Hopp til innhold
Sveising
Foto: Espen Torgersen / NRK

Yrkesfag

Oppsummert

Regjeringen legger i dag fram endringer i yrkefagutdanningen. Mer spesialisering første året, skal gjøre elevene mer attraktive for arbeidsgiverne. Utdanningsforbundet er kritisk.

  • Rekordmange tvilsmeldinger om studenter til yrker med sårbare grupper

    I fjor kom det 342 tvilsmeldinger om studenter som kanskje ikke er skikket til utdanningen de har valgt. Sju studenter ble utestengt, noen var innom retten. Khrono melder at tallene for 2022 er rekordhøye I 2022 var det 342, mens det i sist normalår, 2019, var 331.

    En rekke utdanninger fører til yrker der man har med sårbare grupper å gjøre, som jobber innen helsevesen eller med barn. Innen 28 utdanninger er studenter i Norge underlagt skikkethetsvurdering.

    – Jeg tror fortsatt mørketallene er store, sier leder av det nasjonale kompetansenettverket for skikkethet, Karl-Arne Næss Korseberg.

    – Å slippe en uskikket student ut i praksis og ut i et yrke, kan gjøre stor skade både for studenten selv og andre, sier Anne-Grethe Naustdal, prorektor for utdanning ved Høgskulen på Vestlandet (HVL).

    (NTB)

  • Fagskoler får 50,7 millioner

    Fagskoler spredt over hele landet får i alt 50,7 millioner kroner fra regjeringen. Pengene skal blant annet gå til å utvikle nye utdanningstilbud.

    I tillegg skal pengene gå til å kjøpe nytt utstyr og øke den digitale kompetansen hos de ansatte, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

    For 2022 er det mottatt til sammen 90 søknader om penger fra den ordningen pengepotten kommer fra, og det er søkt om over 125 millioner kroner. 48 prosjekter ved 26 ulike fagskoler fikk støtte.

  • 370 millioner til fylkene for flere læreplasser

    Regjeringen gir 370 millioner kroner ekstra til landets fylker for å sikre at flere ungdommer får læreplasser.

    Pengene skal gå til å styrke arbeidet med å kvalifisere elever til læreplass, formidle læreplasser og skaffe flere læreplasser, skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

    De kan blant annet brukes til å etablere tidlig samarbeid mellom skoler og bedrifter for å skaffe relevante praksisplasser for elever, der målet er fast læreplass, foreslår Regjeringen.

  • Låg kvinnedel i yrkesfag

    Samanlikna med andre OECD-land er Noreg blant landa med lågast kvinnedel i yrkesfag, skriv Statistisk sentralbyrå.

    Under 40 prosent av elevane i yrkesfagleg opplæring i Noreg er kvinner, viser rapporten Education at a Glance 2021.

    I OECD-landa var kvinnedelen i snitt 45 prosent.

    Av dei nordiske landa var det berre Island som hadde ein lågare kvinne del i yrkesfag enn i Noreg. Finland har den høgaste kvinnedelen med 54 prosent.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no