Hopp til innhold
Nordisk råd 2023
Foto: Javad Parsa / NTB

Nordisk råd-prisene

Oppsummert

Prisene regnes blant de mest prestisjefylte i Norden. Litteraturprisen er den eldste, og ble utdelt første gang i 1962. Senere fulgte musikkprisen (1965), miljøprisen (1995), filmprisen (2002), og barne- og ungdomslitteraturprisen (2013).

 • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

  Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

  I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

  Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

  Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

  Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

  Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
  Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
 • To norske forfattere kjemper om nordisk råds litteraturpris

  13 romaner, diktsamlinger og historier er med i kampen om nordisk råds litteraturpris. To norske forfattare kjemper om den gjeve prisen.

  Niels Fredrik Dahl er et av de to norske håpene. Han er nominert for romanen «Fars rygg». Maria Navarro Skaranger er også nominert til den gjeve prisen med boka «Jeg plystrer i den mørke vinden».

  Prisene fra Nordisk råd er regnet for å vare blant de mest prestisjefylte i Norden. Forrige gang Norge vant var i 2015, med Jon Fosse og «Trilogien».

  Med brev og eldre bilete framfor seg, fortel Niels Fredrik Dahl med briller i hånda, korleis det har vore å skrive den nye boka si «Fars rygg».

  Desse kjempar om Nordisk råd sin litteraturpris

  13 romanar, diktsamlingar og historier er med i kampen. To norske forfattarar kjemper om den gjeve prisen.

 • Svensk forfatter og illustratør vant Nordisk råds litteraturpris

  Kveldens siste pris som ble delt ut var Nordisk råds litteraturpris, som i år gikk til forfatteren og illustratøren Johanna Rubin Dranger fra Sverige for den grafiske romanen «Husk oss til livet».

  I boka tegner og skriver Dranger om sin egen jødiske families historie, om letingen etter hva som skjedde med dem ettersom ingen snakket om det.

  Kulturminister Lubna Jaffery overrakte tirsdag prisen på Operaen. Juryen begrunner tildelingen med at verket er «overveldende og viktig».

  Nordisk råd 2023

  Nordisk råds priser til tekstilgjenvinning, barnebok om vulkanutbrudd og film om dansk slaveri

  Ingen heder til vertslandet Norge under utdelingen av Nordisk råds priser for 2023.

 • Nordisk råds filmpris til danske «Viften»

  Nordisk råds filmpris gikk til danskene bak filmen «Viften». Den er regissert av Frederikke Aspöck, og Anna Neye har skrevet manuset.

  Den handler om Danmarks tid som kolonimakt i de Vest-Indiske øyene. Filmen er full av absurd humor om de sosiale forholdene som filmen tar for seg, og er skrevet med utgangspunkt i virkelige hendelser.

  Juryen skriver at de får prisen for «en film som er så sikkert og omsorgsfullt gjennomtenkt i hver eneste detalj, og der det i hver bilderute skinner gjennom hvilken uvanlig tydelig visjon filmskaperne har hatt».

  Skuespiller Maria Bonnevie delte ut prisen.

 • Islending fikk Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur for boken «Eldgos»

  Nordisk råds pris for barn- og ungdomslitteratur gikk til boken «Eldgos» av illustratøren og forfatteren Rán Flygenring fra Island.

  Boken «Eldgos» handler om en mor, en sønn og en gruppe turisters nærkontakt med en vulkan under et utbrudd.

  Juryen sier den viser hvordan «en vill og ukontrollerbar natur påvirker mennesker. Bilder og tekst veves sammen til en leken og humoristisk fortelling som sprudler av kraft».

  Flygenring ble født i Norge, men har vokst opp- og bor nå på Island. I 2014–2015 tok hun deler av sin utdannelse ved Kunsthøgskolen i Oslo.

  Den norske forfatteren Maja Lunde delte ut prisen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no