Hopp til innhold
Trandum asylmottak
Foto: Erik Engen / NRK

Tvangsutsendelser i Norge

Oppsummert

Mer en dobbelt så mange barn ble tvangsutsendt fra Norge i september sammenlignet med tidligere måneder i år, viser tall fra Politiets Utlendingsenhet.

  • 1165 personer ble tvangsreturnert i løpet av årets første halvår

    I løpet av årets seks første måneder har 1165 personer blitt tvangsreturnert fra Norge. Det er 168 flere tvangsreturer enn i samme periode i fjor.

    Det skriver Politiets utlendingsenhet (PU) i sin månedsstatistikk.

    I juni ble 214 personer tvangsreturnert ut av Norge. Av disse var 74 personer ilagt én eller flere straffereaksjoner. I løpet av årets seks første måneder har politiet uttransportert 324 personer som har blitt ilagt straffereaksjoner.

    Totalt ble fem mindreårige uttransportert i løpet av juni. Av disse reiste fire i følge med foresatte, og én var enslig mindreårig, opplyser PU videre.

    108 ukrainske statsborgere er blitt uttransportert i løpet av juni. Deretter følger personer fra land som blant annet Russland, Syria, Romania, Afghanistan, Storbritannia, Tyrkia, Albania og Georgia.

    Av destinasjoner har det i juni blitt returnert flest til Sverige, Polen, Storbritannia, Tyskland, Spania, Russland og Danmark.

    (NTB)

  • 1.189 tvangsreturnerte i august

    I august blei 1.189 personar tvangsreturnert frå Noreg. Av desse blei 1.128 viste bort på grunn av koronareglane.

    Så langt i år er 11.943 personar tvangsreturnert frå Noreg, der 90 prosent er viste bort av omsyn til folkehelsa og koronarestriksjonar på innreise, melder politiet.

    I same periode i fjor var talet på tvangsreturar 5.826. Grunnen til doblinga er dei strenge innreiserestriksjonane som blei innført i januar, som følge av pandemien.

  • Utreiseplikt til Afghanistan

    21. juli besluttet Utlendingsnemnda (Une) og Utlendingsdirektoratet (UDI) å stanse tvangsreturer til Afghanistan fram til 15. september. Politiets utlendingsenhet (PU) opplyser til Dagsavisen at rundt 150 afghanske borgere hadde utreiseplikt til Afghanistan da den midlertidige stansen ble innført. Tallet inkluderer personer som har fått avslag på søknad om asyl, men også enkelte utvisningssaker og tilbakekallssaker.

    Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) mener norske myndigheter må forlenge den midlertidige stansen av tvangsreturer. Une sier at de følger nøye med på den politiske og sikkerhetsmessige situasjonen og utviklingen i Afghanistan.

    – Alle saker som kan resultere i at klageren får et vedtak som medfører utreiseplikt til Afghanistan, er nå stilt i bero. Innen 15. september vil Une på ny ta stilling til om utreiseplikten til Afghanistan fremdeles skal suspenderes, eller om suspensjonen skal oppheves og saksbehandlingen gjenopptas, opplyser avdelingsleder Ingun Halle i Une.

  • 402 tvangsutsendt fra Norge i mai

    402 personer ble i mai uttransportert av Politiets utlendingsenhet. Blant disse var 15 mindreårige. Det opplyser politiet i en pressemelding. Der heter det at 156 av de utsendte var ilagt en eller annen form for straffereaksjon av rettsvesenet.

  • Vil ha oversikt over tvangsutsendte

    Jan Bøhler (Ap) ber innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) om en oversikt over barn som er tvangsutsendt fra Norge av sine foreldre, skriver Vårt Land. – Vi har alvorlige varsler om hvor mange dette kan gjelde, sa Bøhler i onsdagens spørretime.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no