Hopp til innhold
Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) ved UiB
Foto: Hufton + Crow

Universitetet i Bergen

Oppsummert

Universitetet i Bergen, UiB, ble åpnet i 1948 som en fortsettelse av virksomheten ved Bergen Museum, som ble grunnlagt i 1825. Nær 18.500 studenter og vel 4000 ansatte er organisert i sju fakulteter.

  • Juridisk fakultet avsluttar avtale med israelsk universitet

    Styret ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen har bestemt å avslutte utvekslingsavtala med Universitetet i Tel Aviv, melder Bergens Tidende.

    – Eg er veldig glad for vedtaket. Det er eit viktig og riktig vedtak ut ifrå situasjonen i Gaza og angrep på akademisk fridom for palestinarar på Vestbredden, seier professor Terje Einarsen ved UiB til BT.

    Òg Studentparlamentet ved UiB ønskjer vedtaket velkommen, seier leiar Kaja Ingdal Hovdenak til NRK:

    – Me er veldig nøgd med at fakultetsstyret har lytta til oss studentar som har uttrykt misnøye med slike samarbeidsavtalar, som bidreg til krigføring som bryt med Folkeretten.

    Terje Einarsen, juridisk fakultet UiB
    Foto: Kim E. Andreassen, UiB.
  • Ny norsk studie: Billig migrenemedisin funker like bra som den dyre

    En ny studie fra Universitetet i Bergen (UiB) belyser hva som fungerer best for å forhindre migreneanfall, og overraskende nok fungerte billigere medisiner like bra som de dyre.

    Forskerne brukte nasjonale registerdata fra 2010 til 2020 for å estimere behandlingseffekt. De målte dette ved å se på forbruket av akutte migrenemedisiner før og etter oppstart av forebyggende behandling, og undersøkte hvor lenge personene med migrene brukte de ulike forebyggende behandlingene.

    Totalt var over 100.000 migrenepasienter med i studien.

    Som regel brukes såkalte betablokkere som førstevalg for å forebygge migreneanfall, men forskerne fant at spesielt tre medisiner hadde bedre forebyggende effekt enn disse: CGRP-hemmere, amitriptylin og simvastatin.

    CGRP-hemmere er dyrere enn de andre medisinene. I 2021 utgjorde deres refusjon 500 millioner kroner.

    – Vår analyse viser at noen etablerte og billigere medisiner kan ha tilsvarende behandlingseffekt som de dyrere. Dette kan ha stor betydning både for pasientgruppen og norsk helsevesen, sier leder for studien, professor Marte-Helene Bjørk ved Institutt for klinisk medisin, UiB.

    Forskerne ved NorHead har allerede startet arbeidet med en stor klinisk studie for å måle effekten av etablerte kolesterolsenkende medisiner som et forebyggende tiltak mot kronisk og episodisk migrene.

    Illustrasjonsbilde av jente med hodepine
    Foto: NTB
  • Tore Tungodden blir ny direktør for UiB

    Styret ved Universitetet i Bergen (UiB) tilsette måndag Tore Tungodden som ny universitetsdirektør.

    Tungodden (56) har vore fungerande universitetsdirektør sidan nyttår. Han er utdanna cand.polit. i medievitskap ved UiB og er også barnebokforfattar.

    – Tore er ein strategisk og resultatorientert leiar med solid leiarerfaring og fagleg tyngd, seier rektor Margareth Hagen ved UiB.

  • Tore Tungodden blir administrativ leiar for UiB

    Styret ved Universitetet i Bergen har i dag tilsett Tore Tungodden som universitetsdirektør, etter at Robert Rastad i april sa opp etter 2,5 år. Tungodden har fungert i stillinga sidan nyttår, og tiltrer straks. Han har vore assisterande universitetsdirektør sidan 2015.

    Tore Tungodden, universitetsdirektør UiB
    Foto: UiB
  • Millionpris til Universitetet i Bergen

    Et emne i geobiologi ved Universitetet i Bergen har fått tildelt Utdanningskvalitetsprisen for høyere utdanning 2023. Studieemnet fikk prisen for sitt arbeid med studentaktiv læring og nytenking rundt vurdering av studentene. Prisen er på 1 million kroner.

    – Å få oppmerksomhet for at vi legger ekstra arbeid i utdanningen, er veldig viktig. Kanskje vil enda flere se at undervisning ikke bare er en plikt som tar tid bort fra forskning, men har stor faglig betydning for både fag og studenter, sier førsteamanuensis i geobiologi Bjarte Hannisdal i en pressemelding.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no