Hopp til innhold
Arild Hermstad på landsmøte for MDG 2023
Foto: Annika Byrde / NTB

Miljøpartiet De Grønne

Oppsummert

Une Bastholm har vært leder for partiet siden 2020, men trakk seg 17. august. 26. november ble Arild Hermstad valgt til ny leder.

 • Hermstad: – Skulle ønske at innsatsen hadde gitt større resultat

  – Arild, Arild, Arild!

  Det jubles fra valgvaken til Miljøpartiet De Grønne i Oslo når partileder Arild Hermstad viser seg.

  Talen han holder har et dobbelt budskap.

  – Selvfølgelig skulle jeg ønske at innsatsen vi har lagt ned hadde gitt større resultat, sier han.

  Partiet får 4,2 prosent oppslutning på landsbasis. Det er 2,6 prosent lavere enn ved forrige lokalvalg.

  Partiet mister også 1 av tre velgere i hovedstaden.

  Hermstad er likevel klar på at MDG har fått høy oppslutning i flere kommuner i landet, og trekker særlig frem Vardø, til ytterligere jubel fra salen.

 • MDG mister 1 av 3 velgere i Oslo

  Det tegner seg en nedgang for Miljøpartiet De Grønne i årets kommune- og fylkestingsvalg.

  Det viser NRKs valgprognose, hvor partiet havner på 3,9 prosent, 2,9 prosent lavere enn ved forrige lokalvalg.

  Prognosen viser også at partiet havner på rundt 10 prosent i Oslo og dermed mister én tredel av velgerne de hadde ved forrige kommunevalg. Det kan bety slutten for partiets rødgrønne styre i hovedstaden.

 • Skolevalget: MDG med markant nedgang

  Miljøpartiet De Grønne har i likhet med Arbeiderpartiet hatt en markant nedgang i årets skolevalg.

  De ferske resultatene viser at MDG kun har fått 3,8 prosent, sammenlignet med 10,9 i 2019.

  Grønn Ungdom er misfornøyd med resultatene, og håper ikke skolevalget er et tegn på hva som kommer mandag om en uke.

  – Vi er selvfølgelig ikke fornøyde med 3,8 prosent. Nå skal unge over hele landet gi alt de kan den siste uka for å sørge for et godt resultat i det virkelige valget. Heldigvis ser vi målinger nå som tyder på at MDG kan gjøre et veldig godt valg, og det motiverer masse, sier Tobias Oftedal Stokkeland, talsperson i Grønn Ungdom, til NRK.

  Stokkeland sier at skolevalget i år viste en tydelig høyrereining av ungsompolitikken, og han gratulerer Unge Høyre og FPU med en «vel blåst og imponerende valgkamp»,

  – Jeg skal la resultatet putre litt, men det er ingen tvil om at de grønne partiene må ta resultatet på alvor, sier Stokkeland.

 • MDG-nestleder mener Borten Moe må gå av

  Nestleder Ingrid Liland i Miljøpartiet De Grønne er klar i meningen sin etter at statsråd Ola Borten Moe (Sp) innrømmer å ha brutt habilitetsreglene.

  – Sorry ass, men han må gå. Hvordan skal folk ha tillit til ham etter så mange små og store ting han ikke har vært ryddig om og tatt ansvar for? skriver Liland på Twitter.

  Fredag ble det kjent at forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) innrømmer brudd på regjeringens habilitetsregler etter aksjekjøp i våpen- og teknologiselskapet Kongsberg Gruppen.

  (NTB)

 • MDG vil innføre turistskatt i Oslo

  MDG går til valg på å innføre turistskatt i Oslo. Partiet vil at hovedstadens overnattingssteder skal kreve inn skatten.

  – Dette vil være bra for turistene som kommer, men også for byens befolkning. Vi tror en slik skatt er et grep for å gjøre Oslo bedre, sier partileder og byråd for byutvikling Arild Hermstad i MDG til Aftenposten.

  Turistskatten vil de at byens hoteller og andre overnattingstjenester skal kreve inn. Inntektene skal brukes til å oppgradere og bygge ut blant annet parker, badeplasser og gater. Hermstad ser for seg en skatt på mellom ti og femti kroner per overnatting.

  Næringspolitisk fagdirektør Ole Bjørndal i NHO mener det er urettferdig at hotellbransjen skal kreve inn skatten. Han forteller at NHO heller ønsker seg at «forurensingsleddene», som bil, bobil og cruisetrafikk skal skattlegges.

  Turistkommuner i Lofoten og på Sunnmøre har allerede satt i gang prøveprosjekter for turistskatt, som tilrettelagt i Hurdalsplattformen i 2021.

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no