Hopp til innhold
Vulkanutbrudd på La Palma 4. oktober 2021
Foto: APTV

Kanariøyene

Oppsummert

Vulkanen Cumbre Vieja på kanariøya La Palma har siden 19. september spydd ut glødende lava og store mengder aske. Flere tusen mennesker er evakuert og spanske myndigheter har erklært øya for katastrofeområde.

  • Tre migranter funnet døde i havet sør for Kanariøyene

    Tre personer er funnet døde i en kano som var full av migranter på vei fra det afrikanske fastlandet til Kanariøyene.

    Spansk redningstjeneste plukket opp 15 overlevende fra kanoen sent lørdag ettermiddag. Kanoen befant seg om lag 314 kilometer sør for El Hierro, som er den sørvestligste av Kanariøyene.

    De overlevende var sultne og nedkjølte og ble fraktet med helikopter til El Hierro.

    Kanariøyene har siden 2006 opplevd stor økning i antall migranter som tar seg over havet fra Afrika. Flesteparten av de papirløse migrantene kommer fra Afrika sør for Sahara.

    (NTB)

  • Over 1400 mennesker til Kanariøyene i migrantbåter

    Over 1400 afrikanske migranter ankom de spanske Kanariøyene i båter i helgen. Én av båtene hadde rekordhøye 321 mennesker om bord, opplyser myndighetene.

    Til sammen kom 1457 båtmigranter til den spanske øygruppa utenfor Afrikas vestkyst mellom fredag kveld og søndag morgen. Alle kom fra land sør for Sahara, opplyser en talsperson for nødetatene.

    Det har vært en kraftig økning i antallet flyktninger og migranter som kommer sjøveien til Kanariøyene i høst.

    Ifølge tall fra Spanias innenriksdepartement ankom 23.537 migranter Kanariøyene mellom 1. januar og 15. oktober. Bare i oktobers to første uker ble det registrert 8561 ankomster. (NTB)

  • Uvanlig hetebølge rammer Kanariøyene

    Myndighetene på Kanariøyene har stengt skolene resten av denne uken etter at øyene er rammet av en uvanlig hetebølge.

    Kanariøyene er kjent for sitt stabile klima med temperaturer på 20-tallet gjennom hele året.

    Mandag ble det målt 38,5 grader i Adeje på Tenerife og 37,8 i Arucas på Gran Canaria, melder AFP.

    De høye temperaturene har ført til at skogbranner har blusset opp, og rundt 100 brannmannskaper og ni helikoptre kjemper nå mot en skogbrann nordøst på Tenerife.

    Lokale medier melder om flere tilfeller der elever har besvimt eller fått heteslag i varmen.

    – Vi vil prioritere sikkerheten til guttene og jentene på alle skolene våre, sier utdanningsministeren på øyene, Poli Suarez.

    Hetebølgen er ventet å vare til søndag. FNs klimapanel sier at hyppigere og kraftigere hetebølger er en av virkningene av den globale oppvarmingen.

    Brannbil på Kanariøyene
    Foto: AFP
  • Minst 500 migranter har kommet til Kanariøyene siste døgn

    Over 500 migranter har kommet til Kanariøyene i seks store trebåter det siste døgnet, etter å ha krysset Atlanterhavet fra Vest-Afrika. Det melder sjøredningstjenesten i Spania fredag.

    Båtene ankom samtidig som EU-ledere møttes i Granada til et møte om migrasjon.

    Kanariøyene har de siste dagene opplevd en økning i antall migranter som ankommer øyene. Menneskesmuglere utnytter det fine været som har vært i området den siste tiden. Det skriver AFP.

  • Politiet: Skogbrann på Tenerife var påtent

    Regionallederen for Kanariøyene sier politiet har bekreftet at skogbrannen på den populære ferieøya Tenerife var påsatt.

    Fernando Clavijo sa sent søndag at politiet har startet tre etterforskninger, men sa ikke om noen var pågrepet.

    Bedre værforhold bidro til fremgang i slukkingsarbeidet natt til søndag, sier myndighetene.

    – Natten var veldig vanskelig, men takket være brannmannskapenes innsats, har resultatene vært veldig positive, sa Tenerife-guvernør Rosa Dávila på en pressekonferanse søndag.

    Hun sier over 12.000 mennesker er evakuert fra hjemmene sine siden brannen startet tirsdag, Nødetatene sier 11.600 hektar med furuskog og kratt er svidd av.

    Brannen nordøst på øya er ikke i nærheten av de viktigste turistområdene, som ligger i sørvest. Myndigheten har likevel valgt å stenge et offentlig drevet hotell ved vulkanen Teide, rundt 50 kilometer unna brannområdet. Det er ikke klart hvor mange som bodde på hotellet.

    (NTB)

    Spain Wildfire Tenerife
    Foto: Arturo Rodriguez / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no