Hopp til innhold
Politifolk kaster tåregass til demonstranter under en protest mot usikkerhet i Carrefour-Feuilles, et distrikt i Port-au-Prince, Haiti, 14. august 2023
Foto: AFP

Haiti

Oppsummert

Haiti er et land på den karibiske øya Hispaniola. Landet er et av de fattigste i verden, preget av politisk uro, gjengvold og naturkatastrofer.

  • FN: 40.000 mennesker fordrevet fra hjemmene sine i Haiti

    Rundt 40.000 mennesker har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine i Haiti siden august som følge av den pågående voldsbølgen, ifølge FNs matvareprogram (WFP)

    Mengden fordrevne mennesker forverrer en allerede kompleks humanitær krise i Haiti, der nesten halvparten av innbyggerne står overfor akutt matusikkerhet, opplyser WFP.

    Voldelige gjenger kontrollerer deler av landet, og FN advarte forrige uke om en økning i tilfeldige drap, kidnappinger, voldtekter og angrep i flere nabolag som tidligere har vært regnet som trygge.

    (NTB)

  • Hovudmistenkt etter presidentdrap i Haiti pågripen

    Politiet har pågripe ein tidlegare embetsmann som er mistenkt for å ha bestilt drapet på Haiti sin president Jovenel Moïse i 2021, ifylgje ein talsmann for politiet.

    Mannen skal ha blitt pågripen i hovudstaden Port-au-Prince, torsdag.

    Moïse blei drepen av leigemordarar i presidentbustaden for to år sidan.

    Dei væpna mennene som angreip presidenten var i hovudsak frå Colombia. Men også fleire haitiarar og amerikansk-haitiarar er blitt skulda for å vera involvert.

    Fleire personar, blant dei ein forretningsmann og ein tidlegare senator i Haiti, er dømd i USA for sine roller i drapet.

  • Eks-senator erkjenner straffskyld etter drapet på Haitis president

    Den tidligere haitiske senatoren Joseph Joel John har erkjent seg skyldig på tre punker i en amerikansk rettssak om drapet på Haitis president i 2021.

    Haitis president Jovenel Moïse ble skutt og drept i hjemmet sitt av bevæpnede menn 7. juni 2021. Kona Martine ble såret i angrepet, men overlevde.

    Joseph Joel John, som er tidligere senator for opposisjonen i Haiti, er en av fire hovedmistenkte etter presidentattentatet. Rettssaken skjer i USA, og hva som blir straffen blir klart 19. desember.

  • FNs sikkerhetsråd: Åpner for å sende sikkerhetsstyrker til Haiti

    FNs sikkerhetsråd åpner for å sende sikkerhetsstyrker til Haiti. Det ble klart etter en avstemning mandag.

    Målet med styrken er å hjelpe lokale myndigheter å slå ned på den voldsomme gjengkriminaliteten og sørge for at det igjen kan holdes valg i landet.

    En ny rapport fra FN beskriver brutal vold fra gjengene. Ifølge rapporten er det registrert 2800 drap mellom oktober 2022 og juni 2023. Blant de drepte er det 80 mindreårige.

    Volden har tiltatt som følge av ulovlig våpenhandel, i hovedsak fra USA.

    Valg har ikke vært avholdt siden 2016, og det er store spørsmål rundt legitimiteten til statsminister Ariel Henry. Han ble utnevnt få dager før attentatet på president Jovenel Moïse i juli 2021.

    Den flernasjonale styrken skal ledes av Kenya. Ifølge nyhetsbyrået AFP stemte 13 av medlemslandene for, mens 2 avsto fra å stemme.

  • Sikkerhetsrådet skal drøfte Haiti-styrke

    FNs sikkerhetsråd vil mandag bestemme seg for om de vil støtte opp om en internasjonal styrke som kan støtte Haitis politi i kampen mot kriminelle gjenger.

    Styrken skal etter planen ikke ha FN-mandat, men kan da bli et svar på kallet fra både Haitis statsminister Ariel Henry og FNs generalsekretær António Guterres.

    Tidligere fredsbevarende styrker i Haiti har møtt på utfordringer, og farene ved å sende en internasjonal styrke inn i dagens kaotiske situasjon har gjort det vanskelig å finne et land som kan lede styrken. (NTB)

    Haitiere demonstrerer mot usikkerheten i Port-au-Prince.
    Foto: Odelyn Joseph / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no