Hopp til innhold
Edward Snowden
Foto: Mark Blinch / Reuters

Snowden-avsløringene

Oppsummert

Edward Snowdens lekkasjer har satt søkelys på dataovervåking fra myndighetene i USA. Snowden er i Moskva, i frykt for hva som vil skje dersom han returnerer til USA.

  • Snowdens advokat: – Kun spekulasjon

    Edward Snowdens russiske advokat sier at opplysningene om at Russland vurderer å utlevere hans klient til USA, kun er spekulasjoner. – Russland har intet juridisk grunnlag for å utlevere Snowden, sier advokat Anatolij Kutsjerena.

  • NBC: Vurderer å utlevere Snowden

    Russland vurderer å utlevere Edward Snowden til USA, for å gjere president Trump ei teneste, seier amerikanske tenestemenn til NBC News. Snowden skriv på Twitter at dette er bevis på at han aldri har samarbeida med russisk etterretningsteneste.

    Laster Twitter-innhold
  • Overvåket flypassasjerers mobil

    Amerikansk og britisk etterretning forsøkte å samle data fra flypassasjerers mobiler, melder franske medier og siterer dokumenter lekket av Edward Snowden. Ifølge Le Monde ble internettilgang på fly et påskudd for å utvikle overvåkningsprogrammer.

  • Advokat: – Snowden er forhindret

    Høyesteretts avgjørelse gjør det umulig for Edward Snowden å komme til Norge, sier Snowdens advokat Hallvard Helle. – Han er avskåret på samme måte Carl von Ossietzky var forhindret fra å komme til Norge for å motta fredsprisen, sier Helle til NTB.

  • Høyesterett forkaster Snowden-anke

    Høyesterett har forkastet anken fra Edward Snowden. Snowden og flere norske presseorganisasjoner ønsket å få rettslig avklart om han vil bli pågrepet og utlevert, dersom han kommer til Norge for å motta Ossietzky-prisen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no