– Stadig mer utrygt for trailersjåfører

Trailersjåfører vil ha tiltak mot tyver langs veiene.

Sven Ottar Borgen

Yrkessjåfør Sven Ottar Borgen frykter for sikkerheten til trailersjåfører.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Avlåste og sikre oppstillingsplasser med vakthold må til for å hindre at tyver stjeler diesel eller last mens sjåførene hviler. Hverdagen blir stadig mer utrygg, sier yrkessjåfør Sven Ottar Borgen.

– Det er et veldig stort problem for dem som kjører med varer som har verdi, som vil stå på trygge plasser. Det finnes dessverre ikke, sier han.

– Jeg kunne blitt knivstukket

Borgen anslår at 2,5 millioner liter diesel blir stjålet hvert år fra norske vogntog som er parkert langs veiene.

Stadig flere yrkessjåfører har våpen i bilene for å kunne forsvare seg, sier Borgen, som selv har opplevd å bli utsatt for dieseltyveri.

– De stjal fra meg 430 liter diesel, mens jeg lå inne i bilen og sov. Hadde jeg gått ut kunne jeg risikert å bli slått ned eller kanskje i verste fall blitt knivstukket, sier han.

– Skal være trygge

Ingjerd Schou

Ingjerd Schou (H), mener det er viktig at trailersjåførene er trygge.

Foto: Camilla Næss / NRK

Stortingspolitiker Ingjerd Schou fra Østfold Høyre mener det er en offentlig oppgave å sørge for at yrkessjåførene er trygge på jobb.

– Når vi bygger nye store europaveier og legger nye trasseer, må vi det også være oppstillingsplasser som er avlåst, så de som har arbeidsplassen sin med tungtransport langs landeveien, faktisk er trygge og sikre, sier hun.

– I tillegg må vi på eksisterende europaveier legge til rette for at det i større grad kan være avlåste oppstillingsplasser på plassene vi allerede har, legger hun til.

Se video fra da Sven Ottar Borgen ble frastjålet 430 liter diesel:

De kommer om natten mens yrkessjåførene sover og tapper tanken tom for drivstoff. Nå er sjåførene leie av tyveriene, og de føler seg utrygge om natten.

Dieseltyver tapper tanken tom.