Hopp til innhold
Arkivfoto: sju måneder gamle Minhaj Gedi Farah blir behandlet på et feltsykehus i Dadaab, Kenya. (AP 2011)
Foto: Schalk Van Zuydam / AP

Sult

  • Ekstrem tørke truer millioner med sult i det sørlige Afrika

    Med mye mindre regn enn det som er vanlig på denne tiden av året, står flere millioner i det sørlige Afrika overfor en sultkrise på grunn av inntørkede avlinger, skriver NTB.

    I det sørlige Afrika trenger anslagsvis 9 millioner mennesker, halvparten av dem barn, hjelp bare i Malawi. Det tilsvarer omtrent halvparten av befolkningen i landet.

    Tørken i Zimbabwe, nabolandet Zambia og Malawi har nådd krisenivåer. Alle de tre landene har erklært katastrofetilstand. I tillegg har tørken også nådd Botswana og Angola i vest, og Mosambik og Madagaskar i øst.

  • WFP: Bistandskutt kan tvinge ytterligere 24 millioner til randen av hungersnød

    Krympende finansiering tvinger Verdens matvareprogram (WFP) til drastiske kutt i rasjonene en rekke steder, advarer FN-organisasjonen.

    Kuttene gjør at ytterligere 24 millioner mennesker kan havne på randen av hungersnød, opplyser WFP tirsdag.

    FN-organisasjonen mangler 60 prosent av pengene den trenger for å yte hjelp i år – noe som er det høyeste budsjettgapet i WFPs historie.

    (NTB)

  • Verre tørke på Afrikas Horn nå enn under sulten i 2011

    Det ligger an til en verre tørke på Afrikas Horn nå enn under hungersnøden i 2011, ifølge klimaeksperter. I 2011 mistet minst 250.000 mennesker livet.

    Regionen er rammet av en langvarig tørke, som har vart i nesten tre år, og som ifølge FN har drevet over én million mennesker på flukt bare i Somalia.

    Klimasenteret i den regionale samarbeidsorganisasjonen IGAD opplyste onsdag at det også er ventet mindre regn enn normalt i regnsesongen de neste tre månedene.

    – Dette kan bli den sjette mislykkede regnsesongen på rad i regionen, som inkluderer Somalia, Etiopia og Kenya, opplyser senteret.

    Maasai-barn løper forbi en zebra de lokale hevder døde på grunn av tørken i Kenya.
    Foto: Brian Inganga / AP
  • Frykt for sultkatastrofe uten sidestykke: – Utsiktene ser ikke bra ut, sier ekspert

    FN slår alarm om en kraftig forverring av sultkatastrofen, som særlig rammer barn. Utviklingsministeren advarer mot høsten vi står overfor.

    Det er 345 millioner mennesker som trues av akutt matmangel, ifølge FNs matvareprogram (WFP). Det er en økning fra 200 millioner før pandemien. Det reelle tallet på hvor mange som er rammet av sult, er trolig langt høyere.

    FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) anslår at 769 millioner – eller nesten ti prosent av jordas befolkning, sulter.

    – Utsiktene ser ikke særlig bra ut, sier Ruth Haug, som er professor i internasjonale utviklingsstudier ved Norges miljø- og biotekniske universitet, til NTB.

    – Økningen er alvorlig og dramatisk. Verdens matvareprogram beskriver dette som den største matkrisen i moderne historie, og Norad er svært bekymret for utviklingen, sier leder Astrid Thesen Tveteraas i seksjon for mat i Norad.

    Hun advarer om at det kan sette spor i generasjoner framover. Enkelte steder er gravide og spedbarns ernæringssituasjon så forverret at det kan gå ut over kognitiv utvikling og læring, sier hun.

    Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) kommer med en advarsel:

    – For første gang i nyere historie kan det hende at verden ved neste innhøsting ikke produserer nok mat. Væpnede konflikter er sammen med klimaendringer de viktigste årsakene til sult, sier Tvinnerheim til NTB.

    Hun sier at dette er langsiktige utfordringer verden må håndtere langt utover 2023. Russlands krig forverrer situasjonen.

    (NTB)

  • Leger uten grenser: Auke i feilernærte barn i Jemen

    Talet på feilernærte barn i Jemen aukar, melder Leger uten grenser. Frå januar til oktober fekk 7600 barn behandling for feilernæring av organisasjonen, som vil seie 36 prosent fleire enn året før.

    Leger uten grenser meiner auken skuldast stigande matvareprisar, mangel på tilgang til helsetenester og manglar i den humanitære bistanden.

    Sidan 2014 har det vore krig mellom regjeringsstyrkane med støtte frå Saudi-Arabia og houthi-opprørarar. Krigen har ført til store øydeleggingar på infrastruktur og helsevesen i landet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no