Hopp til innhold
Kontanter, pengesedler
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Personlig økonomi

 • Kjendisøkonom Hallgeir Kvadsheim er ikke siviløkonom

  TV-profil og økonom Hallgeir Kvadsheim fikk aldri en formell godkjenning av graden sin som siviløkonom. Selv oppdaget han dette etter 30 år.

  Det er i et innlegg på X at Kvadsheim skriver at han har trodd at han har vært siviløkonom i 30 år.

  Det var VG som først omtalte innlegget.

  – Flaut!, står det i innlegget.

  Kvadsheim er for nordmenn flest kjent fra TV-programmet «Luksusfellen».

  (NTB)

   Hallgeir Kvadsheim
  Foto: NTB
 • Færre nordmenn har betalingsanmerkninger

  Beløpet skyldnerne har utestående, har også hatt en nedgående trend det siste året om man ser på hele landet under ett, viser tall fra data- og analyseselskapet Experian.

  – Antallet personer med betalingsanmerkninger er redusert i alle aldersgrupper i løpet av de siste tolv månedene, sier direktør Veronica Flyckt i Experian i en pressemelding.

  Ved utgangen av januar hadde 229.055 nordmenn utestående betalingsanmerkninger. Det er 2,7 prosent færre enn på samme tid i fjor.

  Totalbeløpet har gått ned fra 59,3 milliarder kroner for et år siden til 55,3 milliarder ved utgangen av januar 2024.

 • Spilte bort 322.000 kroner – Bank Norwegian må dekke tapet

  En Bank Norwegian-kunde tapte store beløp på pengespill etter å ha fått kreditt i banken. Nå må banken dekke tapet.

  Bank Norwegian hadde lagt inn lånesperre for den aktuelle kunden, som hadde alvorlige spilleproblemer. Så ble sperren fjernet og kunden tok opp nye lån, skriver Dagens Næringsliv.

  Kunden klaget til Finansklagenemda.

  Flertallet der mener banken dermed er ansvarlig for klagerens tap.

 • Norges Bank holder renten uendret

  Norges Bank holder renten i ro på 4,5 prosent.

  Det var ventet at renten skulle holdes uendret etter 14 rentehevinger de siste par årene.

  – Vår vurdering er at renten nå er tilstrekkelig høy for å få prisveksten tilbake til målet innen rimelig tid, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

  Sentralbanken har et mål om at prisene skal være stabile over tid, og stige rundt 2 prosent i året. I 2021 skjøt prisveksten fart i Vesten, og da Ukraina-krigen brøt gikk, steg prisene på alt fra mat, bensin og energi i været

  Prisveksten er fortsatt langt høyere enn ønsket. Den underliggende prisveksten i Norge var på 5,5 prosent i desember, målt mot samme måned året før, ifølge Statistisk sentralbyrå.

  – Etter hvert som prisveksten kommer ned og forholdene i økonomien tilsier det, kan vi begynne å sette renten ned igjen, sier Bache.

  I desember kom sentralbanken med en plan for hvordan renten skal være framover. Ifølge den skal renten holdes på dagens nivå fram til i høst.

  – Det er usikkerhet om den videre utviklingen i norsk økonomi. Dersom kostnadsveksten i bedriftene holder seg oppe, eller kronen igjen svekker seg, kan prisveksten holde seg høy lenger enn tidligere anslått. Da er komiteen beredt til å heve renten igjen, sier Bache.

  Pressekonferanse om rentebeslutning
  Foto: Cornelius Poppe / NTB
 • DNB Markets spår økt kjøpekraft – og varsler betydelig streikefare

  Vi kommer til å få lønnsvekst i år som sørger at folk flest får merkbart mer å rutte med, ifølge DNB Markets. Men det kommer neppe til å skje uten konflikter.

  – Det er en stund siden sist vi så en økning i kjøpekraften tilsvarende den vi venter i år, sier sjeføkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til NTB.

  Han legger torsdag fram sine prognoser for 2024 og årene framover i rapporten Økonomiske utsikter.

  Oppsummert mener også DNB Markets at det går mot lysere tider for folk og husholdninger – riktignok først etter en nokså tøff vår og sommer. Første halvår kommer til å bli preget av at den siste renteøkningen for alvor får fotfeste i økonomien, mener Aamdal.

  «I sum forventer vi at den aktivitetsveksten vil bli moderat i første halvår av 2024, før den tiltar igjen. En bedring i privat forbruk ventes å stå bak omslaget, drevet av at inflasjonen kommer ned samtidig som lønnsveksten holder seg høy», heter det i rapportens kapittel om norsk økonomi.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no