Plakat: Inkasso

Personlig økonomi

Oppsummert

I 2020 vart det opna 2559 gjeldsordningssaker hos namsmennene. Det er det høgste talet sidan 2014. Fleire slit med telefon- og straumrekningar. Ekspertar meiner auken kan skuldast forverra økonomi etter koronautbrotet.

 • 50 prosent sliter med økonomi

  Fem av ti oppgir i en ny undersøkelse at de har litt, ganske eller svært store økonomiske vanskeligheter. En av ti har store eller kritiske problemer nå.

  Undersøkelsen, som er gjennomført av Sentio på oppdrag av BN-bank og Finansiell Helse, viser også at nesten 60 prosent av oss er bekymret for sin personlige økonomi.

 • Advarer mot «finfluensere»

  Finanstilsynet advarer forbrukere mot å ta råd fra såkalte «finfluensere», påvirkere i sosiale medier som anbefaler investeringer med høy risiko. Slike investeringer omfatter blant annet kjøp av kryptovaluta og vekstaksjer. Målgruppen er ofte unge mennesker med ny interesse for investeringer, skriver Finanstilsynet på sine nettsider. – Mange er med rette bekymret for at dette kan lede forbrukere til å investere i produkter med en risiko som de ikke forstår, ønsker eller har økonomi til å bære, skriver de.

  Finanstilsynet skriver at uavhengig av hvem som gir råd, bør man ikke foreta investeringen uten selv å forstå risikoen.

  Les om «Finfluensere»

 • DNB-kunder doblet utenlandsforbruk

  Forbruket til nordmenn i utlandet har doblet seg fra sommeren i fjor, viser tall fra DNB. I år har deres kunder lagt igjen 629 millioner kroner utenlands. Det viser tall for kortbruken til DNB-kunder for perioden 21. juni til 18. juli, skriver E24. Forbruket er imidlertid fortsatt drøye 70 prosent under normalen, altså før pandemien.

 • Rekordlav rente på studielånet

  Den flytende renten på studielånet blir på 1,342 prosent 1. september. Det er tidenes laveste rente, ifølge Lånekassen.

  – Dette er den laveste renten i Lånekassens historie, og vil gjelde i september og oktober, sier kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke i Lånekassen til NTB.

 • Færre betalingsanmerkninger i år

  Så langt i år har færre personer fått betalingsanmerkninger enn på samme tid i fjor. Tendensen for 2021 har vært positiv det første halvåret.

  Tallene viser imidlertid at de som hadde det vanskelig før pandemiens utbrudd, har det enda tøffere i dag. Selv om færre personer har betalingsanmerkninger, har de som har anmerkninger i snitt flere saker knyttet til seg.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no