Hopp til innhold
Slik kan en solcellepark se ut i landskapet.
Foto: Getty Images/iStock

Solenergi og solceller

 • Tverrpolitisk enighet mot skatt på solceller

  SV og Høyre går sammen for et tverrpolitisk opprør mot skatt på solceller på private hjem.

  Skatteetaten sa i desember at folk som har installert solceller på hustakene sine, må skatte av eventuell overskuddsstrøm som selges inn på det felles kraftnettet. Nå går SV og Høyre sammen for et tverrpolitisk opprør mot skatt på solceller, skriver Klassekampen.

  – Det er veldig viktig at vi fjerner unødvendig hindre som står i veien for at folk velger å installere solceller, sier Lars Haltbrekken, energipolitisk talsperson i SV.

  SV har fremmet forslag for Stortinget som går ut på at så lenge solcelleanlegget produserer mindre strøm enn det husholdningen bruker av strøm løpet av året, skal det ikke skattlegges. Siden de aller fleste husholdninger bruker mer strøm enn solcellene kan produsere i løpet av et år vil det for de aller fleste bety null skatt.

  (NTB)

 • Salget av solcellepaneler stuper

  Private huseiere dropper å installere solcellepaneler ettersom gebyrer og kutt i støtte gjør anleggene mindre lønnsomme, skriver Aftenposten.

  Gjennom det siste året er det blitt mindre og mindre lønnsomt for private å investere i solceller, skriver avisen.

  Årsaken er blant annet at Enova har redusert støtten til solcelleanlegg fra 2000 kroner per kW installert til 1250 kroner. Samtidig har strømprisen falt betydelig første halvår sammenlignet med hva prisen var ved inngangen til 2023.

  I tillegg mener Skatteetaten at overskuddsstrømmen fra solcelleanlegg skal skattlegges som kapitalinntekt.

  Dermed er det blitt bråstopp i salget, og bransjen tror det blir svært vanskelig å nå regjeringens mål om 8 TWh solkraft innen 2030.

  – Salget har i år vært en tredel av hva det var i fjor, sier administrerende direktør Carl Christian Strømberg i Solcellespesialisten – landets største leverandør av solceller.

  (NTB)

 • Skatteetaten vil skattlegge solcellepaneler

  Skatteetaten vil skattlegge alle med solceller på taket som næringsdrivende. Planene møter kraftig motstand.

  Både NHO, solcellebransjen og SV advarer nå om at skattetrøbbel kan gi bom stopp for solceller på private hjem, skriver Klassekampen.

  Det aller meste av strømmen fra private solceller går til eget forbruk, men i perioder, spesielt om sommeren, vil anleggene av og til produsere mer strøm enn en enkelt forbruker trenger selv.

  Overskuddsstrømmen selges da tilbake til kraftnettet, skriver avisen, og det er dette salget Skatteetaten i en ny vurdering mener må skattlegges som kapitalinntekt etter en sats på 22 prosent.

  NHO mener dette betyr at mange vil velge å avstå fra å montere solceller.

  (NTB)

 • Solcellepaneler populært

  Det er stor interesse for solcellepaneler blant hytteeiere i Valdres.

  I Nord-Aurdal er det hittil i år installert like mange solcellepaneler som de seks foregående årene, melder avisa Valdres.

  Ifølge en ny undersøkelse overveier nå fire av ti hytteeiere i Norge å installere solceller på hytta.

  Det skjer selv om det ikke er sikkert at alle kommuner vil godkjenne slike anlegg.

  Nærbilde av solcelle-panel
  Foto: JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRK
Illustrasjon av flytende soløyer.

Mener disse kan dekke verdens energibehov i fremtiden

Fjell skole i Drammen med solcellepaneler (nærmest) og solfangere på taket. De produserer varme til geotermosen skolen har under bakken og som holder den varm om vinteren. Arktitekt for skolen var Ola Roald Arkitektur.

Denne skulen har sommarvarme på «termos»

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no