Hopp til innhold
Arild Hermstad på landsmøte for MDG 2023
Foto: Annika Byrde / NTB

Miljøpartiet De Grønne

Oppsummert

Une Bastholm har vært leder for partiet siden 2020, men trakk seg 17. august. 26. november ble Arild Hermstad valgt til ny leder.

  • Innstilt som ny MDG-topp: – Sjukt stas

    Kristin Antun er innstilt som ny partisekretær i Miljøpartiet De Grønne. Selve valget finner sted på landsmøtet på Fornebu tidlig i mai.

    – Kristin har svært høy tillit i partiet, og vi er trygge på at hun vil videreutvikle det gode arbeidet til avtroppende partisekretær Torkil Vederhus på en svært god måte, sier valgkomiteens leder Trude Thy.

    Kristin Antun er gruppeleder for MDG i Akershus fylkesting. Hun har grunnutdanning i ledelse fra BI, og en master i freds- og konfliktstudier fra Universitetet i Oslo. Siden 2017 har hun vært ombud for å ta imot varsler om seksuell trakassering i partiet og har tidligere møtt i partiets sentralstyre.

    – Det er sjukt stas å bli innstilt som partisekretær for Norges viktigste politiske prosjekt, sier Antun selv.

    Valgkomiteen innstiller på gjenvalg av resten av MDGs partiledelse. Det innebærer at Arild Hermstad fortsetter som leder, med Lan Marie Berg og Ingrid Liland som nestledere, dersom det ikke skjer noe uforutsett på landsmøtet.

    Kristin Antun, gruppeleder MDG Viken
    Foto: Signe Bakke Sølberg / Viken MDG
  • Intern splid i MDG: – Burde peke på Støre

    I 2021 pekte MDG på Jonas Gahr Støre som sin foretrukne statsminister. Men i går vedtok MDGs sentralstyre at partiet ikke skal peke på verken høyre- eller venstresiden i forkant av valget i 2025.

    En klar feilvurdering, mener Tobias Stokkeland, som er leder i Grønn Ungdom.

    – Jeg tror vi begår en kardinalfeil om vi ikke peker på en side, og jeg mener vi burde peke på venstresiden og Jonas Gahr Støre, sier han til NRK.

    – Velgerne våre fortjener å vite noenlunde hvilken helhet de stemmer på når de går til urnene i 2025, sier Stokkeland.

    Han frykter sentralstyrets vedtak, om det opprettholdes frem til valgdagen, kommer til å bety nok et valgtap for MDG.

    – Realiteten er at det bare finnes et noenlunde realistisk alternativ for samarbeid med MDG, og det er på venstresiden. Da burde vi være ærlige om akkurat det, sier Stokkeland.

    – Hvordan tror du velgerne vil oppfatte budskapet om blokkuavhengighet hvis MDG peker på Støre foran valget?

    – Jeg tror ikke det er mange velgere som går rundt og funderer på om MDG er blokkuavhengige eller ikke. Men vi viser over hele Norge, sist i Trondheim, at vi kan samarbeide med alle sider.

    Formuleringen fra sentralstyret skal behandles av MDGs landsstyre på et møte i mars.

  • MDG vil ikke peke på Støre i 2025

    Før valget i 2021 pekte MDG på Jonas Gahr Støre som sin foretrukne statsminister, men nå snur partiet. Støre har ikke levert, mener MDG-leder Arild Hermstad

    MDG-lederen sier til NRK at han er åpen for samarbeid både til høyre og venstre etter neste stortingsvalg og mener MDG er et sentrumsparti.

  • Eivind Trædal ny leder i WWFs klimateam

    MDG-politiker Eivind Trædal blir ny leder for klima- og energiteamet til WWF Verdens naturfond, skriver NTB.

    Trædal begynner i den nye jobben etter nyttår, skriver Altinget.

    MDG-politikeren er innvalgt i Oslo bystyre for perioden 2023-2027, men han skal ikke lede noen utvalg og har dermed kapasitet til en fulltidsjobb ved siden av, skriver NTB.

    – Vi tror hans erfaring fra politikken og organisasjonsarbeid kan bidra til å løfte klima- og energiarbeidet vårt, sier WWF-leder Karoline Andaur til Altinget.

    I tillegg til å jobbe i Oslo-politikken, har Trædal vært kommunikasjonsrådgiver for MDGs stortingsgruppe og i Naturvernforbundet.

    Eivind Trædal
    Foto: Lan Marie Ngyuen Berg
  • MDG: Uforståelig og skuffende

    MDGs Lan Marie Berg mener Erna Solberg og Høyre ikke tar ansvar for å gjenopprette tilliten til politikken, men senker isteden terskelen for hva folk skal kunne forvente av sine fremste folkevalgte.

    Solberg varslet i dag at hun fortsetter som Høyre-leder.

    Berg mener Solbergs sak er den klart mest alvorlige av alle habilitetssakene.

    – Det er uforståelig at Høyre og Erna ikke tar mer ansvar for å gjenopprette tilliten til politikerne. Det blir bare prat, når hun ikke tenker å ta ansvar for det som har skjedd i hennes åtte år som statsminister, sier Berg.

    Hun peker på at Solberg var statsminister i åtte år, samtidig som hennes mann handlet aksjer fra statsministerboligen.

    – Istedenfor å ta ansvar og gjøre sitt for å gjenopprette tilliten til politikerne, gjør hun det motsatte – bidrar til å senke terskelen for hva folk skal forvente. Det er alvorlig og skuffende fra Høyre som styringsparti at de ikke tar sin del av ansvaret.

    Lan Marie Berg kritiserer klimapolitikken i statsbudsjettetjjj
    Foto: n653058

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no