Hopp til innhold

– De radikale islamistene har blitt mer offensive

Politiets sikkerhetstjeneste mener en mer offensiv retorikk fra radikale muslimer kan føre til økt rekruttering blant unge. – Den eksplisitte ordbruken bidrar til en legitimering av vold, sier analysesjef Jon Fitje.

PSTs analysesjef, Jon Fitje, sier man følger utviklingen i de radikale islamistiske miljøene med uro.

NETT-TV: PSTs analysesjef, Jon Fitje, sier man følger utviklingen i de radikale islamistiske miljøene med uro.e

Torsdag ble lederen for organisasjonen Profetens Ummah, Ubaydullah Hussain, pågrepet av politiet. Hussain er blant annet anmeldt for trusler mot to journalister, og sto bak demonstrasjonen utenfor den amerikanske ambassaden tidligere i år.

Fra talerstolen den gang erklærte Hussain foran et hundretall frammøtte at «Verden trenger en ny Osama».

Forsøk på rekruttering

NRK møter analysesjef i Politiets sikkerhetstjeneste, Jon Fitje, i PSTs lokaler på Nydalen i Oslo. Han er bekymret over det PST oppfatter som en mer «synlig og offensiv» linje fra det radikale islamistiske miljøet i Norge.

– Vi har sett økt radikalisering i det islamistiske miljøet i flere år, men det har vært en ytterligere utvikling det siste året.

Fitje mener det kan være flere grunner til at sentrale skikkelser i de radikale miljøene har blitt mer direkte i ordbruken.

– Det kan være for å provosere, og det kan være at man gjør det for å kaste glans over seg selv. Det kan også være det gjøres bevisst for å rekruttere flere til miljøet, sier Fitje.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ubaydullah Hussain

Den islamistiske gruppa Profetens Ummah demonstrerte tidligere i år utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo. Hussain til venstre i bildet.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Legitimering av vold

Fitje forteller at PST følger med på utviklingen med uro, og kaller den offensive linjen en form for «propaganda» fra det radikale islamistiske miljøet.

– Den eksplisitte ordbruken fører til en økt legitimering av vold, som ideologien i disse miljøene bygger opp om. Det kan føre til en tankegang blant flere om at vold er nødvendig for å nå mål.

Hussain har selv hevdet at kommentarene om Det mosaiske trossamfunn, der han blant annet sier at de skal beskyttes med en AK47, var ironisk ment.

Fitje understreker at det ikke er en statistisk sammenheng mellom uttalte trusler og faktiske voldshandlinger. Analysesjefen understreker også at det er usikkert om forsøkene på rekruttering faktisk fungerer.

– Vi ser at det blir gjort aktive forsøk på å rekruttere, at man går mer offensivt og åpent ut enn tidligere. Men vi har ikke oversikt over hvor mange som reagerer positivt på dette, sier Fitje.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiaksjon mot Ubaydullah Hussains bolig

Politet aksjonerte torsdag mot en bolig for å pågripe Ubaydullah Hussain. Han meldte seg selv for politiet senere på dagen.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

– Lever i et sårbart samfunn

Han vil samtidig ikke se bort fra at enkeltpersoner kan bli påvirket, og understreker at det er vanskeligere å fange opp potensielle soloterrorister enn grupper der medlemmene kommuniserer mye.

– De fleste vil være upåvirket, men under gitte forutsetninger kan man ikke se bort fra at de når fram til enkeltpersoner, og at nye personer tiltrekkes miljøet som en følge av dette.

– Frykter dere konsekvensene av en retorikk som legitimerer voldsbruk?

– Ja, og vi lever i et sårbart samfunn. Dersom det er noen som ønsker å gjøre noe, kan de få det til, sier Fitje.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ubaydullah Hussain

Hussain har tidligere ikke villet svare på spørsmål fra NRK om han ville meldt fra om et terrorangrep mot Norge.

Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

– Unge er lette å hjernevaske

De angivelige truslene Hussain har framsatt mot Det Mosaiske Trossamfund ble fremsatt på Profetens Ummahs gruppe på Facebook. I forbindelse med tidligere demonstrasjoner har det blitt opprettet Facebook-grupper, der ordbruken blant medlemmene, flere av dem unge, har vært svært eksplisitt.

Aftenposten meldte også tidligere fredag at unge er et mål for rekrutteringen.

Fitje er bekymret over at rekrutteringsforsøkene i stor grad er rettet mot unge, som er lettere å påvirke.

– Det er naturlig at man gjør det, fordi det er denne gruppen det er lettest å hjernevaske. I den alderen har man i mindre grad utviklet evnene til kritisk tenkning. Mange er samtidig veldig idealistiske, og føler seg kanskje mistilpassede, sier Fitje.

Frykter økt polarisering

Fitjar og PST mener også at den offensive linja fra de radikale islamistene kan føre til økt mobilisering i høyreekstreme miljøer.

– At islamistene går så hardt ut, gir brann på bålet til antiislamske grupper. Særlig ser vi at mange unge blir mer ekstreme, ser Fitjar.

Han mener samtidig at den faktiske faren for voldelige aksjoner er større i de islamistiske miljøene.

– Det virker som det er en større grad av fokus på vold og organisering i de islamistiske miljøene, sier Fitjar.

Han ønsker ikke å svare på hvor mange personer PST er bekymret for i de ulike miljøene, men understreker at PST regner både det radikale islamistiske og det høyreekstreme miljøet i Norge for å være «marginale».

– Men vi kan ikke se bort fra at det har kommet flere til den siste tiden, sier Fitje.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger