Hopp til innhold
En kvinne med munnbind på Karlsbroen i Praha i Tsjekkia.
Foto: DAVID W CERNY / Reuters

Tsjekkia

  • Tsjekkia strammer inn våpenlovene etter skytemassakre

    Den tsjekkiske nasjonalforsamlingen har vedtatt å skjerpe landets våpenlover etter skytemassakren i Praha i desember, der 14 mennesker ble drept.

    Den nye loven innebærer blant annet at våpeneiere må gjennom en medisinsk sjekk hvert femte år i stedet for hvert tiende år, slik loven tilsier i dag.

    I tillegg pålegges butikker og andre som selger våpen, å melde fra om mistenkelige kjøp av våpen og ammunisjon. Leger skal kunne få tilgang til databaser for å finne ut om pasientene deres eier våpen.

    Nå gjenstår kun signaturen til president Petr Pavel før loven kan tre i kraft.

    (NTB)

  • Tsjekkia vil ikke å sende soldater til Ukraina

    – Tsjekkia vurderer ikke å sende soldater til Ukraina, sa statsminister Petr Fiala på tirsdag, som siteres av Reuters.

    Uttalelsen kommer dagen etter at president Emmanuel Macron sa at det ikke er utelukket å sende vestlige bakkestyrker til Ukraina.

    Frankrikes statsminister Gabriel Attal sier at ingenting er utelukket i den vestlige innsatsen for å forhindre at Russland vinner fram med sin krig i Ukraina.

  • Bombetrussel på Prahas flyplass

    En engelsktalende mann har ringt inn en bombetrussel ved Václav Havel-flyplassen i Praha.

    Det opplyser tjsekkisk politi på X.

    – Det er for tiden et sikkerhetstiltak på plass og vi ber passasjerene være tålmodige og respektere politiets instrukser, skriver politiet.

  • Tsjekkere sørger over ofrene for masseskytingen

    Det flagges på halv stang over hele Tsjekkia lørdag. Myndighetene har erklært nasjonal sørgedag etter masseskytingen på et universitet i Praha.

    Det blir også avholdt minnegudstjenester over hele landet, og klokken 12 oppfordres tsjekkerne til et minutts stillhet mens kirkeklokkene ringer.

    – Det er vanskelig å finne ord for å uttrykke fordømmelse på den ene siden, og på den andre siden den smerten og sorgen hele samfunnet vårt føler i disse dager før jul, sier statsminister Petr Fiala.

    Skytingen på Karlsuniversitetet i Praha torsdag er det dødeligste angrepet i Tsjekkia siden landet ble selvstendig i 1993. 14 personer ble drept og ytterligere 24 såret. Gjerningsmannen, en 24-åring som var student ved universitet, er også død. Motivet er ukjent.

    (NTB)

    Czech Shooting
    Foto: Denes Erdos / AP
  • Nedjustert masseskytingstall i Praha

    Tsjekkiske myndigheter nedjusterer tallet på drepte etter torsdagens masseskyting på Karlsuniversitetet i Praha fra 14 til 13 og sier gjerningsmannen tok sitt eget liv.

En tornado traff Tsjekkia natt til fredag. Disse dronebildene er gitt ut av politiet.
Tornado i Tsjekkia har ført til store ødeleggelser.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no