En kvinne med munnbind på Karlsbroen i Praha i Tsjekkia.
Foto: DAVID W CERNY / Reuters

Tsjekkia

 • Tsjekkias statsminister advarer om at 2022 blir vanskelig

  I sin første nyttårstale som statsminister, advarer Petr Fiala om at 2022 blir et av de vanskeligste og hardeste årene i landets nyere historie.

  57-åringen nevnte høye strømpriser, inflasjon og koronapandemien som trusler mot Tsjekkia da han holdt sin nyttårstale lørdag.

  Fiala oppfordret sine landsmenn til å stå sammen. (NTB)

 • Høyreorientert regjering innsatt i Tsjekkia

  Den tsjekkiske presidenten Milos Zeman innsatte fredag en høyreorientert regjering under ledelse av Petr Fiala.

  En allianse av fem partier fikk 108 av de 200 plassene i nasjonalforsamlingen og vant dermed valget for to måneder siden.

  – I samsvar med grunnloven har presidenten i dag utnevnt medlemmene av den nye regjeringen, sier sjefen for presidentens kontor.

  Regjeringen består av 18 personer, derav tre kvinner.

  Regjeringens første oppgave blir å få en slags kontroll over koronasituasjonen, men også galopperende strømpriser og økende inflasjon er presserende oppgaver. (NTB)

 • Fiala utnemnt som statsminister

  Presidenten i Tsjekkia, Milos Zeman utnemnde søndag Petr Fiala til statsminister, og er dermed eit steg nærare å få på plass ei regjering, melder Reuters.

  Han vart utnemnt i ein uvanleg seremoni der presidenten sat i rullestol og talte bak eit plastforheng, fordi han fekk påvist korona rett før helga.

  Høgreorienterte Fiala er ein tidlegare statsvitar og leiar for den borgarlege valalliansen Sammen, som består av Fialas sivildemokratiske parti, Kristendemokratane og senter-høyre-partiet TOP09.

  Alliansen vann parlamentsvalet i oktober med knapp margin og har sidan forma ein koalisjon med to andre parti på venstresida for å sikre eit fleirtal på 108 av 200 seter i nasjonalforsamlinga.

 • Unntakstilstand i Tsjekkia

  På grunn av økende koronasmitte i landet, erklærer Tsjekkias statsminister Andrej Babis unntakstilstand i landet i 30 dager. Den trer i kraft fra midnatt torsdag og varer i 30 dager. Det melder den tsjekkiske avisa Blesk.

  følge avisen er det 5.886 innlagte på sykehusene, og smittetrykket har ligget på 1.097 smittede per 100.000 innbyggere i snitt de siste sju dagene.

 • Unntakstilstand i Tsjekkia

  Den tsjekkiske regjeringen erklærer unntakstilstand i 30 dager på grunn av en kraftig økning i smittetilfeller av koronavirus, melder Reuters.

  Dette lar regjeringen innføre strengere restriksjoner.

  Reuters skriver at regjeringen vurderer forbud mot store offentlige arrangementer, samt begrense åpningstiden for restauranter og barer, fremfor en fullstendig nedstengning.

En tornado traff Tsjekkia natt til fredag. Disse dronebildene er gitt ut av politiet.
Tornado i Tsjekkia har ført til store ødeleggelser.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no