Hopp til innhold
Blomster ved barneskolen i Uvalde
Foto: Michael M. Santiago / AFP

Skoleskyting i USA

Oppsummert

19 elever og to lærere ble drept på en grunnskole i småbyen Uvalde i Texas 24. mai 2022. Gjerningsmannen, Salvador Ramos (18), ble skutt og drept av politiet. Det har så langt i 2022 vært minst 30 skoleskytinger i USA, ifølge Education Week.

 • Seksåring som skjøt lærer hadde våpen med hjemmefra

  Den seks år gamle gutten som skjøt og såret læreren sin på en barneskole i delstaten Virginia i USA fredag, brukte et våpen han tok med hjemmefra.

  Det opplyste politisjef Steve Drew i byen Newport News på en pressekonferanse, melder NTB-AP.

  Foreldrene til gutten risikerer nå å bli stilt til ansvar for skytinga fordi de ikke skal ha oppbevart våpenet forsvarlig.

  Våpenet som ble brukt, ble kjøpt på lovlig vis av barnets mor og ble oppbevart i guttens hjem.

  Læreren – en kvinne i 30-årene – fikk livstruende skader. Ingen av elevene som var til stede ble skadet.

  Politisjef Steve Drew i Newport i Virginia
  Foto: John C. Clark / AP
 • Seksåring skjøt lærer på skole i USA

  En seks år gammel elev skjøt og såret en lærer under en krangel på en barneskole i delstaten Virginia i USA fredag, ifølge politiet i byen Newport News.

  Ingen av de andre elevene som var til stede, ble såret i skytingen, opplyser politiet. Læreren – en kvinne i 30-årene – fikk livstruende skader, men tilstanden hennes var noe forbedret sent på ettermiddagen.

  Politiet sier at barnet hadde et håndvåpen inne i klasserommet. Eleven er tatt med i varetekt.

  – Det var ikke en situasjon der noen gikk rundt på skolen og skjøt. Det var ett bestemt sted hvor et skudd ble avfyrt, sier politisjef i Newport News, Steve Drew.

  Han la til at skytingen ikke var et uhell. (NTB-AP)

 • Florida: Livsvarig fengsel etter skolemassakre

  Nikolas Cruz er dømt til livsvarig fengsel uten mulighet for prøveløslatelse etter at han drepte 14 elever og 3 ansatte på en skole i Parkland i Florida i 2018.

  Cruz var 19 år da han utførte angrepet mot Marjory Stoneman Douglas High School på Valentinsdagen i 2018. Skolen ligger i en forstad til Fort Lauderdale.

  Han var kledd i en rød fengselsdrakt og var utstyrt med håndjern da dommen falt onsdag.

  Dommer Elizabeth Scherer dømte ham til 17 livstidsdommer, en for hvert av livene han tok, samt ytterligere 17 livstidsdommer for drapsforsøk på dem han såret.

  Hun hadde ikke mulighet til å dømme ham til døden som følge av en juryavstemning. I Florida krever loven at en jury må gå enstemmig inn for dødsstraff hvis en person skal dømmes til døden. Men i avstemningen stemte tre av tolv jurymedlemmer mot dødsstraff.

 • Mann skjøt og drepte to personer på skole i USA

  En tenåringsjente og en voksen kvinne ble drept da en ung mann åpnet ild på en skole i St. Louis i USA mandag. Gjerningsmannen ble deretter drept av politiet.

  Tre andre ble såret under skytingen, som fant sted på Central Visual and Performing Arts High School i St. Louis i morgentimene. (NTB)

 • Alex Jones må betale Sandy Hook-foreldre 965 milioner dollar

  Radioverten og konspirasjonsteoretikeren bak nettsida InfoWars, Alex Jones, er dømt til å betale ytterligere 965 millioner dollar til Sandy Hook-foreldre i oppreisning, melder Reuters.

  Det har en jury i delstaten Connecticut bestemt. En dommer fant i fjor Jones og hans nettavis InfoWars erstatningspliktig for ærekrenkelser mot flere etterlatte fra Sandy Hook-skytingen, som tok livet av 26 personer, deriblant 20 elever.

  Jones ble 4. august dømt av en jury i Texas til å betale foreldrene til seksåringen 4,1 millioner dollar i oppreisning. dagen etter dømte den ham også til å betale 45,1 millioner i såkalt straffeerstatning.

  Jones har i årevis hevdet at skolemassakren var oppspinn som var iscenesatt av våpenmotstandere. I retten tidligere i år innrømmet han for første gang at han visste at påstandene hans var usanne.

  20 førsteklassinger og seks skoleansatte ble drept i massakren på barneskolen Sandy Hook i Newtown i Connecticut. I retten fortalte foreldrene at de var blitt trakassert og fått dødstrusler av Jones' tilhengere i årevis.

  Foreldrene mener at Jones visste at han spredte falske påstander, men at han profitterte stort på løgnene gjennom sine show og folkemøter.

  Alex Jones
  Foto: Briana Sanchez / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no