Hopp til innhold

Måtte fly inn satellittelefoner

Flere tusen er fremdeles strømløse og uten mobilnett. Nå har Sivilforsvaret måttet fly inn satellittelefoner slik at kommunene som er isolert etter orkanen «Dagmars» herjinger, kan ha kontakt med omverdenen.

Fleire vegar er stengde av tre som ligg over vegen. Biletet er frå Indre Nordfjord

Orkanen «Dagmar» har skapt store ødeleggelser, her i Indre Nordfjord i Sogn og Fjordane.

Foto: Arne Veum

– Jeg kjenner ikke til at det er blitt gjort her før. Det sier litt om hvor ekstrem situasjonen er, sier fylkesmann i Sogn og Fjordane, Anne Karin Hamre til NRK.no.

I tillegg til store synlige, materielle skader, slo «Dagmars» herjinger ut både nødnettet, fasttelefonnettet og mobilnettet i deler av Sogn og Fjordane.

Hele bygder er isolert.

Flere tusen uten telefonforbindelse

De to kommunene Stryn og Hornindal med til sammen over 8000 innbyggere er fremdeles permanent uten telefonforbindelse. De får satellittelefoner først.

Deretter er det aktuelt å dele ut satellittelefoner til kommunene Eid, Vågsøy og Gloppen, der det er ustabilt nettverk. I de tre kommunene bor det nær 18.000 mennesker.

– Hensikten er at kommuneledelsen skal ha en stabil forbindelse til politi, helseforetak og fylkesmann, sier Gaute Molvær, distriktssjef i Sogn og Fjordane sivilforsvarsdistrikt.

Ras og rasfare gjør mange av veiene i det uværsherjede fylket ufremkommelige. Sivilforsvaret måtte fly inn og dele ut til sammen åtte satellittelefoner.

I tillegg ble fire satellittelefoner plassert i Florø for å støtte politiet dersom de har behov for det.

– Til nå har de isolerte kommunene hatt én satellittelefon hver, og den skulle alle nødetatene dele på, sier fylkesmann Anne Karin Hamre.

Tirsdag ble det kjent at pårørende ikke hadde kommet frem på telefon da de skulle ringe etter legehjelp, og at de derfor måtte kjøre ut selv for å hente ambulanse. Da ambulansetjenesten i Førde kom frem til pasienten, var vedkommende død.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kraftleiding som har blåst ned i Stryn

Denne kraftledningen ble blåst overende i da «Dagmar» herjet i Stryn.

Foto: Arne Vik

– En ekstrem situasjon

Det er etablert kriseledelse i kommunene, og det er de som skal ha ansvar for de nye telefonene.

Orkanen «Dagmar» har satt både kommuner og fylket på prøve.

Anne Karin Hamre

Fylkesmann Anne Karin Hamre har hatt problemer med å få fraktet syke til sykehusene, men det skal nå være løst.

Foto: Anne Gro Fredheim

– Det har vært en helt ekstrem situasjon i Sogn og Fjordane de siste dagene, sier Hamre.

Tidligere i dag uttalte hun at den største utfordringen var helseberedskapen og sikre at folk som blir akutt syke, får den nødvenige lege- og sykehushjelpen, men dette er ifølge Hamre nå under kontroll.

Det er blitt satt inn en ambulansebåt i Sognefjorden, og det blir jobbet med fylkeskommunen for å eventuelt ta ferger ut av drift, og med Forsvaret, for å få en hurtigbåt.

Totalt er om lag 10.000 mennesker ennå strømløse i Sogn og Fjordane. Natt til i dag overførte Sivilforsvaret og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap fire strømaggregater til Sogndal som skal fordeles ut ettersom hvor det er mest prekært.

AKTUELT NÅ