FILE PHOTO: 2011 photo shows Haitians made homeless in previous year's earthquake standing outside their tents
Foto: Jorge Silva / Reuters

Haiti

Oppsummert

Haiti er et land på den karibiske øyen Hispaniola. Landet er et av de fattigste i verden, preget av politisk uro og svært utsatt for naturkatastrofer. 14. august 2021 ble Haiti rammet av et kraftig jordskjelv.

 • Biden tar ansvar

  USAs president Joe Biden seier han tar ansvar for behandling av dei haitiske migrantane ved den sørlege amerikanske grensa.

  – Sjølvsagt tar eg ansvar, eg er presidenten, sa han til Reuters.

  Den harde behandlinga migrantane har fått, vil få konsekvensar, sa Biden.

 • Trekker seg etter deportasjon

  USAs spesialutsending til Haiti Daniel Foote trekker seg fra stillingen i protest mot massedeporteringen av haitiske migranter som har flyktet fra hjemlandet til USA.

  – Jeg vil ikke assosieres med USAs inhumane, kontraproduktive beslutning om å deportere tusenvis av flyktninger og illegale migranter til Haiti. Et land hvor amerikanske tjenestemenn må beleire seg av frykt for væpnede gjenger som styrer dagliglivet, skriver han i sin avskjedssøknad.

 • Venter fortsatt på hjelp på Haiti

  Flere tusen venter fortsatt på hjelp på Haiti etter at landet ble rammet av jordskjelv med styrke på 7,2 i august, opplyser FN.

  Det er Bruno Lemarquis, som jobber som humanitær koordinator for FN i Haiti, som varsler om mangelen på nødhjelp i landet etter naturkatastrofen. Over 2.000 mennesker mistet livet i skjelvet. Den anstrengte politiske situasjonen i landet forverrer situasjonen da flere viktige veier inn til de berørte områdene er avsperret eller under kontroll av kriminelle gjenger.

 • Ga riksadvokat sparken

  Haitis statsminister Ariel Henry har sparket riksadvokat Bed-Ford Claude, bare timer etter at Claude ba om at Henry må siktes for drapet på presidenten. – Jeg har gleden av å informere deg om at det er besluttet å avskjedige deg, heter det i en offisiell uttalelse fra Henry.

  Tirsdag ba Claude en dommer sikte Henry for drapet på president Jovenel Moïse i sommer.

  – Det er tilstrekkelig med kompromitterende elementer til å ta ut siktelse mot Henry og be om at han tiltales, skrev Claude i sin ordre. Han ba også politiet sørge for at statsministeren ikke kan forlate landet.

  Tidligere tirsdag ba Claude om et møte med Henry for å få statsministeren til å forklare seg om hvorfor en av de hovedmistenkte for drapet hadde ringt til Henry to ganger kun få timer etter drapet.

 • Vil sikte Haitis statsminister

  Haitis riksadvokat, Bedford Claude, har bede at statsminister Ariel Henry blir sikta for drapet på president Jovenel Moïse i juli, melder AFP.

  Claude bad statsministeren om å forklare seg om kvifor ein av dei hovudmistenkte ringde han to gongar få timar etter drapet.

  Ein talsmann for Henry seier statsministeren ikkje er tilgjengeleg for kommentar.

  Presidenten blei skoten og drepen i heimen sin i juli. Kort tid etter drapet blei 20 personar gripne og sikta for drapet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no