Hopp til innhold
Transportbånd
Foto: Nils Midtbøen

Netthandel

Oppsummert

Nordmenns handel i utenlandske nettbutikker økte med 281 prosent fra 2011 til 2017. Norske nettbutikker hadde en vekst på 101 prosent i samme periode.

  • SSB: Kraftig økning i netthandelen

    Det har vært en sterk vekst i netthandelen det siste året. I tredje kvartal var beløpet 32 prosent høyere enn i samme periode i fjor.

    I juli, august og september ble det brukt 41 milliarder kroner på kjøp av tjenester, 29 milliarder kroner på varer og 16 milliarder gjaldt pengeoverføringer, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

    Drøyt 90 prosent av de 16 milliardene gjelder overføringer av beløp til gavekort, utenlandske kort og kontoer, som også brukes på nettet.

    Sammenlignet med i fjor har netthandelen for varer vokst med 21 prosent fra i fjor. I 2022 var veksten fra året før på 5 prosent.

    For tjenester har veksten avtatt. I tredje kvartal i år var veksten på 14 prosent fra året før, mens veksten fra 2021 til 2022 var på 34 prosent. (NTB)

  • Klarna har rettet feil

    Betalingstjenesten Klarna er igjen i drift etter at tjenesten var nede i hele EU lørdag. Elin Ahlstrõm i Klarna skriver i en melding til NRK at appen igjen er åpnet og skal fungere for alle brukere. Klarna opplyser ikke hva som var årsaken til at betalingstjenesten fikk problemer, utover at det var en teknisk feil..

  • Klarna har problem

    Betalingstenesta Klarna er nede i heile EU, melder Aftonbladet. – Vi oppleve for augeblinken forstyrringa på grunn av tekniske feil, og då vil kundar kunne oppleve problem med å kjøpe eller logge seg på appen, skriv presseansvarleg i Klarna Filippa Bolz til NRK. Ho presisera at dei jobbar med å løyse feilen så raskt som mogleg. – Vi beklaga eventuell ulemper dette medfører.

  • 4 av 5 handlet på nett

    Tall fra SSBs undersøkelse «Bruk av IKT i husholdningene» viser at andelen i befolkningen som handler på nett er større enn noen gang.

    79 prosent av nordmenn mellom 16 og 79 år handlet på nett 1. kvartal 2021. Andelen er høyest blant de unge, mens de eldre har størst økning fra tidligere år. Oppgangen knyttes i stor grad til stengte butikker på grunn av koronapandemien.

  • Amazons overskudd opp 50 prosent

    Overskuddet til netthandelsgiganten Amazon steg nesten 50 prosent i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Resultatet ble på 7,8 milliarder dollar, tilsvarende over 61 milliarder kroner.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no