- Åpen høring nå!

Fremskrittspartiet i Halden reagerer kraftig på at Kontrollutvalget ikke griper fatt i ishall-saken. Frp krever at ordfører setter igang en åpen høring.

Per Egil Evensen, Frp Halden

SANNHETEN MÅ FREM.- Hvis folk i Halden noensinne skal få vite sannheten før ishall-saken går i glemmeboka, må saken opp til åpen høring nå, sier Frps. Per Egil Evensen.

Foto: Kjetil Berg

Fremskrittspartiet i Halden reagerer kraftig på at Kontrollutvalget i kommunen ikke ser ut til å ville granske den betente ishall-saken.

Til det lukkede møtet i Kontrollutvalget onsdag 12. september står det ifølge sakspapirene, at det ikke mulig å ta stilling til hva som er en hensiktsmessig videre behandling av saken, fordi utvalget har fått for få dokumenter i saken.

- Vi er ikke fornøyd med at dette trekker ut enda lenger i tid.

Faren er at folk glemmer hele historien, og aldri får vite hva som virkelig skjedde i ishall-saken, sier Per Egil Evensen i Fremskrittspartiet til NRK.

Les også:

Opposisjonspolitikere i Halden

SAMMEN OM KRAV. Før valget i 2011 stod politikere i den daværende opposisjonen frem og kalte KPMG-granskingen for 'bestillingsverk', og de samme politikerne krevde åpen høring i ishall-saken. I dag er mange av de samme politikerne i posisjon, og nå er ikke lenger en åpen høring et rungende krav. Fra venstre Geir Helge Sandsmark (Venstre - nå posisjon), Jon Brevig (Senterpartiet - nå posisjon), Thor Edquist (ordfører Høyre - nå posisjon), Per Egil Evensen (Frp i opposisjon) og Vibeke Julsrud (De Grønne - nå posisjon).

Foto: TV

- Ordfører må på banen

Før kommunevalget i fjor stod Høyre og Fremskrittspartiet sammen om et krav om en åpen høring i ishallsaken.

Da var Frp, Høyre og flere andre partier i opposisjonen fast bestemt på at graskingen KPMG foretok var "et bestillingsverk", som skulle sørge for at den daværende posisjon Ap, Sv og Krf. skulle slippe billigst mulig unna turbulensen knyttet til utbyggingen av Halden ishall.

Halden kommune gikk 143 millioner kroner i minus i fjor, og står foran underskudd og store kutt i år.

Derfor har Høyres ordfører, Thor Edquist, flere ganger sagt at det er usikkert om kommunen har råd til en ytterligere gransking, slik Halden-økonomien nå er.

Fremskrittspartiets gruppeleder, Per Egil Evensen, mener det er helt uholdbart at ordføreren ikke kommer på banen nå.

- Skal det være åpenhet i denne kommunen, slik Høyres ordfører har snakket stort om, og skal folk i Halden noensinne få vite hva som skjedde i ishallen, så må Edquist på banen nå.

Han må ta styring, bringe ishall-saken inn for politikerne og derfra sørge for en åpen høring, sier Evensen.

- Kan sette saken på dagsorden

- Kontrollutvalget må først bli ferdig med sin behandling, før vi eventuelt kan bestemme hva vi skal gjøre videre med denne saken, sier Halden-ordfører Thor Edquist til NRK.no.

Han minner om at det er er Kontrollutvalgsmøte i dag, dit han selv er invitert.

- Hvis de sender saken tilbake til kommunestyret, så kan den tidligst komme opp i neste møte, som er i oktober. Offentlig saksgang tar tid, sier Edquist.

Som ordfører kan han sette saker på dagsorden for kommunestyret.

- Men det vil bli flertallet i kommunestyret som bestemmer hva som eventuelt skal skje videre, sier ordføreren til NRK.no.

Les også:

Halden ishall

POLITISK TORPEDERING, BYGGEPROSESS UTE AV KONTROLL? Hva skjedde egentlig, da Halden ishall ble stengt, Comet gikk konkurs, involverte ble saksøkt og andre fikk avskjed på jobben?

Foto: Rainer Prang / NRK

Sterke påstander

Tidligere rådmann Per Egil Pedersen sendte sammen med ISS ut en pressemelding i november 2010, der de slaktet prosjektstyringen i Halden ishall.

Det ble i pressemeldingen hevdet at byggekostnadene var fordoblet i forhold til opprinnelige vedtak om utbygging.

Halden Arbeiderparti har hevdet at ishallen er bygget på tvers av tegningene.

Motsatt er det påstått at at Halden Arbeiderparti torpederte utbyggingen, slik at hallen ble lukket, og at det bidro direkte til at ishockeyklubben Comet gikk konkurs.

Det er kommunestyret som har sendt Ishall-saken til Kontrollutvalget, der saken tas opp i dag med innstilling om at den ikke kan behandles, fordi det mangler dokumentasjon.