Hopp til innhold
Barn fra The Covenant School holder hender og kommer seg i trygghet etter skoleskyting 27.mars 2023
Foto: Jonathan Mattise / AP

Skoleskyting i USA

 • Etterlatte etter skoleskyting saksøker våpenprodusent

  Flere av familiene til barna som ble drept i skoleskytingen i Uvalde i Texas for to år siden, saksøker våpenprodusenten, Instagram og et dataspillselskap.

  Nitten barn og to lærere ble drept da en tenåring gikk til angrep i det som var USAs verste skoleskyting på et tiår.

  Tidligere denne uken leverte de etterlatte inn søksmål mot over 100 politifolk for sviktende innsats den skjebnesvangre maidagen for to år siden. Politiets innsats har fått kraftig kritikk i en rapport fra justisdepartementet.

  Fredag opplyser advokat Josh Koskoff at flere av familiene saksøker produsentene av angrepsvåpenet som ble brukt, Daniel Defense. De saksøker også Instagram og spillprodusenten Activision for markedsføring av våpenet. Sistnevnte har samme type våpen med i spillet «Call of Duty», som markedsfører det overfor «usikre, unggutter», sier advokaten i en uttalelse.

  (NTB)

  De etterlatte etter skoleskytingen i Uvalde har gått til flere søksmål etter massedrapet for to år siden der nitten barn og to lærere ble skutt og drept
  Foto: Eric Gay / AP
 • Familiene til skoleskytingsofre i Texas saksøker politifolk etter sviktende innsats

  Familiene til 19 av ofrene i Texas saksøker nesten 100 politifolk for deres opptreden under en masseskyting på en barneskole i 2022.

  Politiet brukte over 70 minutter på å gå til aksjon mot skoleskytteren på Robb barneskole i den lille Texas-byen Uvalde. Over 370 politifolk rykket ut til åstedet.

  19 fjerdeklassinger og to lærere ble drept i skoleskytingen 24. mai 2022, noe som gjør det til en av de dødeligste skoleskytingene i USAs historie.

  I tillegg til 92 politifolk er også rektoren på barneskolen blant de saksøkte.

  Familiene har inngått et forlik med byen Uvalde som innebærer at de får 2 millioner dollar i erstatning, en sum de valgte å nøye seg med for ikke å slå byen de bor i konkurs.

  I tillegg til søksmålet de leverte onsdag har de et pågående søksmål fra desember 2022 mot ansvarlige parter hvor familiene krever minst 27 milliarder dollar. Det er uklart hvordan forliket vil påvirke denne saken.

  (NTB)

 • Lærere i Tennessee får bære våpen på jobb

  I kampen mot skoleskytinger har den amerikanske delstaten Tennessee vedtatt en omstridt lov som tillater lærere å bevæpne seg på jobb.

  Den nye loven ble foreslått av Republikanerne og vedtatt i delstatsforsamlingen tirsdag. Kritikerne av loven frykter at flere våpen i skolene vil føre til flere ulykker.

  Tennessees våpenlover har vært omdiskutert siden en skoleskyting i fjor der tre barn og tre voksne ble drept. Flere demokrater har protestert mot Republikanernes håndtering av våpenlovene. Demokratene Justin Jones og Justin Pearson ble ekskludert fra delstatsforsamlingen, men senere gjenvalgt i et suppleringsvalg.

  – I stedet for å beskytte barna, har republikanerne nok en gang beskyttet våpnene, sier Pearson i sosiale medier.

  Ifølge Giffords Law Center tillater rundt halvparten av delstatene i USA at lærere tar med seg våpen på jobb.

  (NTB)

 • Minnestund for de 13 drepte i skoleskytingen i Columbine

  Sent fredag deltok rundt 150 i en minnemarkering i forkant av den dystre 25-årsdagen lørdag. Lys var tent på 13 tomme stoler, og korte biografier om ofrene ble lest opp.

  For 25 år siden ble tolv elever og en lærer skutt og drept på Columbine High School, en hendelse som har satt varige spor.

  – Aldri glemt, sa folkemengden som svar etter hver av opplesningene av navnene.

  (NTB)

  Minnestund
  Foto: Reuters
 • USA: Moren til skoleskyter dømt for uaktsomt drap

  Moren til en tenåring som angrep sin egen skole i Michigan i 2021, er dømt for uaksomt drap, melder blant annet Reuters.

  Sønnen hennes var 16 år da han drepte fire klassekamerater og skadet ytterligere seks.

  Hun og ektemannen ble deretter straffeforfulgt, noe som har reist spørsmål om hvor mye ansvar foreldre har for barnas handlinger, i USA.

  Ifølge NBC News har aktoratet blant annet vektlagt at kvinnen og ektemannen ga sønnen et våpen i gave få dager før skytingen. Dette skal de ikke ha sikret godt nok. I tillegg ble ekteparet kalt inn til skolen samme dag som skytingen hendte, for å diskutere en «forstyrrende» tegning av et skytevåpen sønnen hadde tegnet.

  Ekteparet hadde ikke nevnt i samtalen at sønnen hadde tilgang til skytevåpen i hjemmet.

  Kvinnens ektemann må i retten i mars, også tiltalt for uaksomt drap. Kvinnens forsvarer påpekte i retten at det var ektemannens oppgave å oppbevare våpen.

Biden om skoleskyting: – Helt sykt

Multiple People Reportedly Shot At Michigan State University

Mistenkt gjerningsmann død etter universitetsskyting i Michigan

Alex Jones

Radiovert må betale millionerstatning for å ha loge om skulemassakre

Miah (11) overlevde skoleskytingen: – Han skjøt vennen min

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no