Hopp til innhold

Tar avstand fra de ytterliggående

Muslimer i Norge tar avstand fra ytterliggående trosfeller i gruppen Profetens Ummah, men også fra det de mener er medienes overdrevne dekning av deres trusler og utspill de siste dagene.

Gårsdagens aksjon mot Ubaydulla Hussein vil ikke bli den siste mot det islamistiske miljøet opplyser politiet. 
Mange reagerer på det Ubaydulla Hussein har sagt. Også Antirasistisk senter - som ber de radikale islamistene om å skjerpe seg.

Ber islamistene skjerpe seg

Lederen for gruppen, Ubaydullah Hussain, er pågrepet for å ha kommet med trusler mot to journalister som har skrevet ting han ikke liker. Hussain har seinere kommet med uttalelser politiet mener er trusler mot det Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

Les også: – De har bedt om oppmerksomhet, det skal de få

De ekstreme ødelegger for vanlige muslimer, mener to av dem NRK snakket med i Oslo sentrum etter fredagsbønnen i dag.

– Mediene trekker det for langt

Ubaydullah Hussain

Ubaydullah Hussain er arrestert for å ha truet to journalister.

Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK
Shoaib Sultan

Shoaib Sultan truslene er langt utenfor ytringsfrihetens rammer.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK
Jonas Selaihi

Jonas Selaihi mener mediene leter etter ekstreme muslimer.

Foto: Vilde Mikkelsen / NRK
Hamsa Abdulahi

Hamsa Abdulahi tar avstand fra ekstremistene.

Foto: Vilde Mikkelsen / NTB

– Trusler er selvsagt forkastelig, men samtidig trekker mediene dette for langt, sier Hamsa Abdulaihi. En ung mann som har overvært fredagsbønnen.

– Også muslimer blir utsatt for trusler uten at det får samme oppmerksomhet.

Abdulaihi sier islam er fred, og dersom vi ikke lever etter det prinsippet, lever vi ikke etter islam.

– De ekstreme gjør stor skade for andre muslimer. Mediene jakter på dem, og gir dem ufortjent mye spalteplass. Dermed blir bildet av alle muslimer skadelidende. Det ekstremistene driver med er forkastelig, men trenger av den grunn ikke å være hovedoppslaget i alle aviser, sier han.

Det synet deler Jonas Selaihi, også han har deltatt i fredagsbønnen.

– Tar bort oppmersomheten fra Syria

– Jeg syns det som skjer er trist, fordi det tar bort all oppmerksomheten fra det som skjer i Syria og overgrepene der.

– I fjor kalte mediene aktivistene i Syria for opprørere. Når norske muslimer drar dit i dag for å kjempe for det syriske folks frihet er de potensielle terrorister. Nå vil nordmenn tro at det ikke er en god sak sak å kjempe for det syriske folks frihet, sier han.

– Er det noen som virkelig tror at norske muslimer drar til Syria og risikerer livet for å få terrortrening? De drar for å støtte sivile som har det utrolig fælt. Menn kvinner og barn drepes, tortureres og voldtas daglig. FN gjør ingen ting. Det gjør heller ikke Norge.

– Hvor mye skade gjør det for norske muslimer at Ubaydullah Hussain er arrestert for å ha komme med trusler?

– Jeg syns det er veldig trist, både at ekstremistene liker denne medieoppmerksomheten, og at de skader muslimers omdømme i Norge, men syns også det er trist at mediene nærmest elsker disse ti personene, eller hvor mange de er.

Les også: Vil varetektsfengsle islamistleder

– Nylig gjennomførte Profetens Ummah en demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden, med et voldsomt kameraoppbud, mens det samtidig var minimal dekning av de rundt 6000 muslimene som demonstrerte fredelig på Youngstorget. Det viser tydelig hva mediene er ute etter, mener Jonas Selaihi.

– Grove trusler

Shoaib Sultan i Antirasistisk Senter påpeker at truslene mot de to journalistene er grove, og ber ekstremistene skjerpe seg.

Les også: – Trusselen var som et slag i magen

– Vi som samfunn må ta dette alvorlig og reagere deretter. Det ser det ut til at myndighetene gjør, og det er bra.

Sultan sier at ekstremistene generelt har veldig liten støtte, og at de fleste er lei dem. De føler at ekstremistene i altfor stor grad har fått sette dagsordenen, og at vanlige muslimer blir møtt med mistro og mistenksomhet på grunn av dem.

Han ser imidlertid tegn til en forandring.

– Det ser ut til at majoritetssamfunnet har innsett at ekstremister er ekstremister, og at de ikke i samme grad som før får bestemme agendaen.

Sultan sier ekstremistene har en ideologi forkledd som religion, men som går ut på å bygge hat. Han skulle ønske de la om kursen og søkte til religionen som ikke står for dette hatet.

– Trusler er langt utenfor ytringsfrihetens rammer. Du truer ikke journalister som skriver noe du ikke liker. Da klager du til journalisten, redaktøren eller Pressens Faglige Utvalg, sier Sultan.

Han advarer likevel myndighetene mot å stenge ute ekstremister som vil hoppe av og komme tilbake til en normal tilværelse.

AKTUELT NÅ