Hopp til innhold

Surinam

  • Drapsdom mot Surinams tidligere president blir stående

    Surinams høyeste domstol opprettholder dommen på 20 års fengsel for ekspresident Desi Bouterse, som er dømt for drap på politiske motstandere i 1982.

    Onsdagens dom setter punktum for en lang rettssaga, men flere surinamere frykter den kan føre til uro i landet. 78-åringen var ikke til stede under rettsmøte i hovedstaden Paramaribo, der det ble satt inn sikkerhetsstyrker i forkant av domsavsigelsen.

    Bouterse kom til makten etter et militærkupp i 1980 og styrte Surinam som en diktator fram til 1987. I 2010 ble 78-åringen valgt til president, og han ble gjenvalgt fem år senere.

    I 2019 ble Bouterse dømt for henrettelsen av 15 regimekritikere – advokater, journalister, forretningsmenn og militære offiserer – i desember 1982. Han anket dommen og har unngått fengsel i påvente av utfallet av saken.

    Bouterse har alltid nektet for å ha vært involvert i drapene. Han hevder ofrene var anholdt for å ha planlagt et motkupp, med hjelp av CIA, og at de ble skutt da de forsøkte å rømme.

    (NTB)

    President Desire "Desi" Delano Bouterse i Surinam
    Foto: Ertugrul Kilic / AP/NTB Scanpix
  • Landesorg i Surinam etter gruvekollaps

    Det er erklært to dagers landesorg i det søramerikanske landet Surinam etter at 15 personer døde da en gruve kollapset mandag. Det melder AFP.

    – Ulykken skjedde da flere lette etter gull i en slags improvisert tunnel med betydelig dybde, forklarte president Chan Santokhi.

    Ifølge innbyggere i området jobbet 20–30 gruvearbeidere i et hull de selv hadde gravd ut ved Rosebel Gold Mines, som drives av et datterselskap av det kinesiske selskapet Zijin Mining.

    Flere medier omtaler gruven som ulovlig.

    Redningsmannskap fortsetter søket etter mulige overlevende. Men det er vanskelig fordi det er ustabilt terreng og de frykter flere kollapser.

    Ifølge AP er dette den verste gruveulykken som har rammet landet. Surinam er kjent for sine gullgruver.

  • Surinams president dømt for drap

    Surinams president Desi Bouterse ble fredag dømt til 20 års fengsel for drap på politiske motstandere da han var leder for landets militærdiktatur i 1982. Dommen knytter presidenten til henrettelsen av 15 regimemotstandere.

    President Desire "Desi" Delano Bouterse i Surinam
    Foto: Ertugrul Kilic / AP/NTB Scanpix

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no