Fant hylser før skyting på Jordal: – Finner meg ikke i at det skjer i nabolaget mitt

Flere beboere hørte skudd på Jordal, ett døgn før to hendelser med skyting i Oslo. Noen dager tidligere fant Marius Alexander Linderud tomhylser på bakken. Politiet undersøker om episodene har en sammenheng.

Marius Alexander Linderud

FANT TOMHYLSER: NRK overleverte fredag patronene Marius Alexander Linderud fant på Jordal forrige torsdag til politiet. Grete Lien Metlid, sjef for alvorlige kriminalsaker i Oslo-politiet, mener funnet er interessant.

Foto: Mathias Ogre / NRK

Grete Lien Metlid

Sjef for alvorlige kriminalsaker i Oslo-politiet, Grete Lien Metlid.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

NRK har snakket med flere beboere og kilder som forteller om skyting på Jordal i Oslo natt til søndag.

Politiet setter denne skytingen i sammenheng med skytingen på Lambertseter ett døgn senere, og etterforsker nå dette.

– Det kom meldinger om smell og skudd og det ble gjort undersøkelser, men det endte med at man ikke gjorde noe mer der og da, sier Grete Lien Metlid, sjef for alvorlige kriminalsaker i Oslopolitiet.

NRKs kilder sier at episoden kan ha en kobling til Lambertseter-skytingen. Flere kilder antyder at skytingene dreier seg om en mangeårig konflikt.

– Det er en del sentrale avhør som pågår og skal gjennomføres, sier Metlid.

Fant tomhylser på bakken

Haglehylser angivelig funnet på Jordal

HAGLEHYLSER: Disse hylsene skal ha blitt funnet på Jordal i helgen.

Foto: anonym

Forrige torsdag kveld fant også nabo Marius Alexander Linderud tomhylser på bakken i samme område som det senere skal ha blitt løsnet skudd. Linderud sier han var var ute og gikk tur med hunden da han kom over tomhylsene.

– Jeg plukka hylsene opp, fordi jeg ikke vil ha sånt her. I alle fall ikke i nærheten av barnehagene og ungene, sier Linderud til NRK.

Fredag ettermiddag overleverte NRK tomhylsene til politiet på vegne av Linderud. Meltid mener funnet er interessant, selv om det ble gjort noen dager før meldingene om skyting.

– Vi kan ikke utelukke at disse hylsene har en kobling til Lambertseter-skytingen, sier Grete Lien Metlid.

Linderud sier grunnen til at han snakker med NRK, er at han ikke finner seg i at det skjer skyteepisoder i nabolaget hans.

– Det er blitt mer av dette i området her de siste seks–sju årene. Jeg har blitt skuddredd, vet du.

I en opprinnelig versjon av denne saken skrev NRK at tomhylsene ble funnet ett døgn før skytingen natt til søndag. Det riktige er altså at tomhylsene ble funnet to døgn tidligere.

Funn av patronhylser på Jordal

Ifølge naboene ble haglehylsene funnet i dette området rundt Jordal barnehage.

Foto: Mathias Ogre / NRK

Etterforsker først nå

Metlid i Oslo-politiet sier det er først nå, etter at det er satt i gang etterforskning av skytingen natt til mandag, at man også har undersøkt meldingene om skudd natt til søndag.

Hylsene som naboer fant, stemmer de overens med våpnene dere har beslaglagt?

– Jeg ønsker ikke å kommentere spor og beviser i saken, bortsett fra å si at vi sitter på store beslag i saken. Det er veldig viktig at de som har funnet slike gjenstander tar kontakt med oss nå, slik at vi kan gjennomføre sporsikring og undersøkelser av dette, sier Metlid.

Det skal være flere typer skytevåpen i beslag. Beboerne som meldte fra til politiet om at de hørte skudd, skal ha blitt tatt inn til avhør.

Sammenheng mellom skytingene

Skytingen på Jordal skjedde natt til søndag. Nærmere ett døgn senere ble det avfyrt skudd på åpen gate på Lambertseter, og to biler ble sett mens de forlot stedet. Ingen ble skadet, men tre menn ble pågrepet med våpen og narkotika i bilen. De er siktet for skytingen.

En annen person er nå siktet i saken, mens to personer ble tatt inn til avhør før de ble løslatt av politiet. Disse har fortsatt status som siktet for brudd på våpenlovgivning.

Noen timere senere, rundt kl. 06.00 om morgenen, ble en polsk mann skutt og drept på Bjørndal.

Mannen som meldte seg for politiet, en 32-åring med flere dommer for mindre alvorlige forhold, skal også kjenne flere av de siktede fra skytingen på Lambertseter. Flere av de siktede har bakgrunn i B-gjengen.

– Vi jobber ut fra en teori om at det er en kobling mellom skytingen på Jordal og på Lambertseter. Vi er opptatt av hva som skjedde før dette, mens vi etterforsker skytingen på Bjørndal noe isolert, sier Metlid.

– Konflikt mellom kriminelle

Den polske mannen døde av skuddskadene på sykehus tirsdag kveld. Han er regnet som et tilfeldig offer.

– Vi jobber ut fra en teori om at det er en konflikt mellom kriminelle bak skytingen på Lambertseter. Nå ser vi også på hva som har skjedd i forkant, sier Metlid.

Politiet ønsker å komme i kontakt med personer i området som har opplysninger eller observasjoner i tidsrommet 23.00 lørdag til kl. 02.00 natt til søndag. Skytingen skjedde ifølge politiet kl. 00.30.

Ber om tips

BER OM TIPS: Politiet har hengt opp lapper i området Kampen og Jordal der de ber beboere om tips. Flere NRK har vært i kontakt med bekrefter at de har hørt skudd eller fått vite om skytingen i området.