Ber om fire ukers varetekt for Hussain

Ber om fire ukers varetekt for Ubaydullah Hussain. Aktor: – Han er i en eskalerende fase.

Ubaydullah Hussain sammen med forsvarer John Christian Elden.

Arslan Maroof Hussain, kjent som Ubaydullah Hussain, ble pågrepet torsdag denne uken etter trusler mot to journalister.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Aktoratet ba om fire ukers varetekt for i dagens fengslingsmøte.

– Hvis han blir varetektsfengslet nå, vil det være første gang noen blir varetektsfengselet for denne typen straffbare forhold, var forsvarer John Christian Eldens spontane reaksjon.

Hussain ble pågrepet torsdag denne uken etter trusler mot to journalister. Siktelsen mot Hussain ble utvidet før fengslingsmøtet og omfatter nå både trusler mot de to journalistene og trusler på facebook mot Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

– Fare for bevisforspillelse

Aktor Kathrine Kristoff

Aktor Kathrine Kristoff.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix

Aktor Kathrine Kristoff sier det er viktig å varetektsfengsle Hussain både på grunn av gjentakelsesfare og bevisforspillelsesfare.

– Det virker som den siktede er i en eskalerende periode. Det er også opplysninger om at han har truet andre, noe vi må undersøke videre, sier Kristoff.

Hussain sier gjennom sin forsvarer at han ikke har framsatt trusler, men advarsler. Aktoratet er uenige.

– Det kan framstå noe fordekt, men sett i sammenheng med konteksten og andre ytringer siktede har kommet med, så er det åpenbare trusler, sier Kristoff.

Abaydullah Hussain i Oslo tingrett

Ubaydullah Hussain og hans forsvarer, advokat John Christian Elden, før retten ble satt lørdag ettermiddag.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Dette er innenfor det som er lov

Hussains advokat John Christian Elden sier at at facebookmeldingene var ment som ironi og at e-postene til journalistene ikke var fremsatt for å true.

– Min klient hevder e-postene ble sendt for å rette en advarsel om hva han hadde fanget opp i miljøet, slik at journalistene skulle være klar over dette.

John Christian Elden

Hussains forsvarer: John Christian Elden.

Hussain har også sagt at hvis noen har oppfattet dette som truende så skal han ikke komme med tilsvarende advarsler igjen.

– Politiet har gitt uttrykk for at de ønsker å lage uro i de islamistiske i miljøene og ønsker å påvirke den norske politiske prosessen, det er derfor vi er her i dag. Vår oppfatning er at det Hussain har uttalt er innenfor det som er lov i Norge, sier Elden.

Stort sikkerhetsoppbud

Politiet stilte med stort sikkerhetsoppbud under fengslingsmøtet.

Fire politibiler, Deltatroppen og en hundepatrulje var på plass utenfor Tinghuset i Oslo sentrum.

– Vi er her fordi saken har fått mye oppmerksomhet og vi ønsker å ta alle forholdsregler, sier innsatsleder i Oslopolitiet, Erling Olstad, til NRK.

Klokken 14 var to støttespillere av Hussain møtt opp utenfor Tinghuset. De to unge mennene ønsket ikke å uttale seg til pressen.

Stort politioppbud under fengslingsmøte

Politiet vil ta alle forholdsregler under fengslingsmøtet av Ubaydullah Hussain.

Foto: Simon Solheim / NRK

Gikk for åpne dører

Fengslingsmøtet skulle etter planen ha startet klokken 14, men kom først i gang rundt klokken 15.15.

Aktor Kathrine Kristoff begjærte lukkede dører i tingretten, med begrunnelsen om fare for bevisforspillelse. Før fengslingsmøtet startet trakk hun begjæringen fordi hun heller vil begrense detaljene i framleggelsen.

Fotoforbudet ble også opphevet, fordi Hussain ikke har noe imot å bli tatt bilde av, eller filmet.

Da fengslingsmøtet startet nektet Hussain å håndhilse på den kvinnelige aktoren, men nøyet seg heller med å holde en hånd over hjertet.

Les også: – De radikale islamistene har blitt mer offensive

Les også: Samler inn penger til norske islamister i Syria

Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain, her avbildet i forbindelse med Profetens Ummahs demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i september, er siktet for trusler mot to journalister.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Truet journalister på e-post

Truslene fra Hussain skal ha kommet på e-post med en ukes mellomrom til to ulike journalister. Dagsavisens Nina Johnsrud har stått fram som en av de to journalistene som har blitt truet.

«Artikkelen er mottatt av kjente og ukjente brødre, og den er IKKE godt mottatt. At du har snoket i folks privatliv har satt sinnene i kok og du må ikke bli overrasket dersom noe eller noen dukker opp i privatlivet ditt også. Med ord eller handlinger, det vet ikke jeg! Dette er ikke en trussel, kun nyttig informasjon til ditt eget beste.
Ubaydullah Hussain Profetens ummah.»

La ut trusler på facebook

Hussain er også siktet for trusler mot Det Mosaiske Trossamfund i Oslo etter at han la ut en truende melding på Facebook onsdag kveld.

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg. inshAllah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47», skrev Hussain på Facebook, med lenke til en VG-artikkel om at jøder i Norge savner politibeskyttelse.

Les også: Tar avstand fra de ytterliggående

Les også: Samler inn penger til norske islamister i Syria

Lederen av den radikale islamistgruppen Profetens Ummah møtte NRK onsdag kveld etter at han hadde lagt ut en melding på Facebook som kunne oppfattes som truende.

Se hele intervjuet med Ubaydullah Hussain