Hopp til innhold

- Bare en ekstra garanti

Fylkesmannen i Østfold har meldt inn kommunen i Robek-registeret. - Ingen dramatikk i dette, mener ordfører Thor Edquist.

Halden kommune rådhuset
Foto: Rainer Prang / NRK

Det innebærer at kommunen blir underlagt en særskilt statlig kontroll gjennom Fylkesmannen, skriver Halden Arbeiderblad.

Grunnen er at Halden kommune ikke makter å dekke inn underskuddet på 143,3 millioner kroner fra 2011, slik kommuneloven forutsetter.

– Dette har vi vært forberedt på lenge, sier ordfører Thor Edquist til NRK.

Han mener at styret ikke ville handlet annerledes uansett.

– Vi ville ikke ha lånt eller gjort ting som vi ikke hadde fått Fylkesmannens godkjennelse til. For haldensere flest er dette bare en ekstra garanti mot handlinger som kan gjøre ting verre, utdyper Edquist.

– Godt å ta med seg

Rådmann i Halden, Eivind Hansen, mener hjelp fra Fylkesmannen kan være god å ha.

– Ved å komme i dette registeret, så får vi tilgang til ressurser og hjelp fra Fylkesmannen. Det er godt å ta med seg, sier rådmann i Halden, Eivind Hansen, til NRK.no.

LES OGSÅ:

Halvert underskudd

Som en følge av at Halden havner i Robek må de nå ha godkjenning fra Kommunal- og regionaldepartementet for å kunne ta opp lån eller inngå langsiktige leieavtaler.

– Før sommeren meldte vi underskuddsprognose på 70 millioner, som selvfølgelig er mye. Men sammenlignet med underskuddet som ble i 2011, som ble på 140 millioner kroner, så er det en klar forbedring, sier Hansen.

Plasseringen i Robek-registeret gir Halden kommune muligheten til å dekke inn underskuddet over fire år istedet for to.