Hopp til innhold
Sårbare nordområder
Foto: Jørn Norstrøm / NRK

Nordområdene

Oppsummert

Nordområdene er i norsk politikk en betegnelse på det sirkumpolare Arktis (mellom Nordpolen og polarsirkelen), inkludert Barentsregionen og Barentshavområdet (Wikipedia). Norge hevder sin suverenitet over rike fiskeri- og energiressurser.

  • Grenseavtale for Smutthavet har trådt i kraft

    Avtalene mellom Norge, Danmark/Færøyene og Island om grenser til havs i den sørlige delen av Smutthavet har trådt i kraft, melder Regjeringen. Avtalene gjelder avgrensing av kontinentalsokkelen utenfor 200 nautiske mil. Smutthavet er betegnelsen på et havområde mellom sonene rundt Jan Mayen og det norske fastlandet.

    Smutthavet kart
    Foto: Kjetil Ree / Norman Einstein CC BY-SA 3.0
  • Nordflåten har lidd store tap

    Russiske soldater fra den norsk-russiske grensen skal ha lidd store tap i Ukraina. Til Aftenposten sier Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole at brigaden fra Nordflåten har vært involvert i harde kamper i Kharkiv. Soldatene kommer fra basene i Petsjenga og Sputnik, kun få kilometer fra Kirkenes.

    Ukrainske soldater har tatt kontroll over et russisk militært kjøretøy som tilhører Nordflåten. Den gule stjernen signaliserer at kjøretøyet kommer fra dem.
    Foto: Vadim Ghirda / AP
  • Stanser kraft mellom Norge og Russland

    Statnett setter kapasiteten til null på ubestemt tid på kraftledningen mellom Boris Gleb og Kirkenes. Foretaket begrunner det med både person- og elsikkerhet. – Nå frarådes reiser til Russland, og da må vi vurdere om drift av denne linjen er strengt nødvendig. Og det er det ikke, sier kommunikasjonsdirektør Henrik Glette i Statnett til Teknisk Ukeblad. På starten av 1970-tallet var Øst-Finnmark, og særlig Sydvaranger Gruver, avhengig av denne linjen ved storm eller feil på strømnettet i Finnmark. Nå brukes den sjeldent.

    Storskog grenseovergang
    Foto: Kristina Kalinina / NRK
  • Støre tok imot nye overvåkingsfly

    Forsvaret har mottatt de nye overvåkingsflyene P-8A Poseidon. Statsminister Jonas Gahr Støre var i dag på Evenes for å se på flyene. Han sa at disse er viktige for beredskapen, og vil hente inn informasjon om militær aktivitet i Norges nærområder.

    Overvåkingsflyene P-8A Poseidon på Evenes
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no