Hopp til innhold
Orkanen Ian treffer Sør-Carolina 30 sept 2022
Foto: Handout / AFP

Orkanen «Ian»

Oppsummert

Orkanen «Ian» førte til enorme ødeleggelser i delstaten Florida med rekordmye regn, rekordhøy stormflo og store oversvømmelser. Nå har orkanen beveget seg nordover til Sør- og Nord-Carolina.

 • Forskere: Klimaendringer ga «Ian» 10 prosent mer regn

  Orkanen «Ian» som herjet i Florida i forrige uke, hadde 10 prosent mer regn enn den ville hatt om det ikke hadde vært klimaendringer.

  Det oppgir Michael Wehner fra og Lawrence Berkeley National Laboratory og Kevin Reed fra Stony Brook University, ifølge Bloomberg.

  Forskerne brukte en modell som tidligere er publisert i Nature.

  «Ian» førte til enorme oversvømmelser, særlig på Floridas vestkyst. Så langt er 58 mennesker funnet omkomne etter orkanens herjinger i Florida.

  Orkanen Ian i Sarasota, Florida.
  Foto: Sean Rayford / AFP
 • 87 døde etter orkanen Ians herjinger

  Dødstallet etter orkanen Ian som herjet i USA og Cuba, har steget til 87 mennesker.

  Det siste antallet døde etter orkanen i Florida er 58. Ifølge Miami Herald inkluderer ikke tallet alle fylker.

  I alt 23 dødsfall meldt inn av sheriffen i Charlotte County mangler på listen, ifølge avisen.

  Guvernøren i North Carolina har rapportert fire dødsfall. I tillegg var det to dødsfall på Cuba. (NTB)

 • Orkanen «Ian» ødela for milliarder

  Ødeleggelsene etter orkanen «Ian» er ventet å koste Florida titalls milliarder dollar, og vil også påvirke den amerikanske økonomien.

  Skadeanslagene er svært foreløpige, men økonomen Gregory Daco ved EY-Parthenon har spådd at «Ian» vil bremse Floridas økonomiske aktivitet med 6 prosentpoeng i tredje kvartal, og skrelle tre tideler av USAs brutto nasjonalprodukt.

  – Dette er den dyreste Florida-stormen siden orkanen Andrew traff land i 1992. Et rekordhøyt antall hjem og eiendommer gikk tapt på grunn av orkanen Ian, sier Tom Larsen i analysefirmaet CoreLogic, skriver NTB.

 • Biden besøker orkanrammede

  USAs President Joe Biden skal i neste uke besøke flere områder som ble rammet av den tropiske orkanen «Ian». Biden reiser til Puerto Rico mandag og Florida onsdag, opplyser Det hvite hus.

  Tallet på omkomne i Florida etter orkanen har nå kommet opp i minst 47, ifølge myndighetene i delstaten. I alt er 54 bekreftet døde.

 • Minst 50 døde under orkan i Florida

  Myndigheten i Florida anslår at minst 50 mennesker har omkommet som følge av orkanen «Ian». Det offisielle dødstallet har fortsatt å stige etter hvert som nødetatene får gjennomsøkt de hardest rammede områdene.

  Minst 18 av de omkomne har druknet i enorme oversvømmelser og stormlo. Tre døde da oksygenmaskinene deres sluttet å fungere på grunn av strømbrudd.

  Den yngste som døde var en 22 år gammel kvinne i Manatee County. Den eldste var en 92 år gammel mann i Lee County. (NTB/NRK)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no