Nye Snowden-lekkasjer publisert i dag

Nye rapporter lekket av den amerikanske avhopperen Edward Snowden ble offentliggjort mandag.

NSAs operasjonssentral i Maryland

NSA er amerikanernes omfattende etterretningsorgan som driver med signaletterretning. Her fra en omvisning i en av operasjonssentralene de har i hovedkvarteret.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

166 dokumenter er i dag publisert av nettstedet The Intercept. I dokumentene er det informasjon om blant annet NSAs rolle under Guantánamo-avhørene, Irak-krigen, og krigen mot terror.

Ifølge dokumentene samarbeidet NSA med det amerikanske militæret og CIA om avhørene ved Guantánamo-basen da kampen mot terror nettopp hadde begynt.

Glenn Greenwald

Journalisten Glenn Greenwald, som startet Snowden-avsløringene i The Guardian, publiserer nå store mengder dokumenter på nettstedet The Intercept.

Foto: Ole Spata / Afp

NSA er et forvaltningsorgan med ansvar for signaletterretning og kryptering, underlagt forsvarsdepartementet i USA.

Anerkjent nettsted

Grunnleggerne av nettstedet som kommer med de nye avsløringer, Glenn Greenwald, Laura Poitras og Jeremy Schahill, er kjent for å samarbeide tett med Snowden.

The Intercept har flere ganger tidligere publisert sensitive dokumenter knyttet til NSAs telefonovervåking og den spionsiktede varsleren Edward Snowdens lekkasjer.

Edward Snowden

Snowden var mannen som valgte å si fra om det han mente var grunnlovsstridig overvåking fra NSA.

Foto: Glenn Greenwald,Laura Poitras / Ap

Snowden som nå holder til i Russland, ga dokumentene til journalist Glenn Greenwald. For rundt tre år siden publiserte han en serie med artikler basert på disse dokumentene for den britiske avisen The Guardian.

Oppfordrer til å finne nye saker

Journalisten forlot senere The Guardian og tok med seg dokumentene til The Intercept. Mandag annonserte de at de kommer til å publisere store mengder av dokumentene de har fra Snowden.

Greenwald har oppfordret journalister, forskere og andre interesserte om å gå gjennom dokumentene og finne interessant materiale. «Andre kan finne saker eller spor til saker som vi ikke har klart», skriver Greenwald på The Intercept.

SISTE NYTT

Siste nytt