Hopp til innhold
Svart røyk stiger opp i det fjerne, bak gulbrune bygg i en by utenfor hovedstaden i Sudan. Tre gutter løper mot en av murene ved bygget, mot røyken. Himmelen er gråblå. Langs bildet strekker det seg en høyspentmast og ledninger.
Foto: - / AFP

Sudan

Oppsummert

15. april brøt det ut blodige kamper rundt hovedstaden Khartoum mellom regjeringsstyrker og den paramilitære gruppen RSF, ledet av hver sin general. Flere våpenhviler har vært brutt. FN sier at over to millioner er drevet på flukt.

  • Sultkatastrofe truer Sudan

    Leni Kinzli, talsperson for Verdens matvareorganisasjon (WFP), sier på en pressekonferanse i Nairobi i helgen at nesten 28 millioner mennesker mangler mat i Sudan, Sør-Sudan og Tsjad, samtidig som konflikten sprer seg.

    I desember opplevde minst 1,7 millioner mennesker i Darfur faretruende sultnivåer, og i dag antas antallet å være langt høyere, ifølge Kinzli.

    – Våre anmodninger om humanitær tilgang til de verste konfliktområdene i Sudan har aldri vært mer kritisk, sier hun. (NTB)

    En mor og et barn ved en klinikk i Sudan 7. april 2024.
    Foto: Patricia Simon / AP
  • To Røde Kors-sjåførar drepne i Sudan

    Væpna menn tok livet av to sjåførar som arbeidde for den internasjonale Røde Kors-komiteen i Sudan, seier Røde Kors til AFP.

    I tillegg blei tre tilsette skadde i hendinga.

    – Vi sørger over våre kjære kollegaer. Vi sender våre kondolansar til familiane, og håper dei skadde blir friske raskt, seier Pierre Dorbes, som leiar delegasjonen til Røde Kors i Sudan til nyheitsbyrået.

    Titusenvis av menneske er drepne og fleire millionar menneske er drivne på flukt frå kampane mellom regjeringshæren og militsen, som starta i fjor.

  • USA åtvarar om mogleg massakre i Sudan

    FN-ambassadøren frå USA åtvarar om ei kommande massakre i den sudanske byen El-Fasher, skriv NTB.

    Byen er eit knutepunkt for humanitært arbeid i den krigsherja regionen Darfur, og har inntil nyleg vore ganske upåverka av kampane mellom regjeringshæren og RSF-militsen.

    Sidan midten av april har det likevel kome meldingar om åtak og samanstøyt i byen og områda rundt.

    – El-Fasher står på randa av ein storstilt massakre. Det er den dystre røynda millionar av menneske står ovanfor, seier FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield til pressa etter eit møte i Tryggingsrådet om Sudan.

    Millionar av menneske er drivne på flukt frå kampane mellom regjeringshæren og militsen, som starta i fjor.

  • Lover milliarder til Sudan

    En rekke giverland lover over 23 milliarder kroner i humanitærhjelp til krigsherjede Sudan. Det ble besluttet på en giverkonferanse i Paris på mandag, melder AFP. EU-land står for omtrent halvparten av beløpet.

  • Hungersnaud i Sudan: Toppdiplomatar møtest i Paris for å samla inn midlar

    I dag møtest vestlege toppdiplomatar i Paris for å skaffe pengar til svoltramma Sudan. Målet med møtet er å auke naudhjelpa til Sudan.

    Det er eit år sidan krigen mellom regjeringshæren og RSF-militsen i Sudan braut ut. 5 millionar menneske er på randa av hungersnaud som følge av krigen.

    Krigen vert skildra som ei av verdas verste humanitære kriser.

    Utanriksminister i Noreg, Espen Barth Eide, meiner akutte tiltak er nødvendige frå begge partar i krigen, for å stanse hungersnauda.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no