Hopp til innhold

21 drept i skoleskyting i Texas

19 barn og to voksne er drept og flere er såret i en skoleskyting i Uvalde i Texas. Den antatte gjerningspersonen er skutt av politiet.

Det var tidlig tirsdag ettermiddag lokal tid at myndighetene i byen meldte om at det pågikk skyting på barneskolen Robb Elementary School. Et stort antall politifolk rykket ut, og alle skoler i området ble stengt.

Ved 20-tiden norsk tid bekreftet det lokale politiet at de hadde pågrepet en mistenkt gjerningsperson. Politiet melder at den 18 år gamle gjerningsmannen er død etter å ha blitt skutt av politiet.

21 er drept. 19 av dem er barn og to voksne, forteller senator Roland Gutierrez i Texas til CNN. Det er den verste skoleskytingen på ti år.

Flere skal være skadd, deriblant to politifolk. To av de skadde er en 66 år gammel kvinne og en ti år gammel jente. Det opplyser Universitetssykehuset i San Antonio på Twitter.

Biskop trøster sørgende etter skoleskyting i Uvalde

Erkebiskopen i San Antonio Gustavo Garcia Seller trøster sørgende familier etter skyteepisoden.

Foto: Dario Lopez-Mills / AP

Biden: – som å få en del av sjelen revet bort

President Joe Biden ble orientert om skytingen og holdt en tale da han ankom Det hvite hus etter sin reise i Asia.

– Det er mye vi ikke vet ennå, men disse foreldrene vil aldri se barnet sitt igjen. De får aldri kose mer med dem. Foreldre vil aldri bli de samme igjen. Å miste et barn er som å få en del av sjelen revet bort, sa president Biden.

Han sa også at det er på tide med handling når det gjelder spørsmål om våpenkontroll.

– Ikke fortell meg at vi ikke kan ha innvirkning på dette blodbadet. Hvorfor lar vi dette fortsatt få skje. Hvor, i guds navn, er ryggraden vår til å ha mot nok til å håndtere og stå opp mot disse lobbyene, sa Biden.

President Joe Biden

President Joe Biden talte til nasjonen etter skoleskytingen ved Uvalde i Texas.

Foto: Anna Moneymaker / AFP

Ikke siden skoleskytingen på barneskolen Sandy Hook Elementary School i Newtown i Connecticut i 2012, har så mange blitt drept i en skoleskyting. Sandy Hook har blitt omtalt som den verste skolemassakren i USAs historie. 26 personer døde, hvorav mange barn.

Uklart motiv

Det er foreløpig ikke kjent hva motivet for skytingen er. Ifølge ABC opplyser politiet at USAs nasjonale antiterrorsenter sier gjerningspersonen ikke har noen kjent terrortilknytning.

Pete Arredondo, politisjef i Uvalde, sier i en uttalelse til pressen at etterforskningen så langt viser at gjerningsmannen handlet alene.

Ifølge Abbot var gjerningsmannen Salvador Ramos, en 18 år gammel mann som bodde i Uvalde. Abbott sier også at Ramos skjøt bestemoren sin før han dro til barneskolen. Hun skal være kritisk skadd.

Ramos flyktet deretter fra stedet i en bil, bevæpnet med en rifle. Han skal så ha krasjet bilen i nærheten av Robb Elementary, der politiet forsøkte å stanse ham. Det opplyser Erick Estrada ved departementet for offentlig sikkerhet i Texas til AFP.

Rundt kl. 11.30 lokal tid skal Ramos ha flyktet inn i skolebygningen og begynt å skyte i flere klasserom.

Mass Shooting At Elementary School In Uvalde, Texas Leaves At Least 19 Dead

Politiet og FBI arbeider utenfor Robb Elementary School etter skoleskytingen.

Foto: Jordan Vonderhaar / AFP

Straks siste skoledag

Robb Elementary School har omtrent 475 elever, ifølge hjemmesiden deres. Elevene på skolen går i andre, tredje og fjerde klasse.

Omkring 90 prosent av skolens elever er latinamerikanere og omkring 80 prosent av dem er fra lavinntektsfamilier.

Torsdag denne uken skulle være siste skoledag før sommerferien. Alle aktiviteter og arrangementer på alle skoler i området er avlyst etter skytingen.

Småbyen Uvalde har om lag 16.000 innbyggere og ligger 135 kilometer vest for San Antonio, helt sør i Texas.

Skytingen i Uvalde er skoleskyting nummer 27 så langt i år i USA, ifølge NPR. Den er også den mest dødelige i USA i år.

Hendelsen skjer bare ti dager etter skytingen på et supermarked i Buffalo i New York, der ti personer ble drept.

Les også: USAs høyesterett: Våpenprodusent kan dømmes for skolemassakre

Politioffiser Barbara J. Mattson, viser fram en Bushmaster AR-15 rifle. Det var samme modell som ble brukt i massakren ved Sandy Hook skole.
Politioffiser Barbara J. Mattson, viser fram en Bushmaster AR-15 rifle. Det var samme modell som ble brukt i massakren ved Sandy Hook skole.

SISTE NYTT

Siste nytt