Hopp til innhold
Oslo fengsel
Foto: Øzgur Tufan/NRK

Oslo fengsel

Oppsummert

Oslo fengsel skal flytte fra dagens bygg på Grønland. Statsbygg anbefaler å legge det nye fengselet sammen med kvinnefengselet på Bredtvet i Groruddalen. Justis- og beredskapsdepartementet skal avgjøre hvor det nye fengselet skal ligge.

  • Viser planen for nye Oslo fengsel

    Oslo fengsel på Grønland kan bli 22 meter høyt, skriver Avisa Oslo.

    Statsbygg vil rive store deler av dagens bygningsmasse når nytt Oslo fengsel skal bygges, også bygg som kommunen mener er verneverdige.

    De vil erstatte det med et nytt fengsel på fem etasjer, med plass til 140 innsatte.

    «Botsen» blir stående, men vil brukes til andre ting. Samtidig vurderer de å rive dagens fengselsmur ut mot Åkeberggata, og erstatte med ny bebyggelse.

    Nå har Statsbygg bedt om et møte med Oslo kommune om planene.

    Oslo fengsel
    Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK
  • Frykter for kvinnefengselet

    De fengselsansattes fagforening frykter at regjeringens planer for nye mannsfengsler gjør at Bredtveit kvinnefengsel i Groruddalen fortsetter å forfalle og til slutt må stenge.

    Fengselet er gammelt og nedslitt, og mange har ment at det må bygges nytt mannsfengsel på samme tomt for få gjort noe.

    I går ble det kjent at regjeringen vil dele dagens Oslo fengsel på Grønland mellom Ilseng, Ullersmo og et mindre fengsel på dagens tomt på Grønland.

    Forbundsleder Tor Erik Larsen i Kriminalomsorgens Yrkesforbund tror sjansen for nytt kvinnefengsel på Bredtvet er kraftig redusert.

    – Det er politikerne som sitter på pengene, men jeg anser vel muligheten for vesentlig lavere enn før det ble fattet en beslutning.

    – Det er større sannsynlighet for at Bredtveit på et eller annet tidspunkt må stenge ned fordi de bygningsmessige forholdene ikke tillater hverken innsatte å sone der eller ansatte å jobbe der, sier Larsen.

    Bredtveit kvinnefengsel i Oslo. Utsikt fra vindu ut mot luftegården.
    Foto: Anders Fehn
  • Venstre kritisk til fengsel-deling

    Oslo Venstre reagerer kraftig på oppdelingen av Oslo fengsel. Etter planen skal kun varetektsplasser forbli i hovedstaden, mens rundt 170 plasser flyttes til to andre kommuner.

    Distriktspolitikk trumfer de innsattes soningsforhold, mener Oslo Venstre.

    Regjeringen vil bygge ut Ilseng fengsel med 96 høysikkerhetsplasser og Ullersmo fengsel med 76 plasser.

    Oslo fengsel på Grønland beholder rundt 140 varetektsplasser. Fengselet som ligger rett ved politihuset er nedslitt og planen er å rive deler av bygningene og bygge nytt.

  • Fortsatt fengsel på Grønland

    Oslo fengsel på Grønland vil bestå, men blir mindre enn i dag.

    – Planen er å rive deler av dagens fengselsbygninger, og så bygge et nytt fengsel, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

    Justisdepartementet og Statsbygg har vært på jakt etter en ny fengselstomt i mange år, og i dag ble det klart at det blir en tredelt løsning.

    Det fortalte justisministeren da hun besøkte Ilseng i dag sammen med statsrådskollegene Trygve Slagsvold Vedum (Ap) og Anette Trettebergstuen (Ap).

    Ilseng fengsel i Stange kommune i Innlandet får 96 nye høysikkerhetsplasser, mens Ullersmo fengsel i Ullensaker får 76 nye plasser.

    Oslo fengsel på Grønland består med 140 plasser. Der skal noe rives og noe bygges opp på nytt. Fengselet har i dag 243 plasser.

    – Det betyr at det fortsatt vil være kort vei mellom politiet, fengselet og tingretten i Oslo, samtidig som man vil ivareta kapasitetsbehovet videre her på Ilseng og på Ullersmo, sier Mehl.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no