Hopp til innhold
Vulkanutbrudd på La Palma 4. oktober 2021
Foto: APTV

Kanariøyene

Oppsummert

Vulkanen Cumbre Vieja på kanariøya La Palma har siden 19. september spydd ut glødende lava og store mengder aske. Flere tusen mennesker er evakuert og spanske myndigheter har erklært øya for katastrofeområde.

 • Uvær herjer på Kanariøyene

  Kanariøyene herjes av kraftig regn og vind, og som om ikke det er nok har ferierende og fastboende også måttet tåle sandstormer fra Sahara i jula.

  En finsk kvinne i 50-årene ble sendt til sykehus med bruddskader etter å ha fått en vegg over seg i turistparadiset Playa del Inglés på sørkysten av Gran Canaria, ifølge spanske medier.

  Tre har blåst over ende, tak har blåst av, veier er oversvømt og lynet har slått ned hundrevis av ganger de siste dagene.

  På Tenerife var vinden oppe i over 30 meter i sekundet, og den spanske sjøredningstjenesten har måttet rykke ut flere ganger for å bistå båter i nød.

  I Las Palmas på Gran Canaria har myndighetene erklært krise, avlyst alle utendørs aktiviteter og bedt innbyggerne om å utvise «ekstrem forsiktighet» i romjula.

  Sandstormer gjør sikten dårlig, og i Puerto del Rosario, hovedstaden på Fuerteventura, advarer myndighetene mot potensielt helsefarlig luftkvalitet.

  Uværet har ført til forsinkelser og innstilte fly, men ifølge turoperatørene Ving og TUI vil trafikken trolig gå som vanlig når julegjester skal hjem, og nyttårsgjester kommer ned torsdag og fredag. (NTB)

  Uvær i Kanariøyene
  Foto: Bomberos de LPA
 • Fire døde og 29 savnet etter at en migrantbåt er funnet ved Kanariøyene

  Fire personer er funnet døde, og 29 er savnet etter at en migrantbåt er funnet ved kanariøyene, skriver AFP.

  Det er så langt funnet én overlevende. Personen skal ha blitt funnet lørdag kveld av et passerende handelsskip.

  Den spanske hjelpeorganisasjonen Caminando Fronteras skal ha mottatt et nødsignal fra båten allerede lørdag 24. september. Det skal da ha vært 34 personer om bord.

 • Flere kansellerte fly på Kanariøyene på grunn av uvær

  Det har vært 141 flykanselleringer på Kanariøyene søndag på grunn av uværet, melder nyhetsbyrået Reuters.

  Storm og store nedbørsmengder er årsaken til kanselleringene på flere av de populære øydestinasjonene, blant andre Lanzarote, La Palma og Tenerife.

  Spanias meteorologiske institutt AEMET har satt farenivået til rødt på Gran Canaria, La Palma og El Hierro fram til midnatt.

  Pozo Izquierdo
  Foto: BORJA SUAREZ / Reuters
 • Minst én død og 24 savnet i båtforlis ved Kanariøyene

  Minst én person har druknet og 24 er savnet etter at en båt kantret i Atlanterhavet utenfor Kanariøyene, opplyser den spanske kystvakten.

  Båten reiste av gårde fra Cap Boujdour i Vest-Sahara med 61 mennesker om bord, og redningsmannskap har funnet 36 overlevende, opplyser kystvakten tirsdag.

  To mindreårige og ti kvinner er blant de som overlevde forliset.

  Ifølge den spanske hjelpeorganisasjonen Caminando Fronteras har 27 personer mistet livet, deriblant 13 kvinner og seks babyer. De som bord, var personer som håpet å ta seg til Europa.

  (NTB)

 • Migrant døde ved Kanariøyene

  En person døde mens flere titalls ble reddet fra en båt med rundt 40 migranter som forsøkte å ta seg til Kanariøyene, ifølge den spanske sjøredningstjenesten. Det er ikke kjent hvilke land migrantene som ble reddet rundt tre mil fra øya Fuerteventura, kom fra.

  Ifølge den spanske menneskerettsgruppa Caminando Fronteras døde eller forsvant over 4000 migranter i fjor i forsøket på å ta seg til Spania. Det er dobbelt så mange som i 2020, og majoriteten ble aldri funnet, melder NTB.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no