NRK Meny
Normal

Snowdens advokat anbefaler ikke reise til Norge

MOSKVA (NRK): Advokaten til Edward Snowden anbefaler sin klient å ikke reise til Norge for å motta Bjørnsonprisen, fordi han mener det er stor fare for at varsleren blir utlevert til USA.

Edward Snowden
Foto: Glenn Greenwald,Laura Poitras / Ap

Advokat Anatolij Kutsjerna har lenge representert Edward Snowden i Russland, et land hvor den tidligere medarbeideren i den amerikanske overvåkingsorganisasjonen NSA har søkt tilflukt siden sommeren 2013.

Tirsdag ble det kjent at Snowden er tildelt årets Bjørnsonpris og Bjørnson-akademiet ønsker Snowden til Norge for å motta prisen i september.

Det er advokaten skeptisk til.

– Fare for utlevering

Kutsjerna sier ifølge radiostasjonen Moskvas Ekko at Norge har en utleveringsavtale med USA, og at det derfor er stor fare for at Snowden kan bli utlevert om han drar til Norge for å motta det radiostasjonen kaller en prestisjetung pris.

Advokat Anatolij Kutsjerna viser også til det som har skjedd rundt fotballorganisasjonen FIFA som et eksempel på hvor sterk innflytelse amerikanske rettsmyndigheter har overfor andre land. Derfor mener han at man ikke kan ta sjanser rundt sikkerheten til Edward Snowden.

Opp til Snowden

Men han understreker at det er Edward Snowden selv som må ta den endelige avgjørelsen om han vil reise til Norge eller ikke.

Edward Snowden har fått innvilget tre års oppholdstillatelse i Russland etter at han flyktet hit fordi han var ettersøkt av amerikanske myndigheter for sine avsløringer om omfattende overvåking av både amerikanske og utenlandske borgere.

Denne oppholdstillatelsen tillater også at han reiser utenlands for en måned om gangen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt