En mann går forbi en brennende bensinstasjon i Kartum i Sudan
Foto: REUTERS TV / Reuters

Uro i Sudan

Oppsummert

Titusener er drept og millioner drevet på flukt som følge av konfliktene i Darfur, Blånilen og Sør-Kordofan, der etniske minoriteter har gjort opprør mot Omar al-Bashirs arabisk-dominerte regjering som kom til makten ved statskupp i 1989.

 • Har forlenga våpenkvile i Sudan

  Presidenten i Sudan, Omar Hassan
  al-Bashir, har utvida ei einsidig våpenkvile med opprørarar i Darfur, Kordofan og området rundt den Blå Nilen til slutten av året. Det opplyser presidentpalasset, ifølgje Reuters.

 • Ber Sudan løslate politiske fanger

  Sudan holder regimekritikere fengslet uten lov og dom, sier Human Rights Watch, og ber landet løslate alle politiske fanger. Sudan har løslatt over 80 personer som var pågrepet for å delta i demonstrasjoner, men organisasjonen er ikke imponert.

 • Sudan setter opposisjonelle fri

  Over 20 opposisjonelle aktivister som ble arrestert i Sudan i januar, ble søndag kveld satt fri fra fengsel i hovedstaden Kartoum. Aktivistene hadde demonstert mot økende matpriser.

  Aktivister løslatt i Sudan
  Foto: EBRAHIM HAMID / AFP
 • Bashir sparket etterretningssjef

  I Sudan har president Omar al-Bashir sparket etterretningssjef Mohammed Atta, og gjeninnsatt forgjengeren hans. Presidenten har ikke oppgitt årsaken. Sikkerhetsstyrkene i Sudan har de siste ukene slått hardt ned på opposisjonen i landet.

 • Sudan stengte grensen til Eritrea

  Søndag stengte Sudan grensen til Eritrea og utplasserte soldater i området for å hindre våpensmugling og avvæpne opprørere. Det betyr ikke at Sudan har brutt forbindelsen med Eritrea, ifølge informasjonsminister Ahmed Mohammed Osman.

Skudd og tåregass mot demonstranter i Sudan

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no