Hopp til innhold

Kan bli mager jul for mange bønder

Hver tredje bonde har søkt om erstatning for skade på avlingene. Det er ikke sikkert alle søknadene blir behandlet før jul.

Kornbingen er tom, bonden venter avlingsskadeerstatning.

TOMT I KORNBINGEN: Tørkesommeren har betydd vesentlig svekket økonomi for mange bønder.

Foto: Torkel Bergstøl / NRK

Tørkesommeren har gitt en eksplosjon i søknader om erstatning for skade på avlingen. Nå venter kornbonde Øyvind Foss og nesten 15.000 andre bønder i Norge på avlingsskadeerstatning.

– Kornbingen er tom, det skal jeg love deg. Det kornet som vi fikk produsert i år, ble solgt i høst og pengene er brukt på regninger, forteller Foss fra Hokksund i Buskerud.

HØSTKORN: Mange bønder tenker annerledes etter tørkesommeren.

HØSTKORN: Mange bønder tenker annerledes etter tørkesommeren. Hos Øyvind Foss i Hokksund spirer høstkornet. Det tåler tørke bedre enn vårkornet.

Foto: Torkel Bergstøl / NRK

Da tørken stod på som verst i sommer, orket han nesten ikke å se på åkeren sin.

– Etter hvert som de fine badeukene passerte, skjønte vi fort at tusenlappene raste gærne veien. Det var både voldsomt og tøft, forteller bonden.

For hele landet venter Landbruksdirektoratet at erstatningssummen til bøndene vil overstige 1,3 milliarder kroner.

Må stramme livreima

Øyvind Foss er en av dem som venter på erstatning og har ikke hørt fra kommunen foreløpig.

Låven er tom. Kornet er solgt.

PRESTEGÅRDEN: Bonden har lukket låven for vinteren. Den er tom og kornet er solgt.

Foto: Torkel Bergstøl / NRK

– Det er ikke noe tvil om at det er utfordrende, innrømmer han.

– Jeg mangler en god million på bruttofortjenesten, forteller Foss. 30 prosent av det må han dekke selv. Avlingsskadeerstatningene dekker bare 70 prosent av tapet.

– Det er inntekta, det. Jeg får ingen arbeidsgodtgjørelse på kornproduksjonen i år, sier han.

Behandler på spreng

I år skal nesten 1500 søknader om erstatning for skade på avlingene behandles bare i Buskerud.

– Det er hundre ganger mer enn normalt, forteller Otto Galleberg hos Fylkesmannen i Buskerud. Søknadene blir først behandlet i kommunene og deretter hos Fylkesmannen.

– Dette er det viktigste vi driver med for tiden, sier Galleberg.

Otto Galleberg, avdelingsdirektør landbruk og miljø, Fylkesmannen i Buskerud

100 GANGER NORMALEN: Otto Galleberg fra Fylkesmannen i Buskerud frykter at de ikke får behandlet alle søknadene om avlingsskadeerstatning før jul.

Foto: Torkel Bergstøl / NRK

Han har omdisponert ansatte og har seks personer som jobber med dette frem mot jul. Erstatningene blir utbetalt fortløpende to ganger i uken etter hvert som søknadene blir ferdigbehandlet.

Men fremdeles er det over 700 saker som ikke har kommet inn til fylkeskommunen fra kommunene. Dermed frykter Fylkesmannen at de ikke får behandlet alle søknadene i år.

– Jeg er fornøyd hvis vi er ferdig i løpet av januar, sier Galleberg.

For mange bønder kan dette bety at de må stramme inn på livreima mot jul. Galleberg oppfordrer alle bønder som har betalingsutfordringer om å ta kontakt med sine långivere.

– Det gir jo en tøff likviditetssituasjon for den enkelte gården. Jeg tror mange bønder setter pris på et godt forhold til banken nå, sier Foss.

– Vi venter på pengene, det er ikke tvil om det. Men jeg forstår at forvaltningen har hendene fulle og føler litt med dem, sier Foss.