Hopp til innhold
Universitetet i Oslo, Blindern
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Universitetet i Oslo

Oppsummert

Universitetet i Oslo er Norges eldste universitet og er plassert på Blindern. Universitetet er organisert i åtte fakulteter. Museene Kulturhistorisk og Naturhistorisk museum er underlagt universitetet.

  • Uakseptabel atferd og korrupsjon blant varsler til UiO

    Det skriver nettavisen Khrono.

    Universitetet i Oslo (UiO) mottok 41 varsel i fjor.

    Ansatte ved universitetet varslet om blant annet uakseptabel atferd, diskriminering, farlig arbeidsmiljø og korrupsjon.

    Studenter brukte varslingskanalen for å melde om forstyrrende og uakseptabel atferd, læringsmiljø og seksuell trakassering.

    På universitetets Si fra- nettside oppfordres studentene til å særlig varsle om alvorlige, kritikkverdige forhold.

    Men også 5 av varslene fra studenter hadde mer positivt innhold.

    – Vi oppfordrer til at studentene også gir ros, men har ikke nærmere informasjon om innholdet i de positive tilbakemeldingene, opplyser studiedirektør Hanne Ekeli.

    OsloMet mottok totalt 11 varsler i fjor.

    UiO, Blindern
    Foto: Stig Jaarvik
  • Jusstudentene i Oslo mener fakultetet er preget av usunn konkurransekultur

    Hverdagen til jusstudentene i Oslo er sterkt preget av usunn konkurranse og karakterpress, ifølge en undersøkelse.

    I tillegg til å oppgi at studiehverdagen er preget av konkurranse, opplever 80 prosent av deltakerne karakterpress, skriver NTB.

    Det er ifølge en nylig utført læringsmiljøundersøkelse av Senter for erfaringsbasert juridisk læring (Cell) ved Det juridiske fakultet i Oslo.

    Studenter som opplever karakterpress fra flere eksterne kilder, særlig arbeidsgivere og medstudenter, opplever også læringsmiljøet ved fakultetet som dårligere.

    63 prosent av studentene ved juridisk fakultet føler tilhørighet.

    90 prosent av studentene mener undervisningen tar opp interessante tema, og studentene er generelt positive til en personlige relevansen ved studiet. Det kommer også fram at et flertall opplever at faglærerne ofte skaper et godt, trygt og inkluderende arbeidsmiljø.

    Universitetet i Oslo
    Foto: Tore Ellingseter / NRK
  • UiO-tidsskrift kapret av kriminelle

    Et tidsskrift ved Universitetet i Oslo ble kapret av kriminelle i fjor og har fortsatt problemer. Forskere advarer om at KI gjør det lettere for hackere.

    Det vitenskapelige tidsskriftet Scandinavian Journal of Informations Systems (SJIS) ble kapret av kriminelle februar 2023, skriver universitetsavisen Apollon ved UiO.

    Navnet på det kaprede tidsskriftet var identisk, domenenavnet var nesten det samme, og kaprerne kopierte inn alt innholdet til SJIS for at det skulle se ekte ut.

    – Kaprerne utgir artiklene uten kvalitetssikring og redaksjonell vurdering. De publiserer dessuten falske forskningsnyheter. Det underminerer forskningen. Drivkraften er penger, sier sjefredaktør Sune Dueholm Müller i SJIS.

    I tillegg stjal kaprerne ISSN-nummeret, som gir de innpass i Scopus, en internasjonal database over vitenskapelige tidsskrifter.

    Flere forskere ved UiO advarer at kunstig intelligens (KI) gjør det svært lett for kriminelle å kapre tidsskrifter og produsere falske forskningsresultater.

    – De kriminelle har store muligheter og få sanksjonsmulighetene. Med KI er det lett å generere hundretusenvis av falske artikler. Det er bekymringsfullt, og jeg tipper at vi vil komme til å se mer av dette etter hvert. Jeg tror ikke det er mulig å hindre det, sier Johan Ivar Sæbø.

    (NTB)

  • Kriminelle kapra vitskapeleg tidsskrift på UiO

    Det vitskapelege tidsskriftet Scandinavian Journal of Informations Systems (SJIS) blei kapra av kriminelle i februar 2023.

    Sune Sueholm Muller er førsteamanuensis for Institutt for informatikk ved Universitet i Oslo og var tidlegare redaktør for tidsskriftet.

    – Kriminelle kaprar legitime tidsskrift, stel merkevara, kopierer artiklane, etablerarar ei heimeside og inviterer forskarar til å sende inn manus. Dei undergrev forskinga.

    Det tok lang tid å få det falske tidsskriftet fjerna. Nesten eitt år seinare har tidsskriftet framleis problem.

    – Kapringa er ein trussel mot den vitskapelege og akademiske integriteten. Det skadar omdømmet til det ekte tidsskriftet, fører til økonomisk svindel og øydelegg ruktet til forskarane.

    I det falske tidsskriftet var forskar Johan Ivar Sæbø ved UiO oppført som forfattar. Artikkelen hadde han ikkje skrive.

    Slike kapra tidsskrift har blitt eit enda større problem enn for ein del år sidan, skriv forskingsmagasinet Apollon.

  • Oslo tingrett avviser gruppesøksmål fra utenlandsstudenter

    De to studentene som saksøkte Universitetet i Oslo etter at de ikke fikk godkjent deler av utdanningen fra utlandet, får ikke fremmet saken i Oslo tingrett. Det melder NTB.

    Tingretten har funnet at gruppesøksmål er lite egnet til å fremme erstatningskravet på over 500 millioner kroner, skriver Rett24.

    I mai 2023 leverte de to studentene, som studerte ved universitetet i Oxford i Storbritannia, et søksmål der de krevde 555 millioner kroner. De anslår at antallet studenter som feilaktig er nektet godkjenning er rundt 2000. En av jusstudentene hadde funnet feil i over 700 vedtak om godkjenning av utdanning fra UiO, og mener universitetet har brutt reglene i den såkalte Lisboa-konvensjonen fra 1999.

    Ifølge tingretten vil det imidlertid kreve individuelle vurderinger for hver enkelt sak, og det er heller ikke «grunnlag etter norsk erstatningsrett for en sjablongmessig utmåling, slik saksøkerne har lagt opp til i stevningen.»

    Tingretten og UiOs advokat, Andreas Hjetland fra Regjeringsadvokaten, legger begge vekt på at studentene vil kunne forfølge sine krav på ordinært vis, gjennom individuelle søksmål.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no