Yara logo
Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Yara

Oppsummert

Tidligere Yara-sjef Thorleif Enger ble sammen med tre tidligere direktører dømt for korrupsjon i Oslo. I lagmannsretten ble han frikjent. Enger er tilkjent 9,2 millioner kroner i erstatning. Yara er en av evrdens største produsenter av kunstgjørdsel.

 • Yara stanser innkjøp fra Hviterussland

  Sanksjonene mot Hviterussland har en negativ effekt på leverandørkjeden, som fører til at Yara er tvunget til å gradvis avvikle innkjøp av kalium fra Hviterussland.

  Gjødselselskapet stanser derfor innkjøp av kalium fra hviterussiske Belaruskali, men opprettholder støtten til arbeiderne og de uavhengige fagforeningene, skriver Yara i en pressemelding.

  – Sanksjonene har hatt en effekt på leverandørkjeden som har gjort at vi har sett oss nødt til å avvikle kjøp, sier Kristin Nordal i selskapet til NRK.

 • Yara vurderer sanksjoner mot Hviterussland

  Den norske gjødselprodusenten Yara sier de vurderer hvordan de skal forholde seg til de nye sanksjonene mot Hviterussland. Blant de bedriftene som er svartelistet er Belaruskali, der Yara kjøper kalium fra gruvene i Soligorsk.

  Direktør for ekstern kommunikasjon Josiane Kremer skriver i en e-post til NRK at Yara er forpliktet til overholde gjeldende lover og regler, inkludert sanksjoner.

 • Enger får millionerstatning

  Borgarting lagmannsrett har i dag avsagt dom i erstatningssak tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, har anlagt mot staten med krav om erstatning etter forfølgningen mot ham i den såkalte Yara-saken.

  Staten ble frifunnet i tingretten.

  Lagmannsrettens dom gir Enger erstatning for økonomisk tap med 9 275 000 kroner, med tillegg av avsavnsrente og forsinkelsesrente. Retten fant at Enger selv måtte bære halvparten av tapet han har hatt knyttet til siktelsen mot ham.

  Han fikk imidlertid full erstatning for det økonomiske tapet han har hatt som en følge av tiltalen. I tillegg ble Enger tilkjent oppreisningserstatning med 125 000 kroner.

 • Yara henter ammoniakk til Europa

  Gjødselgiganten Yara henter ammoniakk fra produksjonsanleggene sine i Trinidad, USA og Australia for å dekke etterspørselen i Europa.

  På grunn av de høye gassprisene i Europa har selskapet måttet redusere produksjonen med rundt 40 prosent.

  – Vi henter nå inn ammoniakk til Europa så vi kan holde produksjonen nær full kapasitet, sier Yara-sjef Svein Tore Holsether til Reuters.

 • Yara reduserer produksjonen

  På grunn av høge naturgassprisar må gjødselprodusenten Yara redusere produksjonen av ammonium med rundt 40 prosent i Europa.

  Det skriv dei i ei pressemelding.

  Ammonium blir brukt i fleire typar gjødsel, men blir lite brukt i gjødsel i Noreg.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no