Hopp til innhold
Jon Fosse
Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK/Ana Leticia Sigvartsen

Nordisk råd-prisene

Oppsummert

Prisene regnes blant de mest prestisjefylte i Norden. Litteraturprisen er den eldste, og ble utdelt første gang i 1962. Senere fulgte musikkprisen (1965), miljøprisen (1995), filmprisen (2002), og barne- og ungdomslitteraturprisen (2013).

 • Flere nordmenn nominerte til Nordisk råds litteraturpris

  14 romaner, fortellinger, essay og diktsamlinger er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2023.

  – Årets nominerte verk kan alle leses som en slags hyllest til livet – det tragiske, magiske og vidunderlige livet som utspiller seg mellom individer, samfunnet og naturen. Flere verk undersøker voldens mange ansikter, både med historiske, litterære og virkelighetsnære referanser til traumer og sammenbrudd, skriver organisasjonen på sine hjemmesider.

  Ingeborg Arvola og Kathrine Nedrejord nominerte med de norske romanene Kniven i Ilden og Forbryter og straff.

  Det norsk-samiske ekteparet Anne-Grethe Leine Bientie og Bierna Leine Bientie er nominerte med boka Jaememe mijjen luvnie jeala («Midt iblant oss lever døden»).

  Vinneren presenteres 31. oktober

 • Dahle og Nyhus nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris

  Forfatter Gro Dahle og illustratør Svein Nyhus fra Tjøme har blitt nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris for boken «Ikke!». I juryen trekker fram at billedboken «Ikke!» tar opp hvordan foreldres ønske om å beskytte barnet mot alt vondt kan føre til at barnet mister evnen til å ta vare på seg selv, skriver Cappelen Damm i en pressemelding.

  Ekteparet har fått flere priser for bøker de har laget sammen.

  14 nordiske bøker er nominert til prisen, som deles ut til høsten. Den norske boka «Berre mor og Ellinor» av Ingrid Z. Aanestad og Sunniva Sunde Krogsether er også nominert.

  Gro Dahle, forfatter og Svein Nyhus, illustratør på Litteraturfestivalen 2017
  Foto: Ruth Barsten
 • Forfatter Nora Dåsnes vant Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur

  Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur gikk til den norske forfatteren Nora Dåsnes, for boken «Ubesvart Anrop».

  Dåsnes får prisen for et sterkt, troverdig og nyansert verk om hvordan terrorangrepet 22. juli 2011 rammet hele det norske samfunnet, ikke bare dem som sto midt i dramaet, heter det i juryens vurdering av boken.

  Omslaget til teikneserieromanen "Ubesvart anrop" av Nora Dåsnes (bildet til høyre).
  Foto: Aschehog/Oda Berby

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no