Hopp til innhold
Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) ved UiB
Foto: Hufton + Crow

Universitetet i Bergen

Oppsummert

Universitetet i Bergen, UiB, ble åpnet i 1948 som en fortsettelse av virksomheten ved Bergen Museum, som ble grunnlagt i 1825. Nær 18.500 studenter og vel 4000 ansatte er organisert i sju fakulteter.

  • 211 millioner kroner til banebrytende forskning

    20 nye forskningsprosjekter har blitt tildelt i alt 211 millioner kroner av Forskningsrådet.

    Det opplyser Forskningsrådet i en pressemelding.

    De tildelte forskningsprosjektene finner sted ved Universitetet i Oslo, Universitetet i Agder, NTNU, Høgskolen i Østfold, Institutt for samfunnsforskning, Universitetet i Bergen, Akvaplan-niva AS og Oslo Met – storbyuniversitetet.

  • EU-stipend til 14 norske forskere

    14 norske forskere har blitt tildelt stipend fra European Research Council (ERC).

    Blant dem som har mottatt stipend er UiT-forskerne Florian Ströhl og Karley Campbell, som er tildelt ERC Starting Grant 2024 for deres banebrytende prosjekter innen mikroskopteknologi og mikroorganismer i arktisk havis.

    Det opplyser UiT - Norges arktiske universitet i en pressemelding.

    Stipendene til Ströhl og Campbell er på henholdsvis 20 og 30 millioner norske kroner.

    Blant nesten 3500 søknader, ble 494 stipend delt ut.

    Alle norske mottakere av stipend: Claudia Barth, Paul Beumont, Karley Campbell, Ágnes Király, Yan Li, Nina Reiners, Julien Resseguier, Sara Asu Schroer, Florian Ströhl, Olav Benjamin Vassend, Ines Alisa Wagner, Casey Wall, Duncan Watts og Guang Yin.

  • Trekker seg som forskningsleder etter Israel-boikott

    Professor Eirik Holmøyvik ved Universitetet i Bergen trekker seg som forskningsleder, melder Khrono. Fram til nå har han vært forskningsleder for forskergruppa for rettsstat og rettsteori.

    Fakultetsstyret ved det juridiske fakultet vedtok nemlig i mars å si opp utvekslingsavtalen fakultetet hadde med Universitetet i Tel Aviv. Dette reagerte Holmøyvik sterkt på. Han fikk ikke flertall i fakultetsstyret for å gjøre om vedtaket om å si opp utvekslingsavtalen med Israel. Derfor trekker han seg som forskningsleder.

    – Jeg er skuffet over kollegene mine i fakultetsstyret. Jeg forventer mer fra dem, sier fakultetsstyremedlem Eirik Holmøyvik til Khrono.

    Eirik Holmøyvik, jusprofessor UiB
    Foto: Kim E. Andreassen / UiB
  • Juridisk fakultet avsluttar avtale med israelsk universitet

    Styret ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen har bestemt å avslutte utvekslingsavtala med Universitetet i Tel Aviv, melder Bergens Tidende.

    – Eg er veldig glad for vedtaket. Det er eit viktig og riktig vedtak ut ifrå situasjonen i Gaza og angrep på akademisk fridom for palestinarar på Vestbredden, seier professor Terje Einarsen ved UiB til BT.

    Òg Studentparlamentet ved UiB ønskjer vedtaket velkommen, seier leiar Kaja Ingdal Hovdenak til NRK:

    – Me er veldig nøgd med at fakultetsstyret har lytta til oss studentar som har uttrykt misnøye med slike samarbeidsavtalar, som bidreg til krigføring som bryt med Folkeretten.

    Terje Einarsen, juridisk fakultet UiB
    Foto: Kim E. Andreassen, UiB.
  • Ny norsk studie: Billig migrenemedisin funker like bra som den dyre

    En ny studie fra Universitetet i Bergen (UiB) belyser hva som fungerer best for å forhindre migreneanfall, og overraskende nok fungerte billigere medisiner like bra som de dyre.

    Forskerne brukte nasjonale registerdata fra 2010 til 2020 for å estimere behandlingseffekt. De målte dette ved å se på forbruket av akutte migrenemedisiner før og etter oppstart av forebyggende behandling, og undersøkte hvor lenge personene med migrene brukte de ulike forebyggende behandlingene.

    Totalt var over 100.000 migrenepasienter med i studien.

    Som regel brukes såkalte betablokkere som førstevalg for å forebygge migreneanfall, men forskerne fant at spesielt tre medisiner hadde bedre forebyggende effekt enn disse: CGRP-hemmere, amitriptylin og simvastatin.

    CGRP-hemmere er dyrere enn de andre medisinene. I 2021 utgjorde deres refusjon 500 millioner kroner.

    – Vår analyse viser at noen etablerte og billigere medisiner kan ha tilsvarende behandlingseffekt som de dyrere. Dette kan ha stor betydning både for pasientgruppen og norsk helsevesen, sier leder for studien, professor Marte-Helene Bjørk ved Institutt for klinisk medisin, UiB.

    Forskerne ved NorHead har allerede startet arbeidet med en stor klinisk studie for å måle effekten av etablerte kolesterolsenkende medisiner som et forebyggende tiltak mot kronisk og episodisk migrene.

    Illustrasjonsbilde av jente med hodepine
    Foto: NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no