Hopp til innhold
Politifolk kaster tåregass til demonstranter under en protest mot usikkerhet i Carrefour-Feuilles, et distrikt i Port-au-Prince, Haiti, 14. august 2023
Foto: AFP

Haiti

Oppsummert

Haiti er et land på den karibiske øya Hispaniola. Landet er et av de fattigste i verden, preget av politisk uro, gjengvold og naturkatastrofer.

  • Haiti har fått ny president

    Overgangsregjeringa i Haiti har peika ut den tidlegare senatsleiaren Edgar Leblanc som ny president, melder Reuters.

    Haiti har vore utan president etter at den førre, Jovenel Moïse, blei drepen i juli 2021.

    Fritz Belizaire er valt som ny statsminister, og avløyser Ariel Henry som trekte seg i mars.

    Kriminelle bandar har teke kontroll over store delar av landet. Over 2500 menneske er drepne eller såra i gjengrelatert vald i Haiti dei tre første månadane i år, ifølge ein FN-rapport.

  • Haiti skal velje ny president

    Overgangsregjeringa til Haiti skal velje ny president på tysdag. Det melder Reuters.

    Den mellombelse regjeringa blei innsett på torsdag. Det skjedde i ein seremoni som formaliserte avgangen til statsminister Ariel Henry. Han har vore statsoverhovud sidan juli 2021.

    Overgangsregjeringa har mandat fram til februar 2026. Håpet er at den regjeringa vil få bukt på gjengvalden som pregar det karibiske landet.

  • Overgangsregjering offisielt innsatt i Haiti

    En ny overgangsregjering er på plass i Haiti for å lede landet, som i flere år har slitt med politisk ustabilitet, uro og humanitære kriser.

    Rådet, som består av ni medlemmer, tar over etter avtroppende statsminister Ariel Henry.

    Seremonien har blitt utsatt i flere uker mens ulike politiske grupper har posisjonert seg.

    Før kunngjøringen sa den mektige gjengelederen Jimmy «Barbecue» Cherizier at diskusjonene om landets fremtid må inkludere gjengene.

    Opprettelsen av overgangsrådet regnes som et viktig førsteskritt for å få slutt på det voldelige kaoset i den karibiske staten, der de fleste offentlige institusjoner ikke fungerer, mens rivaliserende gjenger kjemper om kontroll over ulike områder, særlig i hovedstaden Port-au-Prince.

    (NTB)

  • Haitis overgangsstyre skal innsettes torsdag

    Overgangsrådet som skal lede Haiti, skal innsettes i en seremoni i utkanten av hovedstaden Port-au-Prince torsdag, opplyser Statsministerens kontor.

    Rådet, som består av ni medlemmer, tar over etter avtroppende statsminister Ariel Henry i en seremoni ved Henrys offisielle kontor. Seremonien har blitt utsatt i flere uker mens ulike politiske grupper har posisjonert seg.

    Før kunngjøringen onsdag sa den mektige gjengelederen Jimmy «Barbecue» Cherizier at diskusjonene om landets fremtid må inkludere gjengene.

    Opprettelsen av overgangsrådet regnes som et viktig førsteskritt for å få slutt på det voldelige kaoset i den karibiske staten, der de fleste offentlige institusjoner ikke fungerer, mens rivaliserende gjenger sloss om kontroll over ulike områder, særlig i hovedstaden.

    (NTB)

  • Haiti har fått ny overgangsråd

    Haiti, der væpnede bander har tatt kontroll over store områder, har fått et nytt overgangsråd som skal forsøke å gjenopprette ro og orden i landet.

    Det nye rådet trer i kraft en måned etter at statsminister Ariel Henry kunngjorde at han ville gå av.

    Henrys kunngjøring kom etter at G9-familien, en sammenslutning av flere kriminelle bander og tidligere politifolk, tok kontroll over flyplassen i hovedstaden Port-au-Prince.

    Henry, som hadde vært på statsbesøk i Kenya, befant seg da i Puerto Rico og har siden ikke tatt sjansen på å returnere til landet.

    Det er ikke kjent hvordan G9-familien vil forholde seg til det nye overgangsrådet.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no