Hopp til innhold

Usbekistan

  • Flere skadd etter kraftig eksplosjon ved flyplass i Usbekistan

    Det har torsdag morgen vært en kraftig eksplosjon og en påfølgende brann ved en flyplass i Usbekistans hovedstad Tasjkent, ifølge usbekiske medier.

    Nyhetsnettstedet Daryo skriver at det har kommet meldinger om at et tollager ved flyplassen har eksplodert. Vitner intervjuet av nettstedet Nova24, sier det samme. I sosiale medier sirkulerer videoer av flammer og røyk.

    Det usbekiske helsedepartementet opplyser at det er meldt om en brann i lagerbygningen, og at et ikke oppgitt antall mennesker er tatt til sykehus. (NTB)

  • Meldinger om kraftig eksplosjon ved flyplass i Usbekistan

    Det har torsdag morgen vært en kraftig eksplosjon ved en flyplass i Usbekistans hovedstad Tasjkent, opplyser usbekiske medier.

    Nyhetsnettstedet Daryo skriver at det har kommet meldinger om at et tollager ved flyplassen har eksplodert. (NTB)

  • Usbekistans president gjenvalgt for sju nye år

    Usbekistans president Sjavkat Mirzijojev er gjenvalgt for sju nye år etter å ha fått 87 prosent av stemmene, ifølge valgkommisjonen i landet.

    Valgkommisjonen i det sentralasiatiske landet viste mandag morgen til foreløpige resultater fra søndagens presidentvalg.

    Uten opposisjon av betydning var det ventet at Mirzijojev ville sikre seieren. Usbekistan har et strengt autoritært regime, og alle registrerte partier er lojale til Mirzijojev.

    Valget ble holdt tidligere enn normalt for å forlenge Mirzijojevs styre i ytterligere sju år etter at han endret grunnloven for å fjerne bestemmelser som ville hindret ham i å fortsette etter 2026.

    Mirzijojev har i dag fått gratulasjoner fra Russlands president Vladimir Putin og Kinas leder Xi Jinping.

    (NTB/NRK)

  • Usbekistans president ligger an til oppskriftsmessig seier

    Med kun tre symbolske opposisjonskandidater og bortimot ingen valgkamp, ventes president Sjavkat Mirzijojev å vinne en overlegen seier i presidentvalget.

    Valgoppslutningen sent på ettermiddagen lå på rundt 70 prosent, og resultatene ventes først mandag.

    Valget blir holdt tidligere enn normalt for å forlenge Mirzijojevs styre i ytterligere sju år etter at han endret grunnloven for å fjerne bestemmelser som ville hindret ham i å fortsette etter 2026.

    Mirzijojev har brakt Usbekistan ut av isolasjonen landet var i siden han ble president etter den autokratiske forgjengeren Islam Karimovs død i 2016.

    Det er åpnet for mer handel med utlandet, og det politiske systemet er til en viss grad liberalisert. Men det er fortsatt ingen opposisjonspartier eller opposisjonspolitikere av betydning, og det er aldri holdt valg som internasjonale observatører mener er frie og åpne.

    Som de andre sentralasiatiske tidligere sovjetrepublikkene forsøker Usbekistan å holde avstand til krigen i Ukraina og unngå å rammes indirekte av sanksjonene mot Russland. (NTB)

  • 22 fengselsdømt etter uro i Usbekistan

    22 personer er idømt fengselsstraffer etter den omfattende uroen i den selvstyrte Karakalpakstan-regionen i Usbekistan i juli.

    21 personer døde i uroen, som ble utløst av planer om å innskrenke republikkens selvstyre og frata den dens grunnlovsfestede rett til å løsrive seg.

    Usbekistans president Sjavkat Mirzijojev skrotet de foreslåtte grunnlovsendringene etter demonstrasjonene.

    De tiltalte ble tirsdag funnet skyldig i en rekke forskjellige lovbrudd, blant dem hærverk og overtredelser mot Usbekistans konstitusjonelle orden.

    Advokaten Dauletmurat Tadsjimuratov anklages for å være hovedmannen bak opptøyene, og er dømt til 16 års fengsel. 44-åringen er den eneste som ikke har erkjent full straffskyld, og han nekter blant annet for å ha betalt folk for å ta del i protestene.

    Rettssaken startet i byen Bukhara i slutten av november. Med unntak av Tadsjimuratov sa alle de tiltalte da at de angret, og unnskyldte seg overfor staten, nasjonalforsamlingen og president Mirzijojev.

    Presidenten har gitt uspesifiserte «utenlandske krefter» skylda for uroen.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no