Hopp til innhold
Kontanter, pengesedler
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Personlig økonomi

Oppsummert

Folks personlige økonomi har vært preget av prisvekst og dyrtid. Det rammer dem som har lite fra før av ekstra hardt.

  • En av fem takler ikke uforutsette utgifter

    Flere enn før har økonomiske vansker, viser Levekårsundersøkelsen for 2023. Én av fem oppgir at de ikke klarer å betale uforutsette utgifter uten å ta opp lån.

    Levekårsundersøkelsen for fjoråret, som byrået står bak, viser at 20 prosent av befolkningen over 16 år ikke klarte å betale en uforutsett utgift på 20.000 kroner uten å ta opp lån eller selge gjenstander.

    Mest utbredt er vanskene blant enslige.

    – 2023 var preget av økt rente- og prisnivå. Levekårsundersøkelsen viser at andelen som oppgir å ikke ha råd til materielle og sosiale goder har økt de siste årene, og det samme gjelder andelen med betalingsproblemer, sier seniorrådgiver Håvard Bergesen Dalen i Statistisk sentralbyrå.

    Penger
    Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK
  • Mange barnefamilier har ekstra dårlig råd i påsken

    45 prosent av familier med barn hjemme sier de har dårligere råd i påskeferien i år, sammenlignet med tidligere, skriver Røde Kors i en pressemelding tirsdag.

    De merker stor pågang til sine gratistilbud i ferien.

    – Å få hverdagen til å gå opp er svært krevende for mange nå. Vi merker at mennesker som aldri har tatt kontakt med oss tidligere, nå ber om hjelp, sier Marte Eika, leder for landsråd omsorg i Røde Kors.

  • Færre nordmenn med betalingsanmerkninger

    Antallet nordmenn med utestående betalingsanmerkninger fortsetter å falle, viser ferske tall fra data- og analyseselskapet Experian.

    Ved utgangen av februar måned var det totalt 229.595 nordmenn som hadde utestående betalingsanmerkninger. Det er 1,3 prosent færre enn på samme tidspunkt i fjor.

    Totalt utgjør de som skylder penger rundt 4,9 prosent av hele befolkningen over 18 år. Det er også en liten nedgang fra samme periode i 2023, da andelen av befolkningen med betalingsanmerkninger lå på 5,1 prosent.

    Østfold topper listen over fylkene hvor størst andel av befolkningen har betalingsanmerkninger.

  • Økning i nordmenns kredittkortgjeld

    Kredittkortgjeld som ikke blir betalt ved forfall, har økt med 700 millioner kroner hittil i år, og steg med 400 millioner i januar. Det skriver Norsk Gjeldsinformasjon i en pressemelding.

    1. mars var den totale forbruksgjelden i Norge på 161,2 milliarder. Det er en økning på 300 millioner kroner (0,2 prosent) siste måned.

    – Økningen i forbruksgjelden skyldes at folk ikke betaler alt de har utestående på kredittkortene sine. Dette er den dyreste forbruksgjelden folk kan ha og gir grunn til bekymring, sier Svein Ove Karstensen daglig leder i Norsk Gjeldsinformasjon.

    Illustrasjonsbilde av forbrukslån.
    Foto: Vidar Ruud / NTB
  • Kjendisøkonom Hallgeir Kvadsheim er ikke siviløkonom

    TV-profil og økonom Hallgeir Kvadsheim fikk aldri en formell godkjenning av graden sin som siviløkonom. Selv oppdaget han dette etter 30 år.

    Det er i et innlegg på X at Kvadsheim skriver at han har trodd at han har vært siviløkonom i 30 år.

    Det var VG som først omtalte innlegget.

    – Flaut!, står det i innlegget.

    Kvadsheim er for nordmenn flest kjent fra TV-programmet «Luksusfellen».

    (NTB)

     Hallgeir Kvadsheim
    Foto: NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no