Hopp til innhold
Akademikerne brøt meklingen i lønnsoppgjøret
Foto: Fredrik Hagen

Streik i offentlig sektor 2021

Oppsummert

Rundt 25.000 lærere og helsearbeidere har vært ute i streik etter at Unio ikke godtok tilbudet i lønnsoppgjøret. Fredag foreslo regjeringen tvungen lønnsnemd for å løse arbeidskonflikten.

 • Ny opptrapping av kulturstreiken

  Ytterligere 80 ansatte ved Nationaltheatret i Oslo vil gå ut i streik 18. oktober, varsler LO Stat.

  Dermed vil til samme 891 ansatte i kultursektoren ved 15 ulike institusjoner være tatt ut i streik. Fra før er 63 ansatte ved Nationaltheateret tatt ut, melder NTB.

  – Nå har vi streiket siden 3. september. At arbeidsgiverne fortsatt velger å stenge kulturlivet framfor å holde løftene sine om rettferdig pensjon, er både overraskende og uforståelig, sier Lise Olsen, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat i en pressemelding.

  Bakgrunnen for streiken er at kulturarbeiderne mener pensjonsordningen i sektoren slår ut urettferdig for kvinner, sammenlignet med menn.

 • Kan bli storstreik i kultursektoren

  221 LO Stat-medlemmer i kultursektoren blir tatt ut i streik dersom de ikke kommer til enighet med Spekter om pensjon hos Riksmekleren.

  Nestleder i LO Stat og forhandlingsleder Lise Olsen sier til Frifagbevegelse at partene er langt fra hverandre i forhandlingene, som har pågått i seks år.

  – Partene har ikke kommet nærmere hverandre i løpet av disse årene. Det ligger ingen løsning i dagen. Vi skal prøve så godt vi kan å overbevise Spekter om at en forutsigbar, kjønnsnøytral og livslang pensjon er den beste, sier hun.

  Meklingsfristen går ut ved midnatt. Det er ansatte blant annet ved Den Nationale Scene, Den Norske Opera & Ballett og Bergen Filharmoniske Orkester som kan bli tatt ut i streik.

 • Varsler opptrapping av streiken

  Norsk Sykepleierforbund varsler ytterligere uttak i streiken i sykehussektoren. Fra mandag 21. juni vil til sammen 863 helsepersonell være i streik.

  Uttaket gjelder helsepersonell over hele landet, blant annet ved Oslo universitetssykehus, Universitetssykehuset Nord-Norge og St. Olavs hospital.

  Leder i Norsk sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, sier til NRK at de ikke gjør uttak som de mener går utover liv og helse.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no