Hopp til innhold
– Jeg slet med depresjon fra før og merket at det ble utrolig mye verre etter voldtekten, sier «Nora».
Foto: Anders Leines / NRK

Voldtekt

Oppsummert

Én av fem kvinner oppgir å ha blitt voldtatt, viser en ny forskningsrapport fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress. Tallene viser økt rapportering av voldtekt, alvorlig partnervold eller alvorlig fysisk vold.

 • Dømt for voldtekt av samboer

  En mann i 40-årene fra Halden er i Søndre Østfold tingrett dømt til fire år og to måneders fengsel, for å ha voldtatt samboeren på en campingplass i Sverige våren 2022.

  Ifølge dommen slo mannen kvinnen flere ganger i hodet og truet med å drepe henne før han voldtok henne. Fengselsstraffen er én måned kortere enn aktors påstand.

  Den tiltalte mannen erkjente ikke straffskyld, men ble ikke trodd av retten.

  Kvinnen ble tilkjent en oppreisningserstatning på 240.000 kroner. Dommen er ikke rettskraftig.

  (NTB)

 • Mann i 40-årene siktet for voldtekt, vold og trusler i Hardanger

  En mann i 40-årene er siktet for voldtekt, vold og trusler mot en mann i 20-årene utenfor Bergen. Fredag ble han varetektsfengslet i fire uker.

  Lovbruddene skal ha funnet sted i Hardanger natt til onsdag, skriver Bergensavisen.

  – Han er siktet for tilsvarende forhold fra i fjor høst. Det var også en voldtekt, og den saken er ikke påtaleavgjort, sier politiadvokat Cathrine Schjelderup til avisen.

  Den siktede nekter straffskyld. Han har anket avgjørelsen om varetektsfengsling til lagmannsretten, sier forsvarer Thomas Nondal.

  (NTB)

 • Mann siktet for voldtekt og mishandling – hadde besøksforbud mot offeret

  En mann i begynnelsen av 20-årene er varetektsfengslet i Trondheim etter at han skal ha begått voldtekt og vold mot en kvinne i slutten av 30-årene.

  – Vi har visst om dem siden i sommer. Da ble politiet tilkalt på grunn av bråk hjemme hos henne i Trondheim. Det ble startet etterforskning og han fikk besøksforbud, sier politiadvokat Maria Evenseth til Adresseavisen.

  Det respekterte han ikke.

  3. januar ble mannen pågrepet, og fredag ble han varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll. Politiet hadde bedt om fire uker.

  Det er uklart hva slags relasjon det er mellom de to, men de har bodd sammen. Mannen nekter straffskyld.

  (NTB)

 • 80 menn pågrepet og anklaget for overgrep i Frankrike

  Rundt 80 menn, blant dem to lærere, er pågrepet i Frankrikes mest omfattende etterforskning av anklager om overgrep mot barn, ifølge politikilder.

  Politiet har denne uka utført pågripelser i 53 av Frankrikes 101 departementer, opplyser politikommissær Quentin Bevan til nyhetsbyrået AFP lørdag kveld.

  De pågrepne mennene er fra rundt 30 til over 60 år gamle og kommer fra svært forskjellige bakgrunner. En er folkevalgt, en annen er arbeidsledig.

  – Det er ingen typisk profil når det gjelder seksuelle overgrep mot barn, sier han.

  Etterforskningen har imidlertid vært rettet spesielt mot yrker der voksne er i jevnlig kontakt med barn.

  En av de pågrepne jobbet på et senter for personer med funksjonsnedsettelser. Han er tidligere dømt for voldtekt, men hadde fått ny identitet og klarte dermed å komme i kontakt med barn igjen, sier Bevan, som leder enheten som samordnet aksjonen.

  Politiets ransakinger avdekket «over 100.000» videoer og bilder med overgrepsmateriale på PC-er og harddisker. Noe av innholdet var «ekstremt voldelig» og inkluderte seksuelle handlinger mot babyer, sier politilederen.

  – Seksuelt misbruk av barn via nettet handler ikke bare om einstøinger som tråler nettet. Noen har gått lenger og begått forbrytelser i den virkelige verden eller er i ferd med å gjøre det, forteller han.

  (NTB)

 • Voldtektssiktet mann i Bergen fengslet i to uker

  En mann i 30-årene som er siktet for å ha voldtatt en 15 år gammel jente i Bergen er fengslet i to uker.

  – Han ble fengslet, opplyser jourhavende jurist Ingeborg Drægebø i Vest politidistrikt overfor Bergens Tidende.

  Forholdet skal ha skjedd nylig, og mannen ble pågrepet onsdag kveld. Politiadvokat Linn Skaar Sætre sier til BT at politiet mener mannen skal ha vært voldelig i forbindelse med voldtekten.

  Det er ingen relasjon mellom mannen og jenta. De skal ha truffet hverandre og vært hjemme hos en av dem da det anmeldte overgrepet skjedde.

  Ifølge Bergensavisen erkjenner ikke mannen straffskyld for voldtekt. Vedkommende er også siktet for oppbevaring av rusmidler.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no