Hopp til innhold
Ulvevalper i Kynnareviret
Foto: Terje Håheim

Ulv

Oppsummert

25 ulver skal felles i lisensjakta på ulv fra 1. januar til 15. februar, har regjeringa bestemt. Hittil i vinter er det registrert 77–94 ulver i Norge og i grenserevirene.

 • Ulvebestanden øker i Sverige

  Det har blitt 65 flere ulver i Sverige det siste året, viser en kartlegging som det svenske Naturvårdsverket la fram i går.

  Ulvebestanden i Sverige øker for 3. året på rad.

  SVT.se omtalte rapporten først.

  De fleste ulvene er påvist i Värmland, blant annet når det gjelder familiegrupper.

  Etter siste telling så er det nå 460 ulver i Sverige. For ett år sida var stammen på 395 dyr.

  Et flertall i den svenske riksdagen vedtok for få dager siden at den svenske ulvestammen skal halveres.

  -Flere ulver har ført til økt konfliktnivå i Sverige, sier den svenske landbruksministeren Anna-Caren Sätherberg fra Sosialdemokratene til SVT.

  Anna-Carin Sätherberg, landsbygdsminister. Fra Socialdemokraterna
  Foto: Riksdagen
 • Ulvebestanden i Skandinavia har passert 500 dyr

  Den skandinaviske ulvebestanden har vokst ytterligere, og teller nå 540 ulver i Norge og Sverige.

  – I fjor var den skandinaviske ulvebestanden på samme nivå som i toppåret 2014–2015. I år har bestanden vokst ytterligere, og teller nå 540 ulver i Norge og Sverige, sier Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

  Det er Rovdata og Viltskadecenteret sin årlige rapport over bestandsstatus for ulv i Skandinavia som viser at ulvebestanden anslås til 540 individer, hvorav 460 i Sverige. (NTB)

 • Sverige vil samarbeide om ulv

  Den svenske Riksdagen vedtok i forrige uke et bestandsmål for ulv i Sverige. Vedtaket innebærer også at Sverige bør søke samarbeid med Norge om ulveforvaltning.

  I vedtaket heter det at «regjeringen bør undersøke mulighetene for et samarbeid med Norge om forvaltningen av den skandinaviske ulvestammen ettersom populasjonen befinner seg i begge landene», skriver rovdyr.org.

  Onsdag fikk myndighetsorganet Naturvårdsverket i oppdrag å utrede nærmere hva som kreves for å få ulvestammen ned på det nivået som Riksdagen har bestemt – mellom 170 og 270 individer.

  Flere svenske politikere rovdyr.org har snakket med mener at Norge og Sverige på sikt kan komme fram til en felles forvaltning av ulvebestanden.

  (NTB)

 • Utvider ulvejakt til Drammen

  Ulven som er observert på Hurum i Asker den siste uka ble i dag sett på Konnerud i Drammen. Statsforvalteren i Oslo og Viken har nå utvidet fellingstillatelsen på ulven til å gjelde også sør i Drammen kommune. Et jaktlag forsøkte å felle ulven i Asker i går kveld etter at den første fellingstillatelsen ble gitt.

  – Det som mest sannsynlig har skjedd er at vi fikk såpass mye trykk på ulven at den tok turen mot Drammen, sier regional skadefellingsleder Haakon Borgen hos Statsforvalteren.

  Hvor ulven er nå er uvisst. Borgen forteller at det er vanskeligere å spore dyret når det beveger seg på asfalterte veier, og ber publikum om tips hvis noen ser dyret, eller spor av det.

  Statsforvalteren i Oslo og Viken har gitt fellingsløyve for ulv i Drammen sør, som tidligere bare gjaldt for Asker i fylket.

  Se ulven løpende langs veien i Asker!
 • Krever stans i fellingen av Asker-ulv

  Organisasjonen Rovviltets røst ber Miljødirektoratet stanse fellingen av en ulv som er observert på Hurumlandet i Asker og sør i Drammen.

  I går ga Statsforvalteren i Oslo og Viken fellingstillatelse på ulven fordi de mener den kan skade dyr som snart skal slippes på utmarksbeite i området. Første observasjon av ulven ble meldt inn tirsdag forrige uke.

  Rovviltets røst mener den enslige ulven sannsynligvis vil vandre ut av området på egen hånd fordi den er alene der. Organisasjonen peker videre på at det ifølge Miljødirektoratet kun tillates felling «hvis det ikke finnes noen annen tilfredsstillende løsning», og etterlyser tiltak fra beitenæringen før det tillates felling.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no