Hopp til innhold

«Rabarbrakongen»: – Rabarbra er trendy

En skål med sukker og en rabarbrastilk hører for mange til de søte barndomsminnene. Men nå er grønnsaken på vei inn igjen.

Høster rabarbra i Rygge

Nå høstes rabarbraen i Rygge og det er nå den er best. Senere på sommeren blir den surere.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Rabarbraen er opprinnelig fra Asia og kom til Europa og Norge på 1700-tallet. Den gang ble den dyrket for medisinsk bruk.

Sakte, men sikkert har den blitt litt glemt, og står kanskje bakerst i hagen

Men hos Jørgen Kase i Rygge strutter rabarbraen.

– Jeg tror det er en trendy grønnsak. Det er et sunt produkt, så jeg tror det har et godt vekstpotensial fremover. Det er en spennende grønnsak.

På sitt beste

Rabarbra

Nå er rabarbraen moden.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

For selv om mange tror det er en frukt, er rabarbraen en grønnsak

Den unge bonden har bare holdt på i ett år, men er allerede Norges største rabarbrabonde med 36 mål med rabarbra.

– Det blir en del tonn rabarbra av det. I år regner vi med å høste cirka 100 tonn.

Ifølge Kase er rabarbraen nå på sitt beste.

– Den er best i juni, for når du kommer til juli-august blir syreinnholdet høyere, og da blir den mer syrlig.

– I år har det vært ganske godt med rabarbra. Det har vært fuktig og ikke altfor varmt, sier Kase.

Rabarbrakongen Jørgen Kase

«Rabarbrakongen» Jørgen Kase er Norges største rabarbrabonde.

Foto: Siw Mariann Strømbeck / NRK

Glemt grønnsak

Kase har tatt over etter Kjønik Haug, som startet med rabarbra på 80-tallet. Han har tips til dem som kanskje har en rabarbrabusk stående glemt og bortgjemt bakerst i hagen.

– Den bør du gjødsle litt og vanne godt. Så kan man lage syltetøy og grøt. Du kan også bruke den til kaker og chutney, sier Haug.

Rabarbra

Rabarbraen er frisk og fin nå.

Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Også hos Askim frukt og bærpresseri merker man økt interesse for rabarbra.

– Vi har virkelig opplevd en oppsving. Rabarbraen har vært en litt glemt grønnsak, men det er veldig mye fokus på den nå. Både kokker og industrien tar det i bruk, sier daglig leder Astrid Lier Rømuld.

Onsdag åpnet de dørene for å ta imot grønnsaker og bær.

– Da var det en del som kom med rabarbra. Mange synes det er litt puslete å komme med den lille posen sin, men vi tar imot den rabarbraen vi får.