveen.

I stedet gikk fuglen til angrep og hakket løs på både karosseri, hjul og frontlykter.

– Den var ganske så aggressiv ja. Den ville absolutt vær sjef, forteller Tore Engesveen til NRK.

Det uvanlige opptrinnet skjedde ved Nordseter i Lillehammer lørdag ettermiddag ved 17-tiden. En av de mange bilistene som stoppet opp på stedet var Engesveen. Han tok opp mobilen og filmet litt av det som skjedde utenfor bilvinduet.

– Det var en flott opplevelse, helt fantastisk. Dette ville jeg ikke vær foruten, sier han.

Spankulerte mellom bilene

Engesveen var på vei hjem fra hytta på Sjusjøen da han ble oppmerksom på tiuren som stod oppe på brøytekanten langs veien ned fra Nordseter. Etter kort tid hoppet fuglen ned på veien og begynte å spankulere mellom bilene.

– Den lagde lyder og tøffet seg skikkelig. Den stirret lenge av gangen mot biler som stod stille. Men så fort en bil begynte å bevege seg så angrep den. Det var ganske spesielt å se på, sier Engesveen.

Etter at han la ut videoen på Facebook lørdag kveld har han fått en mengde tilbakemeldinger fra venner og kjente, og videoen var søndag avspilt nesten 1000 ganger.

– Hormonforstyrrelse

Lappugle, m Trond Berg

FUGLEEKSPERT: Trond Berg er ornitolog og jobber i NRKs naturredaksjon. Her med en lappugle.

Foto: NRK

Ornitolog Trond Berg i NRKs naturredaksjon mener det må være snakk om en såkalt «spillgal» tiur.

– Det forekommer jevnlig, særlig om våren i april og mai. Det er antatt å være en hormonforstyrrelse som gir mye aggresjon og lite fryktrespons, forteller Berg.

Han synes det er interessant at tiuren også kan ha denne oppførselen om vinteren. Berg mener folk må nyte synet av en slik storfugl når de har muligheten. Han oppfordrer til ikke å provosere fuglene unødvendig, men mener samtidig at tiuren ikke er særlig farlig.

– Den veier ca. 5 kg, og det er jo begrenset hvor mye skade den kan gjøre. Om den skulle banke deg litt på leggen så merker du det godt, men det er ikke farlig, sier Berg.

Flere saker fra Innlandet