- Dette er fullstendig uakseptabelt

Fremskrittspartiet mener Stortinget må inn med mer penger til det digitale nødnettet. Under stormen Dagmar sluttet 45 av 240 nødnettsendere på Østlandet å virke.

Nødnett og Bård Hoksrud

Frps Bård Hoksrud i transport- og kommunikasjonskomiteen, mener myndighetene nå må sørge for ordentlig reservestrømskapasitet for det digitale nettet.

Foto: NRK/Scanpix, Åserud, Lise

– Hele poenget med det nye nødnettet til nesten fem milliarder kroner var at det skulle være et system folk kunne stole på i krisesituasjoner. Da er det uakseptabelt at en forholdsvis liten storm på Østlandet slår ut store deler av nettet, sier Bård Hoksrud (Frp).

110-sentralen på Romerike stoler ikke lenger på at det nye digitale nødnettet vil fungere i en krisesituasjon. Nå har de hentet fram det gamle sambandsutstyret.

De mener det bare var flaks at sambandssvikten i romjulen ikke fikk alvorlige konsekvenser. I stormen blåste titusenvis av trær overende, og mange hundre hus fikk skader. Også flere steder i landet førte uværet til store problemer for nødetatene.

Krever reserveløsninger

– Jeg er kritiske til at basestasjonene som nødnettet er avhengig av, bare har fire til åtte timers nødstrømkapasitet dersom strømmen går, sier sjefen for Nedre Romerike brann- og redningsvesen, Jan Gaute Bjerke.

Frps Bård Hoksrud i transport- og kommunikasjonskomiteen, mener myndighetene nå må sørge for ordentlig reservestrømskapasitet for det digitale nettet.

– Det kan ikke være sånn at nødetatene skal bruke ressurser på å sette opp nødagregater. De må bruke ressursene på å redde folk og verdier, sier Hoksrud til NRK.

Artikkelen fortsetter under videoen

Video Nødnett uten nødstrøm

Se video: Nødnett uten nødstrøm

Kan ikke love penger

Direktoratet for nødkommunikasjon opplyser at det vil koste 400-500 millioner kroner å utstyre antennene med nødstrømaggregater. Dette er penger som justisminisiter Grete Faremo foreløpig ikke vil love.

– Det er altfor tidlig å diskutere konkrete investeringsbeløp. Hva løsningen blir må vurderes ut fra de rapportene som nå kommer.

Arbeiderpartistatsråden sier hun også vil avvente en rapport som hun har bestilt fra Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap. Rapporten skal være ferdig i mars.

– Handler om trygghet

For Hoksrud er det opplagt at Stortinget må investere mange hundre millioner til i nødnettet.

– Dette er penger som alle skjønner at vi må få på plass. Det handler om sikkerheten til dem som skal bruke systemet, og ikke minst tryggheten og sikkerheten til alle ander som trenger hjelp, avslutter han.