Hopp til innhold
Svart røyk stiger opp i det fjerne, bak gulbrune bygg i en by utenfor hovedstaden i Sudan. Tre gutter løper mot en av murene ved bygget, mot røyken. Himmelen er gråblå. Langs bildet strekker det seg en høyspentmast og ledninger.
Foto: - / AFP

Sudan

Oppsummert

15. april brøt det ut blodige kamper rundt hovedstaden Khartoum mellom regjeringsstyrker og den paramilitære gruppen RSF, ledet av hver sin general. Flere våpenhviler har vært brutt. FN sier at over to millioner er drevet på flukt.

  • Lover milliarder til Sudan

    En rekke giverland lover over 23 milliarder kroner i humanitærhjelp til krigsherjede Sudan. Det ble besluttet på en giverkonferanse i Paris på mandag, melder AFP. EU-land står for omtrent halvparten av beløpet.

  • Hungersnaud i Sudan: Toppdiplomatar møtest i Paris for å samla inn midlar

    I dag møtest vestlege toppdiplomatar i Paris for å skaffe pengar til svoltramma Sudan. Målet med møtet er å auke naudhjelpa til Sudan.

    Det er eit år sidan krigen mellom regjeringshæren og RSF-militsen i Sudan braut ut. 5 millionar menneske er på randa av hungersnaud som følge av krigen.

    Krigen vert skildra som ei av verdas verste humanitære kriser.

    Utanriksminister i Noreg, Espen Barth Eide, meiner akutte tiltak er nødvendige frå begge partar i krigen, for å stanse hungersnauda.

  • Milits drepte 20 personer i angrep mot landsby i Sudan

    Minst 20 personer er drept og 200 såret i et angrep i en landsby sør for Khartoum i Sudan, ifølge en lokal nødhjelpsgruppe som, Reuters siterer.

    Den paramilitær gruppen Rapid Support Forces (RSF) sto bak angrepet mot landsbyen Um Adam, ifølge nødhjelpsgruppen. En sykehusansatt i Manaqil, 80 kilometer unna, bekrefter tragedien.

    – Vi har fått inn 200 sårede. Noen av dem kom inn for sent, sier vedkommende.

    Krigen, som har vart i ett år, har vært katastrofal for sivilbefolkningen. Over 9 millioner mennesker er internt fordrevet, og over 1,7 millioner har flyktet til naboland, skriver NTB.

  • FN frykter sultkatastrofe i Sudan

    I krigsherjede Sudan kan rundt 5 millioner mennesker oppleve akutt matmangel de neste månedene, heter det i brev til FNs sikkerhetsråd.

    Dokumentet er et brev fra FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths til Sikkerhetsrådet, og både AFP og Reuters har fått tilgang til det.

    Griffiths understreker i brevet at det er 18 millioner sudanere som allerede lider av matmangel, og at det aldri før har vært slik sult under innhøstingen.

    (NTB)

  • Unicef advarer om sultfare og risiko for massedød i Sudan

    Unicef advarer om at borgerkrigen forverrer matmangelen i Sudan og frykter mulig stort tap av liv i Sudan.

    – Den brutale krigen i Sudan dytter landet i retning av sult. Med mindre det er tilstrekkelig politisk vilje til stede, så må oppmerksomhet og ressurser settes inn nå. Vi ser på et mulig katastrofalt tap av liv, sier Jill Lawler i Unicef.

    Organisasjoner har tidligere advart om at opptil 3,7 millioner barn ligger an til å være akutt underernært i Sudan dette året, blant dem 730.000 som trenger livreddende behandling.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no