Hopp til innhold

Telenor kan være offer for hacking avslørt i Snowden-dokumenter

Telenor er et av teleselskapene som nevnes spesifikt i nye Snowden-dokumenter om hacking og kontroll av trafikk i mobilnett. – Vi vurderer nå hva dette betyr, sier Telenor til NRK.

Basestasjon og Snowden-dokumentutdrag (montasje)

TELENOR NEVNT: Slik er Telenor nevnt i Snowden-dokumentene. Hvis det stemmer kunne etterretning lett overvåke mobiler i Pakistan.

Foto: Erik Hattrem, faksimile fra GCHQ-dokument lekket av Edward Snowden

Fredag ble det kjent at amerikansk og britisk etterretning målrettet har angrepet sikkerheten hos et selskap som lager SIM-kort til mange av verdens største mobilselskaper.

NSA og GCHQ skal ved å hacke systemene til selskapet Gemalto ha skaffet seg viktige hemmelige krypteringsnøkler for SIM-kort.

Edward Snowden

LEKKEDE DOKUMENTER: Opplysningene skal stamme fra dokumenter lekket av varsleren Edward Snowden.

Foto: The Guardian / Reuters

Ved å ha slike nøkler vil avlytting av mobiltelefoner ble svært mye enklere for statsspionene.

I interne dokumenter lekket av varsleren Edward Snowden nevnes flere store internasjonale teleselskaper som skal være indirekte ofre for hackingen.

To av selskapene som nevnes er norskeide – Telenor Pakistan og Grameenphone.

Også mobiloperatørene Netcom, Chess, One Call og MyCall eid av TeliaSonera bruker SIM-kort fra selskapet som skal ha blitt hacket. Eierselskapet bekrefter til NRK at de undersøker om norske kunder kan være rammet.

– Sikkerhet for våre kunder er høyeste prioritet. Hackerangrep er et samfunnsproblem som vi sammen med myndigheter må bekjempe, sier kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen i TeliaSonera Norge til NRK.

Etterretning: – Vi har hemmelige nøkler fra Telenor

I dokumentene kommer det fram hvordan GCHQ målrettet skal ha forsøkt å skaffe seg tilgang til krypteringsnøkler fra de to selskapene som driver mobilvirksomhet for Telenor i henholdsvis Pakistan og Bangladesh.

I et dokument skrevet i GCHQ i 2010 påstår etterretningsansatte at de sitter på krypteringsnøkler (Kis) fra Telenor:

(..) the Pakistani networks Mobilink and Telenor for whom we do have a store of Kis.

lekket av Edward Snowden / PCS Harvesting at scale – dokument fra GCHQ datert april 2010

Telenor: – I kontakt med leverandøren

Norges-avdelingen til Telenor opplyser at de ikke bruker tjenester fra selskapet til SIM-kort for norske kunder.

Glenn Mandelid, kommunikasjonsdirektør i Telenor.

UNDERSØKER: Glenn Mandelid i Telenor forteller at de nå undersøker opplysningene.

Foto: Pressebilde / Telenor

Men i telegigantens internasjonale virksomhet brukes slike tjenester, og Telenor har derfor nå satt i gang undersøkelser.

– Da vi ble kjent med påstandene om at leverandøren var hacket tok vi med en gang kontakt med dem, sier kommunikasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor-gruppen til NRK.

Han kan ikke utelukke at slike SIM-tjenester tidligere ble brukt i de to landene nevnt i Snowden-dokumentene selv om de nå ikke brukes.

Telenor er kjent med opplysningene som nå kommer opp via media, og tar saken alvorlig selv om de så langt ikke vet så mye.

– Vi gjør selvsagt også egne analyser og vurderinger av hva dette kan bety, sier han.

Selskapet Gemalto skriver i ei pressemelding at de tar påstandene veldig seriøst, men at de ennå ikke har fått bekreftet om de stemmer.

SISTE NYTT

Siste nytt