Opposisjonsleder mener norske Yara må bryte med Hviterussland

Yara vil fortsatt kjøpe kalium fra Hviterussland, selv om opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja oppfordrer dem til å trekke seg ut av landet.

Demonstrant på Belaruskali

Arbeiderne på Belaruskali har stått sentralt i opprøret mot regimet til Aleksandr Lukasjenko i Hviterussland.

Foto: SERGEI GAPON / AFP

– Vi tror fortsatt på dialog som et verktøy for forbedring, skriver kommunikasjonsdirektør i Yara Kristin Nordal i en melding til NRK.

Hun legger til at Yara er stadig mer bekymret for den forverrede sikkerhetssituasjonen i Hviterussland.

Tikhanovskaja

Svetlana Tikhanovskaja leder den hviterussiske opposisjonens fra eksil i Vilnius i Litauen.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Fra sitt eksil i nabolandet Litauen la Tikhanovskaja ut to meldinger på Twitter. Der oppfordret hun Yara og to bedrifter i Tyskland og Østerrike til å bryte samarbeidet med det hviterussiske selskapet Belaruskali.

Hun skriver også at Yara offentlig må fordømme overgrepene fra bedriftsledelsen ved Belaruskali og lederne i Hviterussland.

Laster Twitter-innhold

Største eksportbedriften

Belaruskali er en stor og viktig brikke for den hviterussiske presidenten. Hviterussland er blant de største produsentene i verden av kalium, som sammen med nitrogen og fosfor er de viktigste elementene i Yaras gjødselproduksjon.

Belaruskali, gjennom sitt salgsselskap BPC, er også den største eksportbedriften i Hviterussland. Dermed er det også en av de viktigste bidragsyterne til den hviterussiske statskassen, og indirekte til regimet til Aleksandr Lukasjenko.

Gruvene i Soligorsk

Kaliumgruvene i Soligorsk er blant de største i verden.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Arbeiderne på Belaruskali var blant de første som protesterte etter at de offisielle resultatene ga presidenten 80 prosent av stemmene i valget 9. august.

Mange mener at det var opposisjonens kandidat Svetlana Tikhanovskaja som vant valget.

Gruvearbeiderne sentrale

Det var store demonstrasjoner og markeringer i gruvebyen Soligorsk etter valget. Men myndighetene har slått hardt tilbake. Mange av lederne for streikene og demonstrasjonene er fengslet, og ifølge opposisjonen har åtte av dem flyktet ut av landet.

Tillistvalde i Yara

Konserntillitsvalgt i Yara Geir Sundbø vil ikke bryte med bedriften i Hviterussland nå.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Konserntillitsvalgt i Yara Geir Sundbø sier til NRK at han og norsk fagbevegelse følger det som skjer på Belaruskali nøye.

Han mener i likhet med konsernledelsen at det fortsatt er riktig å opprettholde dialogen med bedriften.

– Det er på den måten vi har mulighet til å ha fortsatt dialog en viss påvirkningsmulighet sier Sundbø.

Fagforeningslederen sier at det blant arbeiderne i Hviterussland er ulikt syn på hva som er bør være taktikken for å få gjennom det alle er enig om: Å få fjernet Lukasjenko, som har sittet med makten i landet siden 1994.

– Det er ikke tvil om at streikekomiteen, der mange uorganiserte er med, ønsker en tøffere linje. Men fagbevegelsen, det gjelder både den uavhengige og den som har tettere bånd til myndighetene, mener vi bør bli. Det er på den måten vi kan legge press på myndighetene sier Sundbø til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt