Sveising
Foto: Espen Torgersen / NRK

Yrkesfag

Oppsummert

Regjeringen legger i dag fram endringer i yrkefagutdanningen. Mer spesialisering første året, skal gjøre elevene mer attraktive for arbeidsgiverne. Utdanningsforbundet er kritisk.

 • Fortsatt fordommer mot yrkesfag

  Færre og færre søkte seg til yrkesfag på videregående skole helt til i fjor. Regjeringen tror det fortsatt er fordommer, særlig blant jenter. – I likestillingslandet Norge har vi en kraftig kjønnsdelt utdanning, sier statssekretær Anja Johansen (V).

 • Flest slutter på yrkesfag

  Nordland er fylket hvor flest elever slutter på yrkesfag. Nye tall fra Utdanningsdirektoratet viser at sjansen for å slutte på videregående skole er større på yrkesfag enn på studieforberedende. Det er likevel 600 færre som sluttet på videregående dette skoleåret sammenlignet med 2018-19. Flere gutter enn jenter slutter, og færrest slutter i Møre og Romsdal.

  Jørgen Lomheim Tang
  Foto: Benedikte Grov / NRK
 • Enklere å skifte til yrkesfag

  Elever som angrer kan nå skifte til yrkesfag etter førsteåret på studiespesialisering, uten å måtte gå Vg1 om igjen. Ordningen ble presentert av statsminister Erna Solberg under åpningstalen til Unge Høyres sommerleir på Hove i Arendal i dag.

 • Mer spesialisering innen yrkesfag

  Fra 2020 skal elever på yrkesfag få mer spesialisering fra første skoleår. Det er en av flere endringer i yrkesfagene som regjeringen legger fram i dag. Dette vilk gjøre elevene mer attraktive for arbeidslivet, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner.

Lærling skrur i en skrue i forskaling til brukonstruksjon. Byggearbeider på nytt fagbygg ved Sam Eyde videregående skole i Arendal.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no