Hopp til innhold
Handleposer
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Personlig økonomi

Oppsummert

Den samlede forbruksgjelden til nordmenn er i dag på 151,8 milliarder kroner, og den er økende. De yngste står for den største prosentvise økningen i kredittkortgjelden.

 • SSB: Litt færre barn lever i lavinntektsfamilier

  I 2021 tilhørte 110.700 barn en husholdning med vedvarende lave husholdningsinntekter. Det var litt færre enn årene før. Økt barnetrygd og færre barn bidro.

  Fra 2011 til 2020 har Norge hatt en jevn økning i andelen barn i husholdninger med vedvarende lavinntekt, fra under 8 prosent til 11,7 prosent. I 2021 gikk andelen noe ned, til 11,3 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Det tilsvarer 110.700 barn. Nedgangen forklares blant annet med en moderat inntektsvekst i 2021. Den var størst blant småbarnsfamiliene, blant annet på grunn av økning i barnetrygd for de yngste.

  Videre blir det generelt færre barn i befolkningen og dermed også noe færre barn i husholdningene nederst i inntektsfordelingen.

  Når 11,3 prosent barn lever med vedvarende lavinntekt, er dette fremdeles høyt. I 2001 var andelen 3,3 prosent. (NTB)

 • DNB: Kraftig fall i kortbruken i jula – størst fall i hyttekommunene

  Kortbruken på mat og drikke nasjonalt falt kraftig i jula. Nasjonalt var kortbruken på mat og drikke ned 11 prosent fra 2021, mens i hyttekommunene var det en nedgang på 22 prosent., viser kortdata fra DNB. Sammenligner man med 2019, var det imidlertid en økning på 3 prosent i kortbruken nasjonalt, men en nedgang på 7 prosent i hyttekommunene.

  Mat og drikke er de typiske kategoriene hyttebrukere legger igjen mest penger på i hyttekommunene. I undersøkelsen gjelder kortbruken i de 26 mest populære vinterhyttekommunene.

  (NTB)

 • Stadig flere får betalingsanmerkninger

  Både privatpersoner og norske AS har fått flere betalingsanmerkninger de siste to årene.

  For privatpersoner var det en økning på 5 prosent i antall betalingsanmerkninger i fjerde kvartal 2022 sammenlignet med samme kvartal de to årene før, ifølge en pressemelding fra Creditsafe.

  Også hos norske AS økte antallet. 14. desember var 77.046 av dem registrert med negative betalingsanmerkninger. Det tilsvarer en økning på 9,3 prosent og 4.177 flere anmerkninger.

  Menn i alderen 24–48 år har den største andelen betalingsanmerkninger. Ser man på fylker, er det Innlandet, Vestfold og Telemark og Troms og Finnmark som har flest anmerkninger.

  – Kort oppsummert ser vi at nedgangen vi har hatt i lengre tid nå har stoppet opp, og det er en økning i betalingsanmerkninger blant både foretak og privatpersoner, sier pressekontakt i Creditsafe Per Fjærestad.

  (NTB)

 • Nå kan mer studielån slettes i Nord-Norge

  Lærere i grunnskolen som har studielån og bor og arbeider i Finnmark og Nord-Troms, kan nå få slettet 50.000 kroner av studielånet hvert år.

  Personer som er bosatt og jobber i Finnmark eller sju kommuner i Troms kan få slettet inntil 20 prosent av det opprinnelige studielånet sitt hvert år, med maksimalt 30.000 kroner.

  Jobber man som lærer i grunnskolen kan ytterligere 20.000 kroner av gjelden slettes. Betingelsen er at man må ha både bodd og jobbet i tiltakssonen i tolv måneder sammenhengende.

  Tidligere var det mulig å få slettet 10 prosent og maks 25.000 kroner årlig.

  Tiltakssonen består av hele Finnmark, Lyngen, Storfjord, Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa, Karlsøy og Kvænangen i Troms.

  (NTB)

 • Mindre bruk av kredittkort

  Bruken av kredittkort blei redusert med 900 millionar, medan den renteberande kredittkortgjelda auka med 300 millionar i desember, ifølge Norsk Gjeldsinformasjon. Forbrukslånet falt med tre millionar same månad.

  – Det kan verka som om folk er litt meir forsiktige med bruk av kreditt på grunn av auka priser, seier Svein Ove Karstensen, dagleg leiar i Norsk Gjeldsinformasjon i ei pressemelding.

  I løpet av det siste året har forbruksgjelda auka med 2,4 milliardar, som er ei auke på 1,6 prosent. Forbrukslånet har auka med 900 millionar og kredittkortgjelda med 1,8 milliarder.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no