Hopp til innhold
Snøskred Lyngseidet
Foto: Arild Yngve Koch

Skred: Troms, Finnmark og Svalbard

 • Skigåer tatt av snøskred – flydd til UNN

  Det er iverksatt et redningsaksjon for å hente ut en skadd skigåer som har blitt tatt av et snøskred på Skittentinden på Kvaløya i Tromsø, melder politiet.

  – Han ble tatt av skredet og ført nedover fjellsiden, men ble ikke begravet, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt, Eirik Kileng.

  Skigåeren ble tatt av skredet i 14-tiden, og det har blitt gjort flere forsøk på å hente han ut. Han er bevisst, men skal ha blitt påført bruddskader.

  – Både luftambulansen og redningshelikopter har prøvd, men det er for dårlig vær i området, sier Kileng.

  Skigåeren var i et følge på tre, og blir ivaretatt av de andre skigåerne på stedet.

  Klokken 16:15 melder politiet at redningshelikopteret har klart å hente ut den skadde skigåeren. Han fraktes til Universitetssykehuset Nord-Norge.

 • Tre personer tatt av skred

  Tre personer ble tatt av skred ved Forrholttinden i Lyngen, melder Troms politidistrikt. Samtlige kom seg ut av skredet selv. To er hentet ut av redningshelikopter og blir flydd til UNN for videre behandling. Begge disse var våkne. Tredjemann tar seg ut av skredområdet selv. Alle tre er nordmenn, to av dem er fra Trondheim og en er fra Tromsø.

  – Vi har nå fått et eksempel på nå at det er skummelt i fjellet. Faregraden er tre, men det påfyllet vi har fått av nysnø nå gjør det skummelt, sier operasjonsleder Rune Nilsen.

 • Statsråder ved skredområdet i Troms: – Helt forferdelig

  De voldsomme kreftene som har vært i sving under skredet i Troms, gjør sterkt inntrykk på de tre regjeringsmedlemmene som søndag besøker området.

  – Det er store krefter. Det er veldig spesielt å se. Det ligger jo vrakrester her, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) til NTB.

  Sammen med fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) og landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) ble justisministeren søndag tatt med i båt for å se nærmere på skredområdene i Troms.

  De kom tett på Reinøya, hvor to personer i 60-årene omkom fredag da et gårdsbruk ble skylt på havet av snømassene.

  Fra båten kunne statsrådene vrakrester og utstyr, blant annet en bil, ligge i fjæra.

  – Folk er sjanseløse mot disse kreftene. Menneskene blir veldig små i møtet med naturen, sier Mehl.

  Fiskeriministeren beskriver det som helt forferdelig å se hva som har skjedd.

  – Man ser jo her i fjæra at i tillegg til folk og fe, så er det et helt livsverk som er kostet på havet, sier Skjæran.

  (©NTB)

  Ministre på besøk etter snøskred i Troms
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Tre ministre til Lyngen søndag

  Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), mat- og landbruksminister Sandra Borch (Sp) og fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) skal besøke Tromsø og Lyngen i morgen for å drøfte best mulig respons etter de mange skredene i regionen det siste døgnet.

  Fire personer er så langt omkommet i skredulykkene.

  Det opplyste justisdepartementet om i en pressemelding i kveld. Ministrene skal dra fra Tromsø og være på Lyngseidet kl. 16.

  Det er ventet at ministrene vil diskutere bruken av SMS-varsling til innbyggerne i området, og også ordføreren i de berørte kommunene vil være til stede. Statsrådene skal også møte hjelpemannskaper i Lyngen rådhus.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no