Hallstat, Østerrike
Foto: imageBROKER/Martin Siepmann / imageBROKER

Østerrike

 • Kurz går av som statsminister

  Østerrikes statsminister Sebastian Kurz går av, melder nyhetsbyråene NTB, Reuters og AFP.

  – Landet er viktigere enn min person, sa Kurz, som ga uttrykk for at han ønsket at regjeringssamarbeidet mellom hans konservative parti ÖVP og De grønne skal fortsette uten ham.

  Kravet om at statsminister Sebastian Kurz må gå av økte i Østerrike etter at landets enhet for økokrim slo til mot kontoret hans.

  Han har blitt etterforsket mulig korrupsjon i forbindelse med publisering av annonser og meningsmålinger i en avis. Mistanken går ut på at landets finansdepartement skal ha rykket inn annonser i avisen i bytte mot positiv omtale av Kurz og det konservative partiet ÖVP.

  Politiet har ransaket flere av kontorene til regjeringspartiet, finansdepartementet og statsministerens kontor i Wien.

  – Det er ganske klart at en slik person ikke lenger er egnet til å styre, uttalte parlamentarisk leder for De grønne, Sigrid Mauer tidligere lørdag.

  Hun ba ÖVP finne en annen statsminister som kan lede den nåværende regjeringen, en med et rent rykte.

  ÖVP har tidligere avvist å bytte ut Kurz.

  I sin tale lørdag fremhold Kurz at anklagene er usanne, men understreket behovet for politisk stabilitet.

  FILE PHOTO: Austria's Chancellor Sebastian Kurz attends a news conference, as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues, in Vienna, Austria, September 8, 2021
  Foto: Leonhard Foeger / Reuters
 • Ber statsministeren i Austerrike gå

  Det minste av Austerrike sine to regjeringsparti, Dei grøne, ber statsminister Sebastian Kurz gå av sidan han blir etterforska for korrupsjon.

  Framtida til landets regjering, som består av Kurz sitt konservative parti ÖVP og Dei grøne, er dermed svært usikker.

  Denne veka troppa politiet opp på statsministeren sitt kontor og kontora til partiet hans. Mistanken går ut på at partiet har brukt pengar frå finansdepartementet til å betala for politisk lada meiningsmålingar i Kurz sin favør.

 • Etterforskes for bestikkelser

  Østerriksk politi aksjonerte onsdag mot regjeringspartiet ÖVP og statsminister Sebastian Kurz, som mistenkes for bestikkelser, melder NTB.

  Ifølge østerrikske medier dreier saken seg om mulig korrupsjon i forbindelse med publisering av annonser og meningsmålinger i en avis. Mistanken går ut på at landets finansdepartement skal ha rykket inn annonser i avisen i bytte mot positiv omtale av Kurz og det konservative partiet ÖVP.

  Politiet har ransaket flere av kontorene til regjeringspartiet, finansdepartementet og statsministerens kontor i Wien.

  Påtalemyndigheten bekrefter onsdag ettermiddag at Kurz og ni andre personer er under etterforskning, i tillegg til tre organisasjoner.

  Nestleder i ÖVP Gaby Schwarz mener at det dreier seg om anklager basert på hendelser som går fem år tilbake i tid.

  FILE PHOTO: Austria's Chancellor Sebastian Kurz attends a news conference, as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues, in Vienna, Austria, September 8, 2021
  Foto: Leonhard Foeger / Reuters
 • Østerrike vil ikke ha flyktninger

  Østerrikes statsminister Sebastian Kurz sier en flyktningbølge fra Afghanistan må håndteres av nabolandene og ikke av Europa.

  Det sa han under et møte med Serbias president lørdag.

  Tusenvis av flyktninger og migranter fra Midtøsten, Afrika og Asia er strandet i Serbia og andre Balkan-land der de har blitt stanset på sin ferd mot Vest-Europa.

  Kurz sier at Østerrike ikke vil ta imot noen flyktninger fra Afghanistan.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no