Hopp til innhold
– Jeg slet med depresjon fra før og merket at det ble utrolig mye verre etter voldtekten, sier «Nora».
Foto: Anders Leines / NRK

Voldtekt

Oppsummert

Én av fem kvinner oppgir å ha blitt voldtatt, viser en ny forskningsrapport fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Tallene viser økt rapportering av voldtekt, alvorlig partnervold eller alvorlig fysisk vold.

  • Voldtektstiltalt møtte ikke oppi retten – pågrepet i Frankrike

    En mann i 30-årene må møte i Hordaland tingrett, tiltalt for voldtektsforsøk og voldtekt. Rettssaken skulle egentlig gå i fjor, men mannen dukket ikke opp. Han ble etterlyst og senere pågrepet i Frankrike, bekrefter politiadvokat Øyvind Røyneberg overfor Bergensavisen.

    Voldtektsforsøket og voldtekten skal ha funnet sted i henholdsvis 2019 og 2022. Mannen var bosatt og jobbet i Bergen da de anmeldte overgrepene fant sted, skriver avisen.

    – Han har vært avhørt og erkjenner ikke straffskyld, sier 30-åringens forsvarer, advokat Marius Wesenberg til BA.

    (NTB)

  • Tall fra overgrepsmottak: Kun én av fire anmelder

    Stadig færre av dem som oppsøker overgrepsmottaket i Østfold, anmelder overgrepene de er utsatt for.

    På overgrepsmottaket samler de inn bevis og tilbyr gratis rettshjelp. Likevel faller andelen som anmelder, skriver Klassekampen.

    I 2008 anmeldte omtrent 70 prosent av pasientene som oppsøkte mottaket. I 2023 hadde mottaket 93 pasienter, men bare 25 prosent anmeldte, forteller Ann Helen Lomsdalen, leder for overgrepsmottaket, til avisen.

    De siste årene har mottaket hatt i underkant av hundre pasienter årlig.

    – Vi ser at jentene som oppsøker oss, kvier seg for anmelde. I mediene leser man om de høye henleggelsestallene for voldtektssaker, og mange tenker at de ikke orker å gå gjennom den prosessen hvis saken blir henlagt. De er også redd for å ikke bli trodd, sier Lomsdalen.

    En undersøkelse fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) viste at 15 prosent selv anmelder overgrepet de var utsatt for.

    (NTB)

  • Dømt for voldtekt av samboer

    En mann i 40-årene fra Halden er i Søndre Østfold tingrett dømt til fire år og to måneders fengsel, for å ha voldtatt samboeren på en campingplass i Sverige våren 2022.

    Ifølge dommen slo mannen kvinnen flere ganger i hodet og truet med å drepe henne før han voldtok henne. Fengselsstraffen er én måned kortere enn aktors påstand.

    Den tiltalte mannen erkjente ikke straffskyld, men ble ikke trodd av retten.

    Kvinnen ble tilkjent en oppreisningserstatning på 240.000 kroner. Dommen er ikke rettskraftig.

    (NTB)

  • Mann i 40-årene siktet for voldtekt, vold og trusler i Hardanger

    En mann i 40-årene er siktet for voldtekt, vold og trusler mot en mann i 20-årene utenfor Bergen. Fredag ble han varetektsfengslet i fire uker.

    Lovbruddene skal ha funnet sted i Hardanger natt til onsdag, skriver Bergensavisen.

    – Han er siktet for tilsvarende forhold fra i fjor høst. Det var også en voldtekt, og den saken er ikke påtaleavgjort, sier politiadvokat Cathrine Schjelderup til avisen.

    Den siktede nekter straffskyld. Han har anket avgjørelsen om varetektsfengsling til lagmannsretten, sier forsvarer Thomas Nondal.

    (NTB)

  • Mann siktet for voldtekt og mishandling – hadde besøksforbud mot offeret

    En mann i begynnelsen av 20-årene er varetektsfengslet i Trondheim etter at han skal ha begått voldtekt og vold mot en kvinne i slutten av 30-årene.

    – Vi har visst om dem siden i sommer. Da ble politiet tilkalt på grunn av bråk hjemme hos henne i Trondheim. Det ble startet etterforskning og han fikk besøksforbud, sier politiadvokat Maria Evenseth til Adresseavisen.

    Det respekterte han ikke.

    3. januar ble mannen pågrepet, og fredag ble han varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll. Politiet hadde bedt om fire uker.

    Det er uklart hva slags relasjon det er mellom de to, men de har bodd sammen. Mannen nekter straffskyld.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no