Akademikerne brøt meklingen i lønnsoppgjøret
Foto: Fredrik Hagen

Streik i offentlig sektor 2021

Oppsummert

Rundt 25.000 lærere og helsearbeidere har vært ute i streik etter at Unio ikke godtok tilbudet i lønnsoppgjøret. Fredag foreslo regjeringen tvungen lønnsnemd for å løse arbeidskonflikten.

 • Varsler opptrapping av streiken

  Norsk Sykepleierforbund varsler ytterligere uttak i streiken i sykehussektoren. Fra mandag 21. juni vil til sammen 863 helsepersonell være i streik.

  Uttaket gjelder helsepersonell over hele landet, blant annet ved Oslo universitetssykehus, Universitetssykehuset Nord-Norge og St. Olavs hospital.

  Leder i Norsk sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, sier til NRK at de ikke gjør uttak som de mener går utover liv og helse.

 • Regjeringen får Stortingets støtte

  Et flertall på Stortinget støtter regjeringens proposisjon om bruk av tvungen lønnsnemnd i Unios kommunestreik og Unio-streiken i Oslo. I Stortingets arbeids- og sosialkomité var det kun SV som var imot bruken av tvungen lønnsnemnd. Også Rødt og MDG har varslet at de vil stemme imot når saken behandles i Stortinget.

 • Sier ja til tvungen lønnsnemnd

  Flertallet på Stortinget sier ja til tvungen lønnsnemnd i Unio-streiken.

  Det er klart etter at innstillingen fra arbeids- og sosialkomiteen ble klar mandag ettermiddag.

  I komiteen var det kun SV som var imot bruken av tvungen lønnsnemnd. Også Rødt og MDG har varslet at de vil stemme imot når saken behandles i Stortinget.

  Unios kommunestreik ble avsluttet med tvungen lønnsnemnd fredag 4. juni, mens streiken i Oslo ble avsluttet på samme vis tre dager senere.

 • Sykehusstreik trappes opp i dag

  Fra og med i dag trappes streiken ved sykehusene opp. Den trappes opp til fase 2, som betyr at 147 ansatte ved Ahus, Martina Hansens Hospital i Bærum, og ved Oslo universitetssykehus, tas ut i streik. Fra før streiker 175 ansatte. Disse er medlem av Unio.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no